Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 21

Slaptame posėdyje parlamento etikos sargai išteisino automobilių nuomininkus (Atnaujinta 15.22 val.)

Parlamento Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) posėdyje trečiadienį atėjus laikui svarstyti, ar kai kurie parlamentarai nenusižengė etikai ir įstatymams nuomodamiesi automobilius iš parlamentinei veiklai skirtų pinigų, etikos sargai nusprendė išprašyti žurnalistus lauk.
Algimantas Salamakinas
Etikos komisijai vadovauja A.Salamakinas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

EPK vadovas socialdemokratas Algimantas Salamakinas posėdžio pradžioje užsiminė, jog pagal komisijos darbo tvarkos reglamentavimą „komisijos posėdžiai yra atviri visuomenės informavimo priemonių atstovams, išskyrus uždarus posėdžius. Uždari komisijos posėdžiai komisijos narių balsų dauguma gali būti rengiami ir tuomet, kai nagrinėjami klausimai susiję su valstybės ar komercine paslaptimi, kai siekiama užkirsti kelią paskelbti žinias apie privatų asmens gyvenimą bei kitą informaciją, kurios naudojimą bei platinimą riboja įstatymai“.

Toliau posėdis vyko įprasta tvarka. Tačiau komisijai pradėjus svarstyti klausimą „Dėl parlamentinei veiklai skirtų valstybės biudžeto lėšų panaudojimo automobilių nuomai“, A.Salamakinas vėl ėmė cituoti EPK darbo reglamentą.  

„Posėdžiai yra atviri visuomenei ir žiniasklaidos atstovams, bet jeigu yra prašymas rengti uždarą, galima jį daryti. Ar yra norinčių, kad posėdis būtų uždaras?“ – paklausė EPK pirmininkas.

Mes nusprendėm, malonėkit išeiti.Už balsavo 8 komisijos nariai, prieš balsavo vienintelis balsuoti pasiūlęs A.Salamakinas. Mišrios Seimo narių grupės narys Konstantas Ramelis pareiškė nebalsuosiąs. Už slaptą posėdį pasisakė Liberalų sąjūdžio narė Dalia Teišerskytė, konservatoriai Vaidotas Bacevičius, Vida Marija Čigriejienė, Rūta Rutkelytė, „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas, socialdemokratas Jonas Juozapaitis, „prisikėlėlis“ Antanas Nedzinskas, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Egidijus Klumbys.

Žurnalistams buvo pasakyta, kad jie turi išeiti iš salės. Žiniasklaidos atstovams ėmus klausinėti, kokiu pagrindu turi išeiti, E.Klumbys ėmė dėstyti, kad žurnalistams neprivalu nieko paaiškinti.

„Mes nusprendėm, malonėkit išeiti“, – piktai kalbėjo E.Klumbys.

Pradėjus grasinti, kad bus iškviesta apsauga, žurnalistai išėjo už durų.

Grasinimai, kad EPK posėdžiai gali būti uždari, pasigirdo prieš keletą savaičių, kai taip pat buvo svarstomas parlamentarų nuomojamų automobilių klausimas.

Tarp nuomininkų – ir EPK nariai(Atnaujinta 15.22 val.)

Parlamento etikos sargai turėjo įvertinti iš Vilniaus apygardos prokuratūros gautą informaciją apie 14 Seimo narių sudarytas automobilių nuomos sutartis.

„Slaptas“ automobilių atpirkimo sutartis buvo sudarę Tautos prisikėlimo partijos narė Asta Baukutė, socialdemokratai Birutė Vėsaitė, Irena Šiaulienė ir Bronius Pauža, liberalcentristas Raimondas Šukys, konservatoriai Justinas Urbanavičius, Vaidotas Bacevičius, Danutė Bekintienė, Donatas Jankauskas, Arimantas Dumčius.Buvo manoma, kad liberalcentristas Žilvinas Šilgalis,  darbietis Mečislovas Zasčiurinskas ir konservatorius Jonas Šimėnas nuomodami automobilius už parlamentinei veiklai skirtus pinigus galimai supainiojo viešuosius ir privačius interesus, mat nuomojo juos iš su jais susijusių įmonių. Be to, prokurorai kreipėsi į EPK dėl Seimo nario Lino Karaliaus automobilio nuomos, mat yra gavę informacijos, kad juo važinėja ne pats Seimo narys, o jo draugė. 

V.Bacevičius ir M.Zasčiurinskas yra ir EPK nariai. Pasak A.Salamakino, abu Seimo nariai nusišalino nuo svarstymo ir balsavimo. Tačiau iš posėdžio neišėjo. Neoficialiomis žiniomis, jie rodė iniciatyvą komisijai svarstant galimas išvadas. Be to, abu politikai, kaip jau 15min.lt jau rašė, buvo tarp balsavusiųjų, kad komisijos posėdis vyktų uždarai.

Komisija buvo švelni

Slaptame posėdyje EPK buvo švelni galimiems prasižengėliams.

„Komisija nematė pažeidimo, kad Seimo nariai nuomodami automobilius pažeidė valdybos sprendimą ar Seimo statutą, ar politikų elgesio kodeksą“,  – po posėdžio sakė A.Salamakinas.

„Komisijos nuomone, prokuratūra daugiau politikavo nei sprendė šitą klausimą iš esmės. Seimo narys nepažeidė tų taisyklių kaip ir kiti piliečiai, kurie numoja automobilį. Nes nuomos sutartis buvo tipinė standartinė, kaip ir aiškino lizingo bendrovė“, – dėstė politikas. Minėtos sutartys dėl galimybės vėliau gauti išskirtines teises išpirkti nuomojamus automobilius už nepagrįstai mažą likutinę vertę, buvo sudarytos su SEB lizingo bendrove.

A.Salamakinas priminė, kad visi 11–a Seimo narių, kurie buvo sudarę sutartis su galimybe vėliau pigiau atpirkti automobilius, jas panaikino.

Ž.Šilgalis, išsinuomojęs automobilį iš bendrovės, kurioje dirba jo žmona, komisijai paaiškino, jog ji nėra įmonės akcininkė, negavo jokių paskatinimų, todėl vyro išnuomotas automobilis jai jokios naudos neatnešė. L.Karalius dabar nuomojamą automobilį eksploatuoja pats.

Visuomenėje kilo abejonių. Išties aš nemanau, kad tos abejonės bus išsklaidytos.„M.Zasčiūrinsko sutartyje įrašyta, kad kai jis vyksta kur nors toliau, į kokį nors renginį, suteikta teisė vairuoti sūnui jam sėdint šalia. Prokuratūra mato pažeidimą, o asmeniškai aš nelabai įsivaizduoju, kas čia blogo, jeigu sūnus pavairuos automobilį, kada Seimo narys sėdi šalia. Arba Seimo padėjėjas vairuos automobilį ir veš Seimo narį į pasitarimą su rinkėjais“, –  kalbėjo A.Salamakinas. 

Socialdemokratas sakė, jog komisijos sprendimas priimtas vienbalsiai, tačiau vėliau pridūrė kad buvo paruošęs visai kitokias pirmines išvadas, tačiau komisijos balsavimas pakeitė situaciją. „Mano nuomone, buvo vis dėlto galima kitaip sudaryti tas sutartis, kad negalėjo kilti tokie skandalai. Kaip numato 18–as Seimo statuto straipsnis, visuomenėje kilo abejonių. Išties aš nemanau, kad tos abejonės bus išsklaidytos“,  – kalbėjo EPK vadovas.  

Paklaustas, ar per uždarą posėdžių dalį buvo pateikta daug asmeninės informacijos,  A.Salamakinas atsakė: „Manyčiau, kad gan nedaug". Galimas tokio informacijos paviešinimas buvo minimas kaip priežastis, jog EPK posėdis turi būti uždaras. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius