Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 10

Seimo ir išeivijos atstovų komisija ragina neleisti nelietuviškų raidžių asmens dokumentuose

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) atstovų komisija ragina Vyriausybę neleisti įteisinti pavardžių rašybos nelietuviškomis raidėmis dokumentuose, suvienodinti lietuvių kalbos egzaminą lietuviškų ir tautinių mažumų abiturientams.
Rašymas
Rašymas / 15min.lt nuotr.

„Siūlome saugoti autentiškų etninių lietuvių žemių vietovardžius ir juos rašyti valstybine kalba, piliečių vardus, pavardes dokumentuose taip pat rašyti valstybine kalba, suvienodinti valstybinį lietuvių kalbos egzaminą ir saugoti lietuviškas mokyklas etninėse Lietuvos žemėse“, – komisijos rezoliuciją penktadienį per spaudos konferenciją Seime pristatė komisijos narė, Lenkijos lietuvių bendruomenės vadovė Irena Gasperavičiūtė.

Taip pat komisija siūlo „dėti pastangas, kad lietuvių kalba būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūrinio paveldo sąrašą kaip unikali, viena seniausių Europos kalbų, išsaugojusi archaiškiausias indoeuropiečių prokalbės ypatybes bei siūlome užtikrinti lietuvių kalbos statusą ES institucijose“.

„Mes išgirdome, kad ES institucijose ne visuomet verčiami dokumentai į lietuvių kalbą, nes paprasčiau, visi moka angliškai, todėl mes prašome nenusileisti tokiems reiškiniams ir stiprinti lietuvių kalbos statusą“, – sakė I.Gasperavičiūtė.

Valdančioji dauguma sprendžia klausimą dėl nelietuviškų pavardžių rašybos dokumentuose. Teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis žada šį mėnesį Vyriausybei pateikti siūlymus šiuo klausimu. Teisingumo ministerijai Vyriausybė yra pavedusi parengti projektą, kuris leistų dokumentuose rašyti pavardes ne vien lietuviškais rašmenimis. Toks žingsnis siejamas su Lietuvos lenkų prašymais ir santuokas su užsieniečiais sudariusių lietuvių padėtimi.

Taip pat vietos lenkų reikalavimu švietimo ir mokslo ministras „darbietis“ Dainius Pavalkis yra pasirašęs įsakymą dėl palengvinimų tautinių mažumų mokyklų abiturientams per valstybinį lietuvių kalbos egzaminą – jie gali parašyti mažiau žodžių ir padaryti daugiau klaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius