Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 23

Seime registruotas siūlymas parlamentarų skaičių mažinti iki 101, rinkimus perkelti į kovą

Seime registruota Konstitucijos pataisos, kuriomis siūloma nuo 141 iki 101 mažinti parlamentarų skaičių, Seimo rinkimus iš spalio perkelti į kovą.
 Seimo rytinis posėdis
Seimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagal pataisas, Seimą sudarytų ketverių metų kadencijai renkamas 101 Seimo narys, o eiliniai Seimo rinkimai būtų rengiami parlamentarų galiojimų pabaigos metais kovo mėnesio antrą sekmadienį.

Tokį Konstitucijos pataisų projektą teikia 42 Seimo nariai, tarp jų – didžiausios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis su frakcijos nariais ir keli Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Siūlymą mažinti Seimo narių skaičių iniciatoriai aiškina gyventojų mažėjimu.

„Nors per visą laikotarpį nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos gyventojų skaičius mažėja ir šiuo metu siekia 2,8 milijono, juos atstovaujančių Seimo narių skaičius iki šiol išliko nepakitęs – 141 Seimo narys.

Reikšmingai sumažėjus gyventojų skaičiui yra tikslingas ir Seimo narių skaičiaus mažinimas“, – rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Seimo rinkimus iš spalio į kovą perkelti siūloma tam, kad naujai išrinktas parlamentas pats turėtų galimybė formuoti kitų metų biudžetą. „Kai eiliniai Seimo rinkimai yra rengiami spalio mėnesio antrą sekmadienį, naujai išrinktas Seimas dalyvauja tik paskutiniuose biudžeto svarstymo ir priėmimo etapuose ir turi nedideles galimybes prisidėti prie biudžeto formavimo bei daryti reikšmingesnius pokyčius kitų metų valstybės biudžete“, – pažymi iniciatoriai.

Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo Seime balsuojama du kartus, tarp balsavimų padarant ne mažiau kaip trijų mėnesių pertrauką. Nuostatos laikomos priimtomis, jeigu už jas balsuoja ne mažiau kaip du trečdaliai arba ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius