Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 18

Seimo nariui užkliuvo valdžios dosnumas

Klaipėdiečiui Seimo nariui Evaldui Jurkevičiui užkliuvo, kaip skirstomos lėšos nevyriausybinėms organizacijoms.
Evaldas Jurkevičius
Evaldas Jurkevičius / LŽ nuotr.

Kaip teigiama E.Jurkevičiaus išsiųstame pranešime, Lietuvoje yra šimtai nevyriausybinių organizacijų, vadinamųjų NVO. Jų veiklą reglamentuoja Asociacijų įstatymas.

Tačiau viena nevyriausybinė organizacija, anot jo, yra aukščiau nei kitos. Jos veiklą vis dar reglamentuoja specialiai jai priimtas įstatymas. Ši organizacija gyvena iš valstybės lėšų – per pastaruosius penkerius metus – nuo 2005-ųjų iki 2010-ųjų pradžios – šiai NVO pervesti beveik 9 milijonai litų.

Ypatingą padėtį tarp kitų šalies organizacijų užima sostinėje įsikūrusi Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA), kurios narės yra visos šalies savivaldybės.

LSA išlaiko 19 etatų, turi net savo atstovybę Briuselyje. Ypač derlingi metai LSA buvo 2008-ieji, kai savivaldybės atseikėjo beveik 2,6 mln. litų.

Viena dosniausių LSA donorių yra Klaipėdos miesto savivaldybė. Pavyzdžiui, 2009-aisiais miesto valdžia asociacijai atseikėjo daugiau nei 142 tūkst. litų. Palyginimui:i Vilniaus savivaldybė – 110 tūkst., Kauno – 79 tūkst. Lt.

„Kai kurios šalies savivaldybės – Panevėžio miesto, Plungės, Šalčininkų ir Telšių rajonų – matyt, suprasdamos, kad sunkmečiu yra svarbesnių reikalų, pernai į LSA sąskaitą nepervedė nė lito“, – teigė E.Jurkevičius.

Iš uostamiesčio biudžeto Klaipėdos nevyriausybinių organizacijų, kurių yra apie 500,  socialinėms ir kultūros  programoms pernai skirta tik 122 tūkst. litų, tai yra 20 tūkst. litų mažiau, nei atiduota LSA išlaikyti.

„Įdomu, kuo taip svarbi mūsų miesto valdžiai organizacija, kuri įsikūrusi Vilniuje? Kiek naudos yra davusi LSA Klaipėdai, jei uostamiestis per penkerius metus šiai asociacijai pervedė beveik 513 tūkst. litų?“ – klausė E.Jurkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius