-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 27

Seimo narė suabejojo Burkšo šeimai priklausančių svečių namų statybos teisėtumu

Klaipėdos apskrities viršininko Arūno Burkšo šeimai priklausantys svečių namai Nidoje pastatyti pažeidžiant Kuršių nerijos generalinį planą, praneša Lietuvos radijas.
 A.Stancikienė
A.Stancikienė.

Tai antradienį BNS sakė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė, buvusi Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direktorė Aurelija Stancikienė. „Pažeidimai akivaizdūs“, – teigė ji.

Anot A.Stancikienės, A.Burkšo žmonos Valentinos Burkšienės vadovaujami svečių namai „Inkaro kaimas“ Naglių g. 26, Nidoje, pastatyti etnokultūriniame draustinyje, kur pagal generalinį planą statybos išvis negalimos. „To pastato ten negalėjo būti“, – tikino buvusi KNNP vadovė.

Nepaisant to, svečių namai pastatyti turinti visus būtinus leidimus ir kitus dokumentus.

A.Stancikienės prašymu Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nustatė, kad šio sklypo detaliojo plano rengimą apmokėjo pastato savininkas A.Burkšas. „Dokumentai rodo, kad Neringos mero pavaduotojas A.Burkšas piliečiui A.Burkšui išdavė projektavimo sąlygų sąvadą“, – atkreipė dėmesį parlamentarė.

Anot jos, taip pat nustatyta, kad žemės sklypas naudojamas ne pagal paskirtį – ūkinis pastatas paverstas verslo statiniu, pakeistos sklypo ribos, užstatyti leidžiama teritorija priartinta prie Kuršių marių.

„Registrų centre“ svečių namai kol kas registruoti kaip nebaigta statyba, nors statybos pabaigos metai nurodyti 2001–ieji, tvirtino A.Stancikienė. Jos žiniomis, svečių namai veikia, nors formaliai ten – tik statybų aikštelė.

Dėl galimų pažeidimų Seimo narė sakė kreipusis į prokurorus ir Aplinkos ministeriją.

Klaipėdos apygardos prokuratūroje šiuo metu renkama medžiaga šiuo klausimu. Prokuratūros atstovė spaudai Palmira Martinkienė antradienį BNS informavo, kad jeigu bus nustatytas pagrindas, tai bus kreipiamasi civiline tvarka dėl kokių nors dokumentų panaikinimo. „Apie baudžiamąją atsakomybę nekalbama“, – sakė ji.

Tuo metu aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas tirti galimus įstatymų pažeidimus persiuntė Klaipėdos apskričiai, t. y. tam pačiam A.Burkšui. G.Kazlauską ir A.Burkšą į pareigas delegavo ta pati Tautos prisikėlimo partija.

Tuo metu A.Burkšas bet kokius įtarimus neigia. Anot Klaipėdos apskrities atstovės spaudai Romos Čiarienės, apskrities vadovas tvirtino, kad jokių pažeidimų nepadaryta, nes dar iki patvirtinant Kuršių nerijos generalinį planą 1994 m., Naglių g. 26 jau veikė kavinė. „Aš miegu ramiai“, – antradienį žurnalistams sakė A.Burkšas.

Pasak A.Burkšo, parlamentarės minimu adresu jis yra gimęs, ši namų valda priklausė jo tėvams. „Tas pastatas – buvęs tėvų ūkinis pastatas, tvartas, kur tėvai laikė gyvulius“, – antradienį BNS sakė Klaipėdos apskrities vadovas.

Vėliau tvarto nebeliko, ten pats A.Burkšas buvo atidaręs kavinę, veikusią vasaros sezono metu. „Viskas buvo įteisinta“, – sakė jis.

A.Burkšas informavo, kad šiuo metu pastatas Naglių g. 26 įregistruotas kaip jo vasarnamis. Statyba, jo teigimu, buvo baigta per pusmetį, ir pastatas seniai įregistruotas „Registrų centre“.

„Tai, ką dabar sakau, nenorima matyti, – teigė jis. – Toks įspūdis, kad kam nors trūksta dėmesio.“

Apskrities vadovas taip pat piktinosi, kad A.Stancikienė viešą pareiškimą išplatino nesulaukusi prokurorų tyrimo pabaigos.

A.Stancikienė savo ruožtu finansų ministro Algirdo Šemetos prašo išsiaiškinti, ar svečių namai „Inkaro kaimas“ moka mokesčius valstybei , kokiu būdu duotas leidimas veiklai vykdyti nebaigtame statyti pastate. Premjero Andriaus Kubiliaus Seimo narė teiraujasi, ar „po naujai paaiškėjusių faktų A.Burkšas yra tinkamas ir toliau būti Klaipėdos apskrities viršininku, tiesiogiai atsakingu už teritorijų planavimo ir statybų priežiūrą apskrityje?“

Tautos prisikėlimo partija A.Burkšą siūlė skirti aplinkos ministru, tačiau prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras A.Kubilius jo kandidatūrai nepritarė.

A.Burkšas 1990–2008 m. buvo Neringos savivaldybės tarybos narys. Dukart buvo išrinktas vicemeru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius