Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 27

Seimo narė D.Mikutienė: būtina apriboti energinių gėrimų pardavimą vaikams

Siekiant apsaugoti vaikų sveikatą, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė, „darbietė“ Dangutė Mikutienė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą, prašydama uždrausti prekiauti energiniais gėrimais mokyklose, atitinkamai keičiant Lietuvos higienos normos HN 21:2005 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ nuostatas, reglamentuojančias mokinių maitinimą.
Dangutė Mikutienė.
Dangutė Mikutienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Inicijuoti tokį draudimą mokyklose parlamentarę paskatino tėvų skundai ir spaudoje pasirodžiusi informacija dėl šių gėrimų žalos vaikų ir paauglių sveikatai, teigiama Seimo pranešime.

Vaikų ligų specialistų teigimu, jaunimui energinių gėrimų poveikis gali būti pavojingas dėl vaikų psichikos ypatumų. Energiniuose gėrimuose esančios medžiagos padidina ne tik aktyvumą, bet ir agresiją bei smurto proveržius. Energiniuose gėrimuose esantis kofeinas sekina nervų sistemą, iš organizmo išstumia kalcį ir geležį, kurie būtini augančiam organizmui. Be to, šie gėrimai prisotinti angliarūgštės, kuri nepalankiai veikia skrandį ir visą virškinimo sistemą. O gėrimuose esantys konservantai, saldikliai, dažikliai ir kofeinas gali sukelti alerginę ligą.

Itin didelis pavojus atsiranda, kai jaunimas energinius gėrimus vartoja su alkoholiu, nes šie gėrimai sustiprina vienas kito poveikį, padidina kraujospūdį, sutrikdo miegą, žmogus tampa priklausomas nuo didesnio stimuliuojančių gėrimų kiekio ir jo nekontroliuoja. Sveikatai pavojingas ir išgertas per didelis energinių gėrimų kiekis. Jaunimas neįvertina, kad šie gėrimai neprideda energijos, eikvoja organizme esančius energijos resursus ir dar greičiau jį nualina.

„Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) su specialistais turėtų skubiai išanalizuoti visas įmanomas galimybes apriboti šių gėrimų prieinamumą vaikams ir paaugliams. Jungtinėse Amerikos Valstijose energinius gėrimus visai uždrausta parduoti vaikams iki aštuoniolikos metų, Norvegijoje, Danijoje ir Prancūzijoje tokie gėrimai parduodami tik vaistinėse. Naudodamasi šių šalių patirtimi, SAM privalo apsvarstyti galimybę riboti šių gėrimų pardavimą vaikams ne tik mokyklose, bet ir kitose maisto pardavimo vietose“, – teigia Seimo narė D.Mikutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius