Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 16

Seimo opozicija algų mažintis nenori

Seimas linkęs pritarti Vyriausybės siūlymams ir bazinį dydį, nuo kurio skaičiuojamas atlyginimas valstybės tarnautojams, pareigūnams ir teisėjams, mažinti 5 proc. – nuo 475 Lt iki 450 Lt.
Pinigai
Pinigai / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Taip pat proporcingai būtų mažinami pareiginiai koeficientai ir kvalifikacinių klasių priedai. Daugiau uždirbantiems valstybės tarnautojams, kariams, politikams ir teisėjams papildomai bus mažinami atlyginimas ir kvalifikaciniai klasių priedai. Numatoma, kad tarnautojams, kurių kategorija yra 11–15, pareiginiai koeficientai mažės 0,5 proc. kiekvienai aukštesnei kategorijai, o nuo 15 kategorijos – dar po 1 proc. Politikams alga kerpama daugiau – šalia 5 proc. mažinimo atlyginimas mažės dar dešimčia procentų. Šis sprendimas, jei jį priims Seimas, galiotų iki 2011 metų.

Pupinis: turim būti solidarūs

Konservatorius Edmundas Pupinis Seimo nariams pareiškė, kad nors nė vienas parlamentaras nejaučia malonumo, kai mažinamos algos mažiausiai uždirbantiems, reikėtų prisiminti, kad jų pačių atlyginimai yra surišti su baziniu dydžiu. Todėl esą nėra moralinio pagrindo kalbėti apie taupymą ir išmokų mažinimą, jei nebus sumažinta Seimo narių alga.

Tačiau opozicija nerimo – vienas per kitą Seimo nariai kartojo, kad mažinant atlyginimus mažės įplaukos į „Sodrą“, taip pat kris tūkstančių žmonių perkamoji galia.

Andriukaitis: biudžeto karpymas naudos neduos

„Tvarkietis“ Julius Veselka siūlė vietoj atlyginimo mažinimo įvesti progresinius mokesčius. Jis prašė paaiškinti, kodėl aukščiausiems valstybės valdymo specialistams mažinama alga, kai tuo pačiu daug uždirbantiems privatininkams skaičiuojamas tik 15 proc. gyventojų pajamų mokestis. Esą būtų teisingiau įvesti progresinius mokesčius, apmokestinti uždirbančius daugiau nei 10 tūkst. litų 33 proc.  dydžio pajamų mokesčiu ir taip papildyti biudžetą.

„Profesionalūs valdymo specialistai reikalingi – „Tvarkos ir teisingumo“ partija siūlo kitus variantus. Mes esame vienintelė partija, kuri gali valdyti Lietuvą krizės metu, todėl ir premjeras turi būti iš mūsų partijos“, – pretenzijas į valdančiųjų postą reiškė J.Veselka.

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis kalbėjo, kad valstybei šiuo metu reikia struktūrinių reformų, o ne trumpalaikių sprendimų. Esą jau trečiasis šiemet biudžeto karpymas jokios naudos neduos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius