Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 23

Seimo narių ateitis: automobilių nebus, teks susimokėti už paslaugas, ministrai gyvens geriau

Seime suburta darbo grupė iki balandžio turėjusi parengti Seimo narių veiklos garantijų įstatymo projektą jau beveik apsisprendė dėl kelių esminių nuostatų, sako Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius. Pasak jo, nutarta neįteisinti parlamentarų atostogų, neleisti jiems už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomoti automobilių, neatsisakyti Seimo viešbučio.
Seimas nusprendė (PVM) lengvatos galiojimą iki kitų metų
Seimas nusprendė (PVM) lengvatos galiojimą iki kitų metų / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Nekrošius neslepia, kad darbo grupė pasirinko tobulinti kadaise parlamentaro Stasio Šedbaro vadovautos darbo grupės parengtą įstatymo projektą.

„Šio įstatymo pagrindu mes padarėme pakeitimus“, – sakė A.Nekrošius.

Po dabartinės kadencijos Seimo narių peržiūros šiame projekte greičiausiai neliks vos kelių dalykų – automobilių nuomos už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nebus, butpinigių vietoj Seimo viešbučio išlaikymo, o atostogos liks nereglamentuotos. Kitaip tariant, tvarka liks tokia, kokia galioja dabar.

Buvo daug siūlymų pradedant butpinigiais, baigiant visokiais kitokiais apmokėjimais ir net grandioziniais planais šalia Seimo statyti naują viešbutį. Tačiau mes iškart tai atmetėme ir palikome, kad Seimo nariai, kaip ir dabar, gyvena Seimo bendrabutyje.

„Anksčiau buvo siūloma parlamentines išlaidas skaidyti į atskirus krepšelius ir pagal koeficientus skirtingai mokėti Seimo nariams. Šitą išbraukiame ir paliekame taip, kaip dabar yra. Dėl automobilių nuomos taip pat panaikinome siūlymus ir palikome, kaip dabar“, – teigė A.Nekrošius.

Šiuo metu Seimo nariams draudžiama už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomotis automobilius.

Anksčiau buvo svarstomas siūlymas automobilius Seimo nariams nuomoti Seimo kanceliarijai, apklausus bent penkias tuo užsiimančias įmones ir pasirenkant geriausią variantą. Tačiau dabar to greičiausiai bus atsisakyta.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius

Seimo bendrabučio neatsisakys

Seimo vicepirmininkas A.Nekrošius pripažįsta, kad nieko naujo darbo grupė nesugalvojo ir spręsdama Seimo narių apgyvendinimo klausimą.

Pasak jo, buvo minčių apie butpinigių mokėjimą, net naujo Seimo viešbučio statybas netoli parlamento rūmų, tačiau galiausiai apsistota ties dabartine tvarka, kai ne vilniečiams Seimo nariams užtikrinama teisė apsistoti Seimo bendrabutyje.

„Buvo daug siūlymų pradedant butpinigiais, baigiant visokiais kitokiais apmokėjimais ir net grandioziniais planais šalia Seimo statyti naują viešbutį. Tačiau mes iškart tai atmetėme ir palikome, kad Seimo nariai, kaip ir dabar, gyvena Seimo bendrabutyje“, – sakė A.Nekrošius.

Vienas dalykas, kuris keisis, nurodo Seimo pirmininko pavaduotojas, tai, kad parlamentarų komunalinių išlaidų nebemokės Seimo kanceliarija.

„Manau, bus siūlymas susimokėti už elektrą, vandenį, šiukšlių išvežimą, kad tiek, kiek suvartoja, tiek ir susimokėtų“, – aiškino A.Nekrošius.

Sąlygos Seimo bendrabutyje nėra tobulos, Seimo kanceliarija šiemet nutarė parlamentarų gyvenimo sąlygas bent truputį pagerinti pakeisdama langus. Tačiau A.Nekrošius sako, kad yra gyvenęs ir blogesnėmis sąlygomis, o jei kuriam parlamentarui norisi prabangesnio būsto, niekas nedraudžia jį susirasti ir nuomotis iš algos.

„Gal kažkas ir nori (kapitalinio Seimo bendrabučio remonto – red. past.), bet mes tai nelabai“, – teigė Seimo vicepirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Planuojama pakeisti Seimo viešbučio langus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Planuojama pakeisti Seimo viešbučio langus

Atostogų nereglamentuos

Seimo narių veiklos garantijų įstatymo esmė turėjo būti parlamentarų atostogų reglamentavimas, nes Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad „įstatymų leidėjui kyla pareiga įstatymu nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę“, kad pertraukos tarp sesijų nebūtų traktuojamos kaip poilsio laikas.

ES tik Slovėnijoje atostogos yra reglamentuotos, tai mes, ko gero, imsimės tokios pat praktikos, kaip Europos Parlamente, nors galutinio sprendimo dar nėra.

Apie tai, kad Seimo narių atostogos turi būti reglamentuotos, yra kalbėjęs ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Seimo narių atostogų klausimas nereglamentuotas, ir būtų labai keista norėti, kad Seimo nariai niekada niekur neišvažiuotų. Jie tokie pat žmonės kaip ir visi kiti, mums galbūt reikėtų reglamentuoti atostogas, kad nekiltų jokių klausimų. Dabar toks patyčių variantas išeina – tarsi Seimo narys neturi teisės atostogauti. Teisę atostogauti turi kiekvienas Lietuvos pilietis, deja, (Seimo narių atostogos – red. past.) nereglamentuotos“, – dar pernai interviu Žinių radijui sakė R.Karbauskis.

Tačiau Seime suburta darbo grupė nerado galimybių tai padaryti. Pasak A.Nekrošiaus, buvo pasižiūrėta į Europos valstybių patirtį ir nutarta nieko nekeisti.

„Mes pasižiūrėjome, kaip yra Europoje, aplinkinėse valstybėse, tai ES tik Slovėnijoje atostogos yra reglamentuotos, tai mes, ko gero, imsimės tokios pat praktikos, kaip Europos Parlamente, nors galutinio sprendimo dar nėra“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

Kaip sako A.Nekrošius, Europos Parlamento narių atostogos nėra reglamentuotos, pats politikas nusprendžia, kaip atostogauja.

Mažės išeitinės, bet geriau gyvens ministrai

Seimo vicepirmininkas tikina, kad greičiausiai bus sutarta dėl išeitinių kompensacijų sumažinimo nebeišrenkamiems parlamentarams.

Dabar Seimo nariai, priklausomai nuo kadencijų skaičiaus, gali gauti iki šešių atlyginimų dydžio išeitines kompensacijas.

„Po pakeitimų liks trys mėnesiai ir ne daugiau“, – sako A.Nekrošius.

Dėl detalesnės išeitinių kompensacijų tvarkos darbo grupė dar tarsis.

Įstatymo projekte taip pat lieka numatytas siūlymas pagerinti ministrų ir premjero gyvenimą.

Šiuo metu Seimo nariai, tapę ministrais ar premjeru, netenka viso Seimo nario atlyginimo. Tuo metu naujame projekte siūloma jiems prie ministrų algų dar mokėti pusę Seimo nario atlyginimo, neatsižvelgiant lanko jie parlamente vykstančius posėdžius ar ne.

Tuo tarpu eilinius parlamentarus už posėdžių nelankymą siūloma bausti. Numatyta, kad vieną plenarinį arba komiteto posėdį be pateisinamos priežasties praleidęs parlamentaras netektų 5 proc. algos.

Tai ne pirmas kartas, kai parlamentarų darbą bandoma reglamentuoti griežčiau.

S.Šedbaro vadovautos darbo grupės projektas, kurio pagrindu rengiamos dabartinės pataisos, buvo parengtas dar 2012-aisiais, tačiau taip ir nebuvo priimtas.

Dar anksčiau kitą Seimo narių darbo sąlygų įstatymo projektą buvo parengusi teisininkų darbo grupė.

Šiame dokumente buvo numatyta įteisinti 45 dienų trukmės Seimo narių atostogas, nemokėti algos už praleistus parlamento, komitetų ir kitus posėdžius.

Įstatymo projekte buvo siūlyta, kad parlamento kanceliarija visiems politikams nupirktų tarnybinius automobilius ir centralizuotai nuomotų būstus ne vilniečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius