Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 28

Seimo Antikorupcijos komisija: ligoninių įrangos pirkimo niekas nekontroliuoja

Nei Sveikatos apsaugos ministerija, nei Valstybinė ligonių kasa nežino, kaip gautas finansavimas toliau skirstomas sveikatos priežiūros įstaigoms, nekontroliuoja, kaip tos lėšos panaudojamos, teigia Seimo Antikorupcijos komisija.
Ligoninė
Ligoninė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Komisijos pirmininko „tvarkiečio“ Kęsto Komskio pareiškime sakoma, kad medicinos įranga ligoninėms perkama neišsiaiškinus realaus poreikio ir nekontroliuojant pačio proceso.

„Seimo Antikorupcijos komisija jau pusmetį nagrinėja, kaip Sveikatos apsaugos ministerija skirsto valstybės biudžeto lėšas ir kaip kontroliuoja jų panaudojimą. Dar net nepradėjus rimto tyrimo, aptikta nemažai galimų pažeidimų, korupcijos apraiškų“, – teigia parlamentaras.

Anot jo, pradėjusi domėtis medicinos įrangos, kuri yra finansuojama ne tik valstybės biudžeto, bet ir Europos Sąjungos lėšomis, viešaisiais pirkimais, komisija pastebėjo, kad „prieš perkant nėra nustatomas nei tos įrangos tikslingumas, nei poreikis, nei panaudojimas, nei atsipirkimas, o ji yra itin brangi, kainuojanti ne vieną ir ne du milijonus litų“.

K.Komskio teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki šiol nerinko ir neturėjo jokių žinių, ar aparatų vienai ar kitai gydymo įstaigai iš tiesų reikia, ar nėra panašios kaimyninėje ligoninėje, koks jų galiojimo laikas ir kokios įrangos apskritai turima Lietuvoje.

„Nuostabą kelia įsigytų aparatų kiekis, kainos, nėra jokio išankstinio poreikio įvertinimo. Pavyzdžiui, tais pačiais 2008 metais Kauno mieste atsirado net 3 kompiuteriniai tomografai ir visi už skirtingą kainą“, – tvirtina K.Komskis.

Jo duomenimis, Kauno medicinos universiteto klinikos įsigijo 2 šiuos aparatus, vienas kurių kainavo 1,7 mln., kitas – 2,8 mln. litų. Tais pačiais metais tokį įrenginį už 1,332 mln. litų įsigijo Kauno antroji klinikinė ligoninė.

„Magnetinio rezonanso aparatus Kaunas dabar turi 3. Visi pirkti tais pačiais 2008 metais. Jų kainos skiriasi bemaž milijonu. Kažin, ar tikslinga buvo netoliese Kauno esančiai Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninei, kuri beje skendi skolose, pirkti tokį pat magnetinio rezonanso įtaisą už beveik 5 mln. litų. Taigi ir be didesnio gilinimosi tokie duomenys stebina“, – teigė Antikorupcijos komisijos pirmininkas.

Anot jo, brangios įrangos pirkimą turinti kontroliuoti Centrinė projektų valdymo agentūra ne iki galo arba visai neatlieka savo darbo.

Komisijos pirmininko teigimu, pasidomėjus Valstybinei ligonių kasai skirtų lėšų kontrole, paaiškėjo, kad SAM to nedaro.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius