Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 22

Seimo komitetas siūlo vėl leisti receptuose rašyti konkretaus vaisto pavadinimą

Seimo Sveikatos reikalų komitetas siūlo keisti vasarą įsigaliojusią receptų išrašymo tvarką, pagal kurią gydytojas recepte gali rašyti tik bendrinį veikliosios medžiagos pavadinimą.
Kad negalavimai negadintų atostogų nuotaikos, prieš išvykstant būtina pasirūpinti kelionės vaistinėle.
Vaistai / IStockphoto.com nuotr.
Temos: 2 Receptai Vaistai

Komitetas nusprendė rekomenduoti Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) numatyti, kad gydytojas galėtų recepte nurodyti ne tik bendrinį veikliosios medžiagos, bet ir konkretaus vaisto pavadinimą – kaip ir anksčiau.

„Komitetas sutarė dėl rekomendacijos SAM, kad būtų pakeista receptų išrašymo tvarka, paciento prašymu, leidžiant nurodyti ir konkretaus vaisto pavadinimą. Nes šiuo metu gydytojas, netgi paciento klausiamas, negali jam patarti, kokį vaistą rinktis“, – BNS trečiadienį sakė SRK narys Gediminas Navaitis.

Keisti vasarą įsigaliojusią receptų išdavimo tvarką yra raginusi Lietuvos gydytojų sąjunga.

Pagal naują receptų išdavimo tvarką gydytojas, skirdamas vaistus, recepte gali rašyti tik bendrinį veikliosios medžiagos pavadinimą, o konkretų vaistą pacientas pasirenka vaistinėje. Gydytojui draudžiama bet kokia forma skatinti ligonį pasirinkti konkretaus pavadinimo medikamentą.

Gegužę įsakymą dėl naujos receptų rašymo tvarkos pasirašęs sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys tikino, kad taip siekiama skatinti vaistų gamintojų konkurenciją, mažinti galimą medikų suinteresuotumą farmacininkų pelnu.

Tuo metu Lietuvos gydytojų sąjunga kelia klausimą, kas turėtų prisiimti atsakomybę už pasekmes, kai vaistininkui tinkamai neįvertinus paciento būklės šiam bus pasiūlyti jo ligą komplikuosiantys vaistai. Taip pat keliamas klausimas, kaip bus apsaugota, kad vaistininkams, parenkantiems konkrečius vaistus, įtakos nedarytų tie patys farmacininkai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius