Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 24 /16:09

Seimo pirmininkas siūlys atleisti Romą Valentukevičių iš pareigų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų atstovas, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis inicijuos teikimą dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovo Romo Valentukevičiaus atleidimo, šiam atsisakius trauktis iš pareigų.
Viktoras Pranckietis ir Romas Valentukevičius
Viktoras Pranckietis ir Romas Valentukevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jis prašo vertinti Seime jo pasitikėjimą kaip pareigūnu. Tai ne tas sprendimas, kurio aš tikėjausi, ir manau, kad vis tiktai mes vertinsime pasitikėjimą Seime, kaip Seimo statutas numato, kai penktadalio Seimo narių, arba komiteto, arba Seimo valdybos sprendimu vertinamas pasitikėjimas“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V.Pranckietis.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymą atleisti iš pareigų Seimo skiriamą institucijos vadovą gali pateikti Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių. Sprendimas atleisti institucijos vadovą dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu, tam reikia daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų.

Praėjusią savaitę Seimo pirmininkas paragino trauktis R.Valentukevičių iš pareigų, nes šis priėmė vienasmenį sprendimą, jog parlamentarė Greta Kildišienė neprivalėjo deklaruoti, kad naudojasi mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamu automobiliu, ir taip pažemino institucijos reputaciją.Tuomet V.Pranckietis minėjo, kad nesulaukęs VTEK vadovo atsistatydinimo pareiškimo, inicijuosiąs jo atleidimo procedūrą.

Antradienį VTEK vadovas paskelbė nesitrauksiantis, nes nesijaučia nusižengęs įstatymams.

„Aš nesijaučiu nė trupučiuko kaltas ir nusižengęs Konstitucijai, įstatymui ar VTEK reglamentui, atsakydamas Seimo narei į jos prašymą paaiškinti, ar ji privalo deklaruoti (interesus), ar neprivalo“, – antradienį žurnalistams Seime sakė R.Valentukevičius.

Jis tvirtino norintis pasitikėjimą pasitikrinti Seime. „Todėl aš nejausdamas jokios kaltės atsistatydinimą atmetu ir parašiau prašymą Seimo pirmininkui, kad spręstų mano pasitikėjimo klausimą Seime“, – sakė VTEK vadovas.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis laikosi pozicijos, kad vienasmeniškai atsakęs Seimo narei, be svarstymo komisijoje, R.Valentukevičius viršijo kompetencijos ribas. VTEK vadovas tvirtina šimtais teikiantis tokius išaiškinimus politikams.

„Turbūt kad pati pradžia buvo labai aiški, vien pareiškimas, kad (svarstymo komisijoje) neprašė , o prašymas ponios G.Kildišienės buvo labai aiškus, kad vertintų komisija, o ne jis asmeniškai, tai jau istorija prasidėjo nuo melo, o vertinant jo ankstesnę veiklą, jūsų skelbtą, manau, kad mano sprendimas nesikeis, vertinant šio pareigūno buvimą tose pareigose“, – kalbėjo V.Pranckietis.

VTEKvadovas teigia, kad V.Pranckietis buvo suklaidintas, o jis pats elgėsi pagal įstatymus. Anot R.Valentukevičiaus, jeigu savo noru atsistatydintų iš pareigų, jis pakenktų savo reputacijai, nes sudaryti prielaidas manyti, kad nesilaikė įstatymų.

„Aš nepadariau jokio vienasmenio sprendimo, aš tokių vienasmenių sprendimų, berods, esu minėjęs ir žiniasklaida yra transliavusi, kad esu priėmęs per 200. Klausia Seimo nariai, ar aš privalau tą deklaruoti ar tą, ir aš atsakinėju, tai yra ir elektroniniu paštu, ir telefonu konsultuojama, ir pagaliau raštiškai“, – antradienį Seime žurnalistams teigė R.Valentukevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Valentukevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Valentukevičius

Jis pabrėžė, kad komisija svarsto kitus dalykus, o dėl įstatymo išaiškinimo nereikia kviesti VTEKnarių posėdžio.

„Aš turiu raštą “Dėl išaiškinimo„, tai yra ne sprendimas, ne komisijos, ne kieno nors, o įstatymo išaiškinimas. (...) Tai yra normali praktika“, – tvirtino jis.

„Manau, kad teisingiausias sprendimas bus priimtas Seime. Jeigu bus pareikštas nepasitikėjimas, aš išeisiu ramia sąžine ir užleisiu šias pareigas“, – sakė VTEKpirmininkas.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė sakė nesiimanti svarstyti, koks bus LVŽS frakcijos sprendimas šiuo klausimu – jis dar neaptartas.

„Tikrai negaliu atsakyti, gerbiu kiekvieno Seimo nario apsisprendimą, juo labiau, kad procedūros, kurias numato Seimo statuto 217 ir 218 straipsnis numato galimybę ir paklausti, ir diskutuoti, ar slaptai balsuoti“, – žurnalistams sakė R.Baškienė.

Ji pati irgi sakė sprendimo neturinti, o norinti susitikti su R.Valentukevičiumi ir išgirsti jo argumentus.

„Aš norėčiau su juo kalbėti ir išgirsti jo argumentus ir paaiškinimus, visą visumą reikia matyti, ir tai bus galima padaryti“, – sakė R.Baškienė.

R.Valentukevičių trauktis iš pareigų kartu su Seimo pirmininku ragina ir Seimo opozicija – konservatoriai ir liberalai.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovai Ingrida Šimonytė ir Arvydas Anušauskas praėjusią savaitę kreipėsi į Seimo pirmininką, ragindami pareikšti nepasitikėjimą R.Valentukevičiumi.

Antradienį susitikusi su VTEK vadovu, jam trauktis iš pareigų siūlo Liberalų sąjūdžio frakcija. „Akivaizdu, kad komisijos pirmininkas dabar turi kuo greičiau pasitraukti iš pareigų, netempiant laiko ir nesidangstant Seimu. Problemas sukėlė ne Seimas, o pats VTEK pirmininkas, kuris turi įteikti atsistatydinimo pareiškimą“, – po susitikimo frakcijos paskelbtame pareiškime cituojamas jos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovo kandidatūrą teikia Seimo pirmininkas, o dėl jo paskyrimo ir atleidimo balsuoja visas parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius