Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 24

Seimo kontrolierius ragina rengti visuomenės apklausą dėl vasaros ir žiemos laiko

Šį savaitgalį, naktį iš kovo 27-osios į kovo 28-ąją, Lietuvos gyventojai privalės pasukti laikrodžių rodykles valanda pirmyn ir tokiu būdu pereiti prie vasaros laiko, kurio ritmu šalis gyvens iki šių metų spalio pabaigos.
Lietuvoje spalio pabaigoje bus atšauktas vasaros laikas.
Laikrodis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Seimo kontrolierius, įstaigos vadovas Romas Valentukevičius, dar prieš dvejus metus atlikęs tyrimą savo iniciatyva ir savo išvadose išreiškęs abejonę dėl vasaros laiko keitimo ekonominės naudos pagrįstumo, ir toliau ragina Vyriausybę atsižvelgti į laikrodžių rodyklių sukinėjimu nepatenkintos visuomenės dalies poreikius, teigiama pranešime spaudai.

„Būtų puiku, kad Vyriausybė išgirstų ne tik pareigūnų, kurie pritarė Europos Parlamento ir Tarybos direktyvai dėl vasaros laiko keitimo, argumentus, bet išklausytų ir pažeidžiamų visuomenės socialinių grupių: motinų, turinčių mažamečių vaikų, pensinio amžiaus žmonių, sportininkų, sergančiųjų kai kuriomis lėtinėmis ligomis bei visų kitų šalies gyventojų nuomonę. Todėl raginu Vyriausybę atsižvelgti į visuomenės poziciją dėl vasaros laiko keitimo, o ne vien tik pritarti Europos siūlymams“, – teigia Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius.

Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl vasaros laiko keitimo, kuriai pritarimą yra išreiškusi Lietuvos Vyriausybė, galioja iki 2011 m. pabaigos. Todėl Seimo kontrolierius siūlo Vyriausybei jau dabar pradėti organizuoti piliečių nuomonės apklausas dėl vasaros laiko keitimo. Pasak Romo Valentukevičiaus, tik išklausyta gyventojų pozicija leistų baigti visuomenėje jau keletą netylančią diskusiją dėl vasaros laiko keitimo naudos ir reikalingumo.

Dar 2008 metais Seimo kontrolierius savo iniciatyva atliko tyrimą, kuris parodė, jog laiko keitimo ekonominė nauda yra labai abejotina, o medikai vienbalsiai tvirtino, kad laikrodžių rodyklių sukinėjimas labai išbalansuoja pagyvenusių žmonių ir vaikų psichinę būseną.

Nuo 1991 metų Lietuva, geografiškai priskiriama antrajai laiko juostai, gyveno jos ritmu. Bet po 1998-ųjų reformos Lietuva buvo priskirta pirmajai laiko juostai ir pusantrų metų gyveno pagal vadinamąjį tuometės Europos reikalų ministrės Laimos Andrikienės laiką. 2000 m. vasarį tuometinis premjeras Andrius Kubilius nurodė, jog laikas Lietuvoje turi būti nustatomas taip, kaip nori jos gyventojai. Tad 2000-ųjų pavasarį Lietuva pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atgavimo neįvedė vasaros laiko. Tokį sprendimą Vyriausybė priėmė atsižvelgusi į 2000 m. „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatus. Tačiau netrukus, atsižvelgus į Europos Sąjungos poziciją, buvo grįžta prie sezoninio laiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius