-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 11 02

Seimo narių mandatus turinčių ministrų apetitas užkliuvo tik etikos sargams (16.13 val. papildyta G.Steponavičiaus ir I.Degutienės komentarais)

Vyriausybėje ministrais dirbantys Seimo nariai nė kiek nesikuklindami leidžia mokesčių mokėtojų pinigus. Ne vienas ministras, besinaudojantis vadovaujamos ministerijos tarnybiniu transportu, parlamentinei veiklai skirtas lėšas naudoja dar vieno tarnybinio automobilio nuomai. Etikos sargams tai kelia susirūpinimą, tačiau Seimo pirmasis vicepirmininkas Raimondas Šukys tragedijos nemato ir teigia, kad tokį švaistymą leidžianti tvarka ateityje, ko gero, nebus keičiama.
Algimantas Salamakinas
Algimantas Salamakinas stebėjosi, jog Vyriausybei priklausantys Seimo nariai, kurių rinkiminės apygardos yra Vilniuje, antram tarnybiniam automobiliui išleidžia daugiau nei tie, kuriems tenka vykti į kitus miestus. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šalies ministrai paprastai naudojasi ministerijos skirtu tarnybiniu automobiliu. Tačiau kai kurie ministerijų vadovai, tuo pačiu užimantys ir Seimo nario kėdę, už mokesčių mokėtojų pinigus nuomojasi po dar vieną tarnybinį automobilį. Ministrai tikina, kad šie pinigai naudojami vykdant Seimo nario veiklą, pavyzdžiui, keliaujant pas rinkėjus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, kurio rinkimų apygarda yra Kaune, naujienų portalui 15min.lt aiškino, kad Seimo nario ir ministro darbą reikėtų atskirti. „Ministerijos tarnybiniu automobiliu naudojuosi išimtinai tik ministro darbą dirbdamas. Ir tai ne visada“, – sakė jis.

D.Jankausko teigimu, ministras, kuris pradėtų ministerijos tarnybinį transportą naudoti Seimo nario veiklai, iškart pelnytų pagrįstą kritiką. „Šiuo atveju neturiu pagrindo sulaukti priekaištų“, – įsitikinęs ministras, kuris, kaip Seimo narys, tarnybinio automobilio nuomai ir eksploatacijai per trečiąjį šių metų ketvirtį išleido beveik 6500 Lt.

Rekordininkas – G.Steponavičius

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gintaras Steponavičius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gintaras Steponavičius

Daugiau nei D.Jankauskas antram tarnybiniam automobiliui išleido švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Šis ministras ir parlamentaras, kurio rinkimų apygarda yra Vilniuje, tam tikslui skyrė beveik 7900 Lt.

Naujienų portalui 15min.lt su G.Steponavičiumi pavyko susisiekti tik pirmadienio popietę. Ministras tikino, kad jis išrinktas didelėje – Lazdynų – rinkimų apygardoje, o su rinkėjais susitinkantis bene kiekvieną savaitę.

„Dalis mano laiko planuojama taip, kad pavyktų susitikti su rinkėjais. (...) Esu tris kartus iš eilės išrinktas toje pačioje rinkiminėje apygardoje“, – aiškino G.Steponavičius ir pridūrė, kad parlamentinėms išlaidoms numatytos lėšos taip pat skiriamos sumokėti už padėjėjų perkamus degalus.

Daugiau nei 5600 Lt antram tarnybiniam automobiliui išleido sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, į Seimą išrinktas Vilniuje. Tačiau jis teigė nieko blogo čia nematantis. „Tvarka leidžia. Gal ji ir ydinga, – kalbėdamas su 15min.lt susimąstė ministras, – jeigu tvarka bus pakeista, atsisakysiu.“

Kiek mažiau nei A.Čaplikas tarnybiniam transportui išleido žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius, kurio rinkimų apygarda yra Kaune. Per trečiąjį šių metų ketvirtį šiam tikslui jis skyrė daugiau nei 4 tūkst. Lt lėšų, numatytų parlamentinei veiklai. 15min.lt susisiekti su K.Starkevičiumi nepavyko – jis neatsiliepė mobiliuoju telefonu.

Vyksta savo automobiliais

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė antro tarnybinio automobilio nesinuomoja. Prireikus vykti į rinkimų apygardą Kaune, ji važiuoja savo automobiliu. O už parlamentinei veiklai skirtas lėšas pila tik degalus. „Išlaidos taip pat yra padėjėjai, kuri dažnai važiuoja į Vilnių. Ji dirba didesniu krūviu, naudoja savo automobilį. Lėšomis, skirtomis darbui su rinkėjais, kompensuojamos išlaidos benzinui“, – pripažino ministrė, transporto priemonės eksploatavimui, kaip Seimo narė, skyrusi beveik 1800 Lt.

Antro tarnybinio automobilio nesinuomoja ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Ministras, kurio rinkimų apygarda yra Klaipėdoje, ten vyksta nuosavu automobiliu, o už parlamentinei veiklai skirtas lėšas perka degalus. Tam jis per trečiąjį šių metų ketvirtį išleido 400 Lt. „Mano galva, vykdant parlamentinę veiklą, tikrai galima išsiversti su nuosavu automobiliu“, – sakė ministras E.Masiulis.

Etikos sargai sukruto

Šitoks kai kurių ministrų išlaidavimas sukėlė etikos sargų susirūpinimą. Seimo Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą, kuris turėtų išsklaidyti arba patvirtinti įtarimus, kilusius dėl galimo biudžeto lėšų švaistymo.

Keistokai man atrodo, švelniai tariant. Bandysime rasti, kur tie pinigai išleidžiami, – sakė A.Salamakinas.„Keistokai man atrodo, švelniai tariant. (...) Bandysime rasti, kur tie pinigai išleidžiami. (...) Jau kai kurie galai lenda“, – dar penktadienį situaciją 15min.lt komentavo Seimo Etikos ir procedūrų komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Jis pabrėžė, kad pagal Seimo valdybos sprendimą ministrams Seimo nariams leidžiama nuomoti antrą tarnybinį automobilį. Tačiau teigė, jog parlamentinėmis lėšomis padengti padėjėjų išlaidas degalams, kaip darė R.Juknevičienė, griežtai draudžiama.

A.Salamakinas taip pat tikino sunkiai įsivaizduojantis, kaip Vyriausybei priklausantys Seimo nariai randa laiko važiuoti pas rinkėjus. „Jeigu tu esi ministras, tai aš įsivaizduoju, kad tu turi nuo 7 val. ryto iki 8 ar 9 val. vakaro dirbti Vyriausybėje, nes dabar yra tiek problemų... Jeigu dar randi laiko važiuoti į savo apygardą, tai turi vunderkindas būti“, – stebėjosi Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas.

Jam pasirodė sunkiai suprantama ir tai, jog Vyriausybei priklausantys Seimo nariai, kurių rinkimų apygardos yra Vilniuje, antram tarnybiniam automobiliui išleidžia daugiau nei tie, kuriems tenka vykti į kitus miestus. „Man irgi kyla tam tikrų abejonių, ar įmanoma tiek išleisti“, – su 15min.lt sutiko A.Salamakinas.

Tvarkos keisti nežada

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Raimondas Šukys šiuo klausimu turėjo kitą nuomonę. Jis naujienų portalą 15min.lt pirmadienį tikino, kad nederėtų pūsti burbulo, skaičiuojant Vyriausybei priklausančių Seimo narių išlaidas dar vienam automobiliui. Esą kiekvienas ministras Seimo narys turi skirtingą patirtį, skirtingus darbo metodus, todėl jų nederėtų lyginti.

Panašu, kad ydingą praktiką įteisinančios tvarkos kol kas neketinama keisti. „Aš nematau tam jokio pagrindo. Reikia atsižvelgti, kad ministro pareigybė yra susieta su Vyriausybės ir premjero įgaliojimais“, – aiškino R.Šukys.

Esą nėra garantijos, kad Seimo narys, išrinktas ministru, juo bus tiek, kiek truks kadencija Seime. „Gali Vyriausybė keistis. Pagaliau pats ministras gali būti atstatydintas ar pats atsistatydinti, o kaip Seimo narys jis vis tiek turėtų tęsti savo veiklą“, – tikino R.Šukys, kuris pats 2006–2007 metais ėjo vidaus reikalų ministro pareigas.

Pašnekovas pabrėžė, jog svarbu tik tai, kad ministras Seimo narys aiškiai atskirtų lėšas parlamentinei veiklai ir lėšas, skirtas ministro veiklai, bei jomis naudotųsi taip, kaip pridera.

Papildyta 16.13 val.: „Man atrodo, reikia atskirti, kad tapęs ministru tu, kaip Seimo narys, savo pareigų neprarandi“, – tokios pat nuomonės, kaip ir R.Šukys, laikėsi Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Jos teigimu, Seimo nariams, išrinktiems vienmandatėje apygardoje, darbo krūvis gerokai padidėja. Esą tuomet suderinti Seimo nario veiklą ir darbą Vyriausybėje yra sudėtinga. „Aš tikrai atsakingai sakau, kadangi esu buvusi ir ministrė. (...) Tai aš manau, kad kiekvienas turi teises ir pareigas“, – tikino I.Degutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius