Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 21

Seimo nariai stojo už V.Tomaševskį

Grupė Seimo narių užstojo į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nemalonę patekusį europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį.
V.Tomaševskis
V.Tomaševskis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Jie reikalauja, kad VTEK būtų skirtas įspėjimas dėl įgaliojimų viršijimo, rašo dienraštis „Vilniaus diena“.

Parlamentarai pasirašė bendrą laišką Seimo pirmininkei Irenai Degutienei. Jame teigiama, kad VTEK neturi teisės bausti Europos Parlamento (EP) nario, mat EP nariams bei prezidentui netaikomas Valstybės politikų elgesio kodeksas, kurio pažeidimu VTEK kaltina V.Tomaševskį.  Buvusį Seimo narį užstojantys opozicijos atstovai remiasi pačiu kodeksu: jo trečiajame straipsnyje nurodomos būtent tokios išimtys.

Kaip dienraščiui teigė vienas laiško iniciatorių opozicijos lyderis, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“, kuriai priklausė V.Tomaševskis, seniūnas Valentinas Mazuronis, VTEK nepagrįstai puola V.Tomaševskį. Esą europarlamentaras turi teisę į savo nuomonę, kad ir kokia ji būtų.

„Jo (V.Tomaševskio – red. past.) nuomonė, jo kalbos EP negali būti traktuojama kaip kokių nors teisės aktų pažeidimas. Juolab kad įstatymu numatyta, jog VTEK gali svarstyti įvairių pareigūnų elgesį, išskyrus prezidento ir europarlamentarų“, – sakė V.Mazuronis.

Pasak jo, VTEK viršija savo įgaliojimus. Laišką pasirašę Seimo nariai siekia, kad I.Degutienė etikos sargus įspėtų dėl tokių veiksmų.  „Atkreipiame Seimo pirmininkės dėmesį į tai, kad tokio tipo tyrimai – įgaliojimų viršijimas. Prašome, kad I.Degutienė paragintų tą instituciją elgtis pagal Lietuvos įstatymus. Tikimės, kad Seimo pirmininkė atsižvelgs į mūsų prašymą“, – aiškino opozicijos lyderis.

Pašnekovas pabrėžė ginantis V.Tomaševskio teisę išsakyti savo nuomonę, o ne jo kalbas apie Lietuvoje neva engiamą lenkų tautinę mažumą. „Toli gražu ne visada sutinku su jo nuomone. Bet tai nereiškia, kad europarlamentaras negali išsakyti to, ką mano. Bandyti užčiaupti politikus per tokias institucijas kaip VTEK, mano manymu, yra negera tendencija“, – sakė V.Mazuronis.

VTEK V.Tomaševskio elgesį svarstys jau penktadienį. Komisijos sekretoriato vadovas Gediminas Sakalauskas dienraščiui teigė negalįs leistis į išvedžiojimus dėl tyrimo teisėtumo. Pašnekovas tik užsiminė, kad kodekse, kuriuo remiasi V.Tomaševskį ginantys politikai, numatyta galimybė nagrinėti ir europarlamentarų elgesį.  „EP nariams šis kodeksas taikomas tiek, kiek jų elgesio nereglamentuoja EP priimti teisės aktai ir Lietuvos Respublikos įstatymai bei kiti teisės aktai“, – rašoma kodekse.

G.Sakalausko teigimu, V.Tomaševskis nepakeitė savo pozicijos ir neteikia paaiškinimų etikos sargams.  Kol V.Tomaševskis laukia VTEK verdikto, Lietuvos lenkų organizacijos tęsia, kaip pačios skelbia, savo teisių gynimo kampaniją. Dabar savo teises ginti raginamos ir kitos tautinės mažumos.

Kaip praneša Lenkijos naujienų agentūra PAP, praėjusią savaitę Lietuvos lenkų sąjunga (LLS) kreipėsi į kitas tautinių mažumų organizacijas, kad šios gintų savo teises, kurias garantuoja ES teisė. LLS tikina, kad Lietuvoje jų teisės yra pažeidžiamos, ypač švietimo srityje, o Lenkijos lietuviams esą užtikrinamos kur kas geresnės sąlygos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius