-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 09

Seimo nariai susiginčijo: uždraudus paslėptą alkoholio reklamą, reiktų drausti knygas ir filmus?

Seimas vėl daro pertrauką Alkoholio kontrolės įstatymo svarstyme, kuriuo numatomi griežti prekybos alkoholiu apribojimai. Daugiausia diskusijų penktadienį kilo dėl to, ar Seimas nepersistengtų drausdamas paslėptą alkoholio reklamą bei leidimą prekybai alkoholiu suteikdamas tik specializuotoms gėrimų parduotuvėms.
Aptarnavimas
Aptarnavimas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Pertraukos penktadienį paprašė Darbo partijos frakcija Seime. Antradienį, kai buvo numatyta apsvarstyti įstatymą, pertraukos prireikė „tvarkiečiams“.

Penktadienį Seimas nebalsavo dėl Alkoholio kontrolės įstatymui teikiamų pasiūlymų, Seimo nariai tik išreiškė savo nuomonę apie bendras įstatymo nuostatas.

Įstatymo iniciatorius konservatorius Antanas Matulas sakė, kad įstatymą būtina priimti ir kuo skubiau, nes jis įgyvendina Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas dėl alkoholio prieinamumo mažinimo.

„Seimas apsispręsti dėl specializuotų parduotuvių turės, bet manau, kad ta tendencija, kuria eina pasaulis, kai alkoholis parduodamas tik specializuotose parduotuvėse, turi atsirasti ir pas mus. Ar tai bus 2016 metais, ar kitu laiku, galima svarstyti“, – į kompromisus leidosi A.Matulas.

Jo nuomone, įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos būtų draudžiama parduoti alkoholį jaunesniems nei 21 metų asmenims, pilstyti į didelės talpos tarą bei prekiauti „kioskuose-baruose“ turėtų pagerinti Lietuvos alkoholio suvartojimo tendencijas.

„Visi žinome, kokią žalą visuomenei daro tie vadinamieji „bambaliai“, kai žmonės, norėdami nusipirkti nedidelį kiekį alkoholio, yra priversti pirkti 2–3 litrų įpakavimą, o paskui gaila palikti tą kiekį“, – dėstė įstatyme numatyto draudimo alkoholį pilstyti į didesnės nei 1 litro talpos butelius argumentus A.Matulas.

Be to, Seimo nario nuomone, Seimui priėmus šį įstatymą, prezidentei Daliai Grybauskaitei būtų lengviau apsispręsti pasirašyti visišką alkoholio reklamos draudimą atšaukiantį Seimo šią savaitę priimtą įstatymą. Jį vetuoti prezidentės jau prašo 31 Tėvynės sąjungos frakcijos narys Seime.

Už įstatymą pasisakė ir socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, kurio nuomone, alkoholizmas Lietuvoje įsivešėjęs kaip „rusiška tradicija“ ir yra itin kenksmingas Lietuvos ekonomikai.

Sapnavo alaus upes

Prieš alkoholio reklamos draudimą pasisakę Seimo nariai nebuvo linkę lengvai priiminėti ir alkoholio prekybą griežtinančių pataisų.

Liberalas Erikas Tamašauskas sukritikavo įstatymą, nes, pasak jo, jis parengtas chaotiškai ir neapmąstant pasekmių. Jis skaitė ištrauką iš Kennetho Grahame'o knygos „Vėjas gluosniuose“ ir tikino, kad ji A.Matulo įstatymu turėtų būti uždrausta.

„Pasitikrinau internete, knygoje minima alaus darykla „Senasis Bertonas“ iki šiol veikia ir alaus markė egzistuoja. Tai tik viena knyga, kurią turėtume uždrausti. Prisiminkime „Žaldokynę“, prisiminkime tą patį „Tadą Blindą“, kuris yra nepaprastai populiarus, ir kur pačiame filme du kartus yra užslėptos reklamos“, – tikino liberalas.

„Tvarkietis“ Julius Veselka juokėsi apie Alkoholio kontrolės įstatymą galvojąs net naktimis. Pasak jo, persistengiant alkoholio prekybos ribojimuose, galima nueiti iki absurdo.

„Noriu pasidalinti su jumis praeitą naktį gimusia labai genialia mintimi. Manau, kad problemas galima greitai išspręsti, siūlyčiau kiekvienam bute, name įrengti po alkoholio tiekimo vamzdyną, kranelį, apskaitos sistemas ir kad žmonės galėtų mėnesio gale atsiskaityti už tai kaip už šilumą“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo J.Veselka.

Pagrindiniai ribojimai, kuriuos norima įvesti: nuo 2016 metų alkoholis būtų parduodamas tik specializuotose parduotuvėse, stiprus alkoholis būtų parduodamas tik vyresniems nei 21 metų asmenims, būtų draudžiama nepilnamečiams vakaroti kavinėse, naktinių barų veiklos būtų griežtinamos, būtų draudžiama alkoholiu prekiauti arenose.

Pagal siūlymą, nuo 2016 metų prekyba alkoholiu galėtų užsiimti tik specializuotos parduotuvės, o iki tol ribojama prekyba stipriaisiais gėrimais degalinėse.

Be to, pataisomis numatyta, kad alus negalėtų būti pilstomas į „bambalius“. Maksimali alkoholio talpa taptų 1 litro buteliai.

Dar siūloma uždrausti paslėptą alkoholio reklamą, norima nustatyti specialius reikalavimus specializuotoms alkoholinių gėrimų prekybos įmonėms.

Siekiant sumažinti naktinių barų, kuriuose prekiaujama alkoholiu, siūloma numatyti, kad viešojo maitinimo įmonėse būtų leidžiama parduoti alkoholinius gėrimus nuo 22 iki 8 valandos tik atidarytoje pakuotėje arba išpilstytus alkoholinius gėrimus ir tik vartojimui vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius