Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 14 /14:25

Seimo narių išeitinėms kompensacijoms planuojama beveik 6 mln. litų

Seimo kanceliarija skaičiuoja, kad kitąmet vien Seimo narių pasikeitimas valstybės biudžetui kainuos apie 6 mln. litų.
pinigai
Pinigai / BFL/A.Kubaičio nuotr.

Pagal pateiktą pirminį kitų metų parlamento kanceliarijos biudžetą, Seimo narių ir jų padėjėjų išeitinėms kompensacijoms numatyta 5,8 mln. litų.

Parlamentarų kompensacijoms suplanuota 4,3 mln. litų, jų padėjėjų – 1,5 mln. litų.

„Dvidešimtmečio tendencijos – kad po rinkimų pasikeičia apie 100 Seimo narių. Tai reiškia, kad tiek pat pasikeis ir Seimo narių padėjėjų – 100 Seimo narių ir 300 Seimo narių padėjėjų“, – ketvirtadienį po Seimo valdybos posėdžio, per kurį pristatytas pirminis kitų metų biudžeto variantas, žurnalistams sakė parlamento pirmininkė Irena Degutienė.

Seimo kancleris Jonas Milerius pabrėžė, kad jeigu kitąmet per Seimo rinkimus parlamentaro mandatus išsaugotų daugiau dabartinių Seimo narių, pinigų išeitinėms bus išleista mažiau.

Pagal Seimo statutą, pasibaigus Seimo nario įgaliojimams, jam išmokama tiek vidutinių mėnesinių atlyginimų dydžio išeitinė išmoka, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija Seime, bet ne mažesnė kaip dvi ir ne didesnė kaip šešių vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio išeitinė išmoka.

Išeitinė išmoka nemokama, jeigu Seimo narys vėl išrenkamas į parlamentą.

J.Milerius atkreipė dėmesį, kad nė lito nenumatyta kompensuoti nepanaudotų Seimo narių padėjėjų nepanaudotoms atostogoms.

„Jeigu anksčiau būdavo neprašoma, kad Seimo narių padėjėjai kasmet išeitų atostogų, šioje kadencijoje nuosekliai tai darome, – sakė kancleris. – (...) Neturi būti sukaupta dvejų-trejų metų atostogų. Jeigu tokia tvarka būtų kaip anksčiau, vien tokioms išmokoms Seimo narių padėjėjams reikėtų beveik trijų milijonų.“

Kita vertus, jis teigė, jog neįmanoma, kad iki kadencijos pabaigos visi padėjėjai maksimaliai būtų panaudoję atostogos, po keletą dienų vis tiek turėtų likti. J.Milerio manymu, joms kompensuoti reikėtų numatyti 200-250 tūkst. litų.

Pasak I.Degutienės, kitų metų Seimo biudžetas truputį turėtų didėti ir dėl pasirengimo pirmininkauti Europos Sąjungai (ES).

„2013 metais yra mūsų pirmininkavimo ES metai, todėl 2012 metais turime gerokai daugiau ir tikslinių komandiruočių pasirengti pirmininkavimui“, – tvirtino ji.

Pirminiais skaičiavimais, Seimo kanceliarijos biudžetas kitąmet galėtų siekti apie 99 mln. litų – maždaug 10 mln. litų daugiau šiemetinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius