Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25 /2020 03 26

Seimo nariui padedant, minfo.lt išpučia vitamino C naudą kovoje su COVID-19

Pagrindinis melagingų naujienų apie COVID-19 šaltinis Lietuvoje, minfo.lt, skelbia, neva ligą įveikti padeda didelės vitamino C dozės. Nors aišku tik tiek, kad kasdien į kraują suleidžiant 200–400 citrinų vertės vitamino C kiekį, būklė nepablogėja, Seimo narys Mindaugas Puidokas praneša apie „labai veiksmingą“ priemonę kovoje su koronavirusu.
Mindaugas Puidokas BNS spaudos konferencijoje
Mindaugas Puidokas BNS spaudos konferencijoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

„Gera žinia: kinai ištyrė, kad korona virusą padeda įveikti didelės vitamino C dozės“, – skelbia tinklalapis minfo.lt. Per parą publikacija pasidalino beveik 17 tūkst. feisbuko vartotojų.

Iki pasirodant šiai publikacijai M.Puidoko patarėja Loreta Fokienė buvo nurodyta, kaip vyriausioji tinklalapio redaktorė. Tačiau parlamentaras patikino, kad pareigas moteris paliko prieš pradėdama dirbti jo komandoje.

Vis dėlto, moters pavardė ir nuotrauka kovo 26 d, ryte dar buvo nurodyta minfo.lt savininko, Mariaus Gabrilavičiaus kodavimo nuo priklausomybių verslo tinklalapyje.

L.Fokienė įvardijama projektų vadove. Su redakcija susisiekusi L.Fokienė patikino, kad pareigų M.Gabrilavičiaus įmonėje nebeužima nuo praėjusių metų gegužės 15 d.

15min nuotr./M.Puidoko patarėjos duomenys M.Gabrilavičiaus verslo tinklalapyje, kovo 26 d.
15min nuotr./M.Puidoko patarėjos duomenys M.Gabrilavičiaus verslo tinklalapyje, kovo 26 d.

Ne visi duomenys

Tuo metu pagrindą minfo.lt publikacijai sudaro tinklaraščio „Cheng Interactive Health Care Blog“ ir Kaune įsikūrusio homeopatinės medicinos centro įrašai.

Informacija apie vitamino C naudą skelbiama Kinijoje dirbančio gydytojo Richardo Chengo tinklaraštyje. Pastarasis teikia senėjimo stabdymo, svorio metimo bei vėžio gydymo terapijas.

Tinklaraščio dešiniajame kampe nurodoma, kad R.Chengo nuomonės, gydymo metodai ir siūlomi medikamentai gali būti nepatvirtinti Jungtinių Valstijų vaistų ir gydymo prievaizdų.

Tuo metu informaciją apie intraveninio vitamino C veiksmingumą kovojant su COVID-19 R.Chengas surinko ne pats. Šia su juo pasidalino Šanchajaus Ruijino ligoninės skubios pagalbos skyriaus vadovas Enquangas Mao.

Pastarajam teko gydyti maždaug 50 vidutinės ir sunkio būklės COVID-19. Apie savaitę pacientams kasdien buvo suleidžiama 10–20 tūkst. miligramų vitamino C. Palyginti vienoje citrinoje vitamino yra apie 53 miligramus.

Vitamino C dozes gavę pacientai vidutiniškai ligoninėje praleido 3–5 dienomis mažiau arba 25–27 dienas, vietoj 30-ies. Nė vienas pacientas nemirė, nepastebėta šalutinių efektų. Vieną kritinės būklės pacientą, pasak R.Chengo, E.Mao pavyko išgelbėti suleidus 50 tūkst. miligramų vitamino C.

Viskas. Magiškos vitamino C savybės pasireiškia tuo, kad vietoj mėnesio ligoninėje praleidžiamos 4 savaitės, o iš 50 žmonių nė vienas nemirė.

VIDEO: Paaiškina: kaip koronavirusu užsikrečiama bei kaip virusas plinta organizme

„Youtube“ įraše pasakodamas apie pokalbį su E.Mao, R.Chengas teigė, kad duomenys nėra patvirtinti, o prie gerėjančios sveikatos prisidėjo ir kitos gydymui naudotos priemonės. Apie tai, kad profilaktiškai vartojamas vitaminas C gali padėtu užkirsti kelią susirgimui kalbėta nebuvo.

Kitaip tariant, vitaminą C įvardinti vaistu nuo COVID-19 mažų mažiausiai – anksti.

R.Changas taip pat skelbia, kad gydymą vitaminu C patvirtino iš Šanchajaus miestas, tačiau faktų tikrintojai šią informaciją paneigė dar kovo pradžioje.

Informacijos apie tai, kad duomenys nėra iki galo patvirtinti ar tai, kad greta vitamino C buvo taikomos ir kitos gydymo priemonės, minfo.lt nepateikia. Nekalbama ir apie tai, kad vitamino C naudą kovojant su COVID-19 skelbė ne pats R.Chengas.

Vitamino C naudai ištirti pradėti klinikiniai tyrimai, kurių rezultatus tikimasi sužinoti šių metų rudenį. Usatoday.com faktų tikrintojų kalbinti ekspertai sutarė, kad nors vitaminas C gali turėti teigiamą poveikį, pagrindiniu gydymo metodu didelės vitamino dozės netaps.

Artimi ryšiai

Publikacija feisbuke pasidalino Seimo narys Mindaugas Puidokas. Nors pranešime apie profilaktinę vitamino C naudą nekalbama, parlamentaras pataria naudoti vitaminą C.

15min nuotr./M.Puidokas (kairėje) lankosi M.Gabrilavičiaus renginyje, 2019 m. balandis
15min nuotr./M.Puidokas (kairėje) lankosi M.Gabrilavičiaus renginyje, 2019 m. balandis

Tuo metu moksliniai tyrimai rodo, kad profilaktinis vitamino C vartojimas nesumažina virusinių ligų plitimo.

Dar daugiau, feisbuke skelbiamoje publikacijoje kalbama apie vitamino C dozes, kurių namų sąlygomis gauti nėra realu, o be gydytojų priežiūros didelės vitamino dozės gali sukelti komplikacijų.

M.Puidokas ir minfo.lt savininkas Marius Gabrilavičius palaiko artimą ryšį. Pastarasis save įvardija psichoterapeutu, nors užsiima Lietuvoje draudžiama kodavimo nuo priklausomybių praktika. M.Puidokas lankosi M.Gabrilavičiaus renginiuose.

15min nuotr./M.Gabrilavičiaus įrašas feisbuke
15min nuotr./M.Gabrilavičiaus įrašas feisbuke

Iki pasirodant šiai publikacijai, tinklalapio redaktore buvo nurodoma Loreta Fokienė, tačiau šiuo metu informacija - pakeista. Tiesa, L.Fokienė vis dar yra nurodyta M.Gabrilavičiaus kodavimo klinikos projektų vadove.

Minfo.lt aktyviai skelbia klaidingą informaciją apie COVID-19. Tinklalapyje buvo skelbta, neva ligos protrūkis – suplanuota „depopuliacijos“ programa, virusas į Kiniją buvo atgabentas iš Kanados, ligos protrūkis – melas.

Tinklalapio savininkas M.Gabrilavičius feisbuke abejojo ligos protrūkio tikrumu, nes pasigedo asmeninių vaizdo įrašų, kuriuose būtų filmuojami mirštantys žmonės.

Kai kuriuos įrašus feisbuke M.Gabrilavičius žymi grotažyme „QAnon“, kuria išreiškiamas palaikymas JAV ultradešiniųjų sąmokslo teorijoms.

M.Puidokas: čia ne mano nuomonė

M.Puidokas 15min teigė norėjęs pasidalinti medicinos ir diagnostikos centro „Natura Munda“ publikacija, tačiau tam nebuvo techninių galimybių. Politiko įvardijamas medicinos centras teikia „natūralios medicinos“ paslaugas, taiko klasikinę ir moderniąją homeopatiją.

Čia ne mano nuomonė, o su medikais konsultavausi.

Pasak M.Puidoko, jam teko kalbėti su medikais, kurie patikino, kad šiuo metu vartoti vitaminą C – itin naudinga. Tiek profilaktiškai, tiek ir didelėmis dozėmis sergantiems.

„Pagal šitą algoritmą tie Kinijoje, tiek Vokietijoje tuos dalykus daro ir naudoja. Čia ne mano nuomonė, o su medikais konsultavausi“, – paaiškino M.Puidokas.

Pasiteiravus politiko, kodėl dalinamasi nuoroda į vieną aktyviausiai COVID-19 tema meluojančių tinklalapių, šis sakė klaidingos informacijos neskelbiantis. Esą anksčiau dalindavęsis tik savo paties minfo.lt publikuotais tekstais bei publikacijomis, dėl kurių faktiškumo politikas esąs tikras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas BNS spaudos konferencijoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas BNS spaudos konferencijoje

Minfo.lt, kaip ir bet kuris kitas portalas turi teisę publikuoti. Mano straipsnius ar kitokius dalykus. (Jei dalinuosi – aut. past.) nereiškia, kad aš sutinku su portalo nuomone apie tą patį koronavirusą“, – 15min sakė M.Puidokas.

Šiuo atveju M.Puidokas tikino dalinęsis minfo.lt publikacija, nes pateikti informacijos šaltiniai, pateikiama nuoroda į anglišką vaizdo įrašą. Tiesa, vaizdo įrašu dalinosi homeopatinės medicinos klinika Kaune, ne minfo.lt.

„Svarbiausia, kad ta informacija, kuria daliniesi, būtų teisinga, naudinga ir padėtų žmonėms. Kadangi su medikais bendravau, tikrai informacija dėl C vitamino negali būti žalinga, tik naudinga žmonėms“, – paaiškino Seimo narys.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius