Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 13

Seimo komisijos tiriamas Artūras Skardžius prabilo apie „politinį terorizmą“

Seimo Antikorupcijos komisija pradeda posėdžius, skirtus parlamentiniam Artūro Skardžiaus veiklos tyrimui. Trečiadienį komisija su Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovais aiškinosi parlamentaro interesus Baltarusijoje.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po posėdžio, į kurį pats A.Skardžius nebuvo įleistas, komisija nutarė į apklausą kviesti politiko žmoną Snieguolę Skardžiuvienę bei jos verslo partnerius. Pats A.Skardžius tokią komisijos veiklą įvertino kaip savo teisių pažeidimą, o jo ryšių išviešinimą pakrikštijo „politiniu terorizmu“.

VSD patvirtino 15min tyrimo duomenis

Vitalijaus Gailiaus vadovaujama komisija posėdį rengia dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių apie A.Skardžių. Padedant Lenkijoje veikiantiems nepriklausomiems žurnalistams iš Belsat TV, 15min atskleidė, kad politiko žmona Snieguolė Skardžiuvienė su partneriais plėtoja saulės energetiką Baltarusijoje, kuri šią atsinaujinančių išteklių energetikos sritį itin dosniai dotuoja.

S.Skardžiuvienė verslą Baltarusijoje plėtoja su neeiliniais partneriais. Jos verslo partneriai Baltarusijos įmonėje „Investenergostroi“ – buvęs Baltarusijos valstybinio energetikos koncerno „Belenergo“ vadovas Sergejus Belyj bei Lietuvos politikas bei verslininkas Romualdas Patalavičius, buvęs A.Skardžiais bendražygis tiek politikoje, tiek atsinaujinančių išteklių energetikos verslui atstovaujančiose organizacijose.

Šių savo šeimos verslo ryšių A.Skardžius niekuomet nebuvo atskleidęs.

15min tyrimas taip pat atskleidė, kad A.Skardžius 2013 m. pradžioje teikė savo artimųjų verslui naudingus pasiūlymus Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymui. Jei jo siūlymai būtų priimti Seime, A.Skardžiaus sūnaus valdoma bendrovė „Paįstrio vėjas“ galėjo užsitikrinti labai geras sąlygas saulės elektrinės projektui. Analogiškus energetikos projektus plėtojo ir kiti A.Skardžiui artimi asmenys.

Gausi VSD pareigūnų delegacija po Antikorupcijos komisijos posėdžio išėjo nereaguodama į žurnalistų prašymus pakomentuoti tyrimą dėl A.Skardžiaus.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius po posėdžio pranešė, kad VSD patvirtino 15min paviešintą informaciją apie „Investenergostroi“ akcininkus. Be to, paaiškėjo, kad vienas iš jų – 20 proc. akcijų turintis Rustemas Nigmetzianovas – yra Rusijos pilietis, turintis leidimą gyventi Lietuvoje. Jį, S.Skardžiuvienę ir R.Patalavičių Antikorupcijos komisija kviečia į kitą savaitę numatomą posėdį.

Ketvirtojo akcininko – buvusio „Belenergo“ vadovo – komisija į posėdį nekviečia. Anot V.Gailiaus, kviečiami akcininkai, kurie yra „Lietuvos piliečiai arba rezidentai“.

Vertino ne tik Baltarusiją

Pasak V.Gailiaus, uždarame posėdyje buvo vertinamas ir kitas Skardžių šeimos biudžetą papildęs sandoris – bendrovės „Kornelita“ pardavimas rusiško kapitalo įmonei „Daugų sala“, kuri įsigyto turto taip ir nepavertė seniai pažadėta modernia žolės riedulio baze. Per šį sandorį maskviečiai pamaitino ne tik Skardžius – žemę jiems pardavė energetiką kuravusio VSD pareigūno Tomo Jakučionio tėvas. T.Jakučionis su A.Skardžiumi yra susijęs ir giminystės ryšiais – jo sutuoktinė yra A.Skardžiaus dukterėčia.

„Taip pat pateikta informacija apie VSD atliktą vidaus tyrimą apie atskirų pareigūnų dalyvavimą ir viešų ir privačių interesų konfliktą. Šis tyrimas dar nebaigtas. Jisai tęsiasi, ir bus sprendžiamas klausimas dėl atskirų pareigūnų veiklos įvertinimo“, – kalbėjo V.Gailius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

Pasak jo, VSD vidinio tyrimo išvadas tikimasi gauti iki sueis komisijai nustatytas darbo terminas.

Paklaustas, ar ryšiai su Baltarusija bei rusišku kapitalu gali kelti grėsmę A.Skardžiaus leidimui dirbti su slapta informacija, tyrimo komisijos vadovas teigė kol kas negalintis to vertinti.

Investiciją Baltarusijoje vadina rizikinga

Kaip jau skelbėme, iš S.Skardžiuvienės ir partnerių elektrinės Baltarusijoje elektrą geromis sąlygomis supirkti turi valstybinis koncernas „Belenergo“. Tačiau šią investiciją Seimo narys A.Skardžius pavadino rizikinga. Be to, jis detaliai papasakojo savo versiją, kaip jo žmona atsidūrė tarp keturių Baltarusijos įmonės akcininkų.

„Kodėl įsigijo akcijas? Todėl, kad investicinis projektas, kuris buvo įgyvendinamas Baltarusijoje Lietuvos piliečių, kurie eksportavo iš Lietuvos įmonės, gaminančios saulės elementus – „Precizikos“. Ir reikėjo apsimokėti už saulės elementus, o bankai investicijai į Baltarusiją – nesvarbu, kad tai Lietuvoje pagamintas produktas – nesuteikė jokių paskolų. Todėl žmonos... šeimos draugai, žmonos draugai ieškojo, kas galėtų paskolinti pinigų. Ir, na, sakykime, vystyti tą rizikingą projektą“, – aiškino A.Skardžius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Vėliau jis patikslino, kad žmonos ar šeimos draugai – tai tas pats R.Patalavičius.

Politiko teigimu, investicija Baltarusijoje rizikinga – esą sąlygos gali keistis, ypač dėl Astravo atominės elektrinės. „Paskolą pavyks susigrąžinti ne anksčiau kaip po penkerių metų – vienas dalykas. Tarifas yra pusantro karto mažesnis negu Lietuvoje saulės elektrinėms mokamas. Trečias ten dalykas – kad tas tarifas labai gali keistis, ypač jeigu bus pastatyta Astravo atominė. Ir tada tiems projektams gali būti „viso gero“. Todėl aš labiausiai ir esu nusiteikęs prieš branduolinę energetiką“, – šypsodamasis dėstė A.Skardžius.

A.Skardžius tvirtina, kad R.Patalavičius yra vienintelis „Investenergostroi“ akcininkas, kurį jis pažįsta. Esą būtent iš R.Patalavičiaus jo žmona ir įsigijo Baltarusijos įmonės akcijų.

Prabilo apie savo teises ir „politinį terorizmą“

Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius teigė sulaukęs A.Skardžiaus prašymo dalyvauti uždarame posėdyje su VSD atstovais. Komisija prašymą apsvarstė ir atmetė. A.Skardžius tai vertina kaip savo teisių pažeidimą.

„Aš vertinu tai kaip mano, kaip žmogaus, piliečio teisės į gynybą pažeidimą. Aš turiu leidimus – nepanaikintus, galiojančius – dirbti su įslaptinta informacija“, – dėstė Seimo narys, pažymėdamas, esą jo leidimai galioja „turbūt pusantros kadencijos į priekį“.

15min žurnalisto paprašytas pakomentuoti savo su Remigijumi Žemaitaičiu ir Kęstučiu Daukšiu teiktus siūlymus Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo projektui, kurie galėjo padėti jo šeimos planams Lietuvoje vystyti saulės energetiką, politikas užsiplieskė ir atsakomybę dėl šių pasiūlymų vertė R.Žemaitaičiui.

„Pasiūlymų aš neteikiau. Neteikiau! (…) R.Žemaitaičio pasiūlymai buvo teikti kaip ypatingos skubos tvarka ponui Salamakinui. Ponas Salamakinas kartu su Žemaitaičiu svarstė komitete, viskas vyko trijų valandų laikotarpyje. R.Žemaitaitis tuos pasiūlymus atsiėmė. Todėl jūs man Žemaitaičio nekabinkite“, – bėrė A.Skardžius.

Priminus, kad šiuos pasiūlymus su R.Žemaitaičiu teikė ir jis pats, A.Skardžius atsikirto trumpu argumentu: „Nesvarbu“.

Po pokalbio prieš kameras, A.Skardžius taip pat pareiškė, esą į teismą jau iškeliavo ieškinys prieš 15min ir žurnalistą Dovydą Pancerovą. Į Seimą atėjusį 15min žurnalistą politikas išvadino „politiniu teroristu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius