-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 19

Seimo naujokai interesų deklaracijas teikė drausmingai, tačiau beveik visiems tai teks daryti iš naujo

Visi pernai lapkritį prisiekusio Seimo naujokai Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) yra pateikę privačių interesų deklaracijas, tuo metu kai kurie senbuviai pamiršo jas atnaujinti. Tačiau nepaisant to, didžiajai daliai Seimo narių deklaracijas teks teikti iš naujo – nuo šių metų pradėjus veikti Privačių interesų registrui, interesus privalės deklaruoti visi, to nepadarę po sausio 4 dienos.
Rytinis Seimo posėdis
Rytinis Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš VTEK 15min pateiktų duomenų matyti, kad visi Seimo naujokai į privačių interesų deklaravimą pažiūrėjo rimtai ir šią pareigą atliko laiku.

Pagal įstatymą, politikai kaip ir kiti asmenys, privalantys deklaruoti interesus, elektronines deklaracijas privalo užpildyti per 30 dienų nuo dienos, kada pradėjo eiti pareigas.

Seimo nariui šis terminas pradedamas skaičiuoti nuo dienos, kai jis ar ji prisiekia Seimo posėdyje – parlamentarai prisiekė lapkričio 13 dieną.

Į Seimą perrinkti parlamentarai, darbavęsi ir praėjusią kadenciją, deklaracijas privalėjo atnaujinti.

Tačiau VTEK duomenys rodo, kad tą padarė ne visi – yra tokių tautos išrinktųjų, kurie paskutinį kartą savo deklaraciją pildė 2018, 2017 ar net 2016 metais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

Laukia masinis deklaravimas

Prisiminti pareigą deklaruoti interesus teks ne tik pamiršusiems atnaujinti deklaracijas.

Anot VTEK atsakymo 15min, iš naujo savo deklaracijas turės pildyti absoliučiai visi deklaruojantieji, kurie to nepadarė po sausio 4 dienos.

VTEK atsakyme primenama, kad nuo sausio 4-osios pradėjo veikti Privačių interesų registras (PINREG).

Nuo pernai gruodžio 28 dienos iki sausio 4-osios vyko deklaracijų duomenų perkėlimas iš senosios į naująją sistemą, todėl tuo metu jų pateikti ar atnaujinti nebuvo galimybės.

PINREG esanti deklaracijos forma yra preliminariai užpildoma duomenimis iš valstybės registrų bei informacinių sistemų ir dėl to skiriasi nuo tos, kuri būdavo pildoma per Valstybinės mokesčių inspekcijos Elektroninio deklaravimo sistemą.

VTEK nustatė, kad visi deklaruojantys asmenys dėl to iki kovo 1 dienos turės iš naujo pateikti deklaraciją per PINREG, nepaisant to, kad ją yra pateikę anksčiau.

Po sausio 4-osios deklaracijas yra užpildę tik nedidelė dalis parlamentarų: Aušrinė Armonaitė, Rima Baškienė, Valentinas Bukauskas, Danielė Morgana, Evelina Dobrovolska, Viktoras Fiodorovas, Eugenijus Gentvilas, Ričardas Juška, Laurynas Kasčiūnas, Dainius Kreivys, Asta Kubilienė, Gabrielius Landsbergis, Arminas Lydeka, Matas Maldeikis, Kęstutis Masiulis, Monika Navickienė, Mokina Ošmianskienė, Jurgis Razma, Eugenijus Sabutis, Jurgita Šiugždinienė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Po sausio 4-osios deklaracijas yra užpildę tik nedidelė dalis parlamentarų.

O kas, jei likusieji parlamentarai to nepadarys iki kovo?

VTEK atsakyme 15min pabrėžia, kad nėra įgaliota tirti Seimo narių veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms, tai – Seimo Etikos ir procedūrų komisijos darbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius