Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 17

Seimo komitetas inicijuoja naują susitarimą dėl gynybos finansavimo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) nutarė inicijuoti partijų susitarimo dėl gynybos finansavimo atnaujinimą.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kad galėtume pasirengti ir atremti naujas grėsmes, turime didinti saugumo ir krašto apsaugos finansavimą“, – antradienį BNS sakė komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

Antradienį komitetas priėmė protokolinį nutarimą, kad reikia atnaujinti 2012 metų gegužę pasirašytą parlamentinių partijų susitarimą dėl gynybos politikos.

Pasak V.Bako, atnaujintame dokumente siūloma įrašyti nuostatą dėl tolygaus finansavimo didinimo, 2020 metais pasiekiant 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto.

Anot jo, atnaujintą dokumentą reikėtų pasirašyti šiemet.

„Tikiuosi, kad šiemet tikrai turėsime naują nacionalinį susitarimą. Jeigu tai bus vėliau, jis praranda prasmę. Labai svarbu išsiųsti žinutę mūsų tarptautiniams partneriams, kad mes galėtume būti lygiaverčiai derybų partneriai, kad nuvykę į JAV, NATO būstines kalbėtume su politikos formuotojais, imtumės lyderystės regione ir spręstume problemas, kurių iki šiol galbūt nesprendėme ar sprendėme ne per daug“, – BNS sakė Seimo komiteto vadovas.

Pasak jo, saugumo situacija ir regione, ir pasaulyje kinta labai greitai.

„Kai pradėjome rengti šitą (Nacionalinio saugumo) strategiją, mes neturėjome D.Trumpo, JAV prezidento rinkimų, neturėjome tokių iššūkių, kurie dabar matomi, tai yra po „Brexit“ eina didžiuliai siekiai daryti įtaką politinei sistemai Vokietijoje, Olandijoje, Italijoje. Neturėjome tokio masto kibernetinių atakų, kyla NATO išorės sienos klausimas“, – vardijos NSGK pirmininkas.

2012 metais pasirašydamos susitarimą partijos sutarė kasmet didinti finansavimą krašto apsaugai, kad jis ilgainiui sudarytų 2 proc. BVP. Nors dokumente jokia data neminima, kalbėta, kad šis finansavimas įmanomas 2020 metais. Dabartinė Vyriausybė įsipareigojo 2 proc. BVP pasiekti 2018 metais.

Šiemet išlaidos krašto apsaugai Lietuvoje turėtų siekti 1,8 BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius