Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 01

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas gindamas Viktorą Uspaskichą šoka į akis Daliai Grybauskaitei

Darbo partijos (leiboristų) pirmininko pavaduotoją, Seimo pirmininką Vydą Gedvilą stebina šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės komentaras dėl lengvatas įteisinančių Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisų, kurios yra neva naudingos su Viktoru Uspaskichu siejamoms įmonėms.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Sąmoningai laukiau kelias dienas, nes man buvo įdomu, kaipgi į tokius šalies vadovės pareiškimus reaguos politologai ir ekspertai, kurie mėgsta vertinti politikų pasisakymus, tačiau nesulaukiau nė vieno. Susidaro įspūdis, kad pagal kažkokias nerašytas taisykles prezidentė sąmoningai arba nesąmoningai gali kalbėti netiesą ir klaidinti visuomenę, tačiau ji jaučiasi teisi bei visiems vienodai teisinga – taip, kaip to reikalauja Konstitucija“, – pastebi Seimo pirmininkas.

Pabrėždamas, kad Lietuva yra parlamentinė valstybė, V. Gedvilas sakė, jog jis, kaip Parlamento vadovas, tuo labiau vienas iš koalicijos partnerių, kuriam metė šešėlį, negali toleruoti Parlamento skaldymo bei vienos ar kitos parlamentinės grupės išskyrimo, vienus politikus žeminant, o kitus išaukštinant.

Man būtų sunku įsivaizduoti, kaip vienai įmonei iš visos Lietuvos mėsos perdirbimo šakos galėtų atitekti 200 mln. litų dėl tokių pataisų. Juk įstatyme neįrašyta konkreti V.Uspaskicho ar kieno nors kito įmonė, – sakė V.Gedvilas.

„Negaliu toleruoti, kai vieni koalicijos partneriai – socialdemokratai – yra išskiriami ir palaikomi kaip padorūs ir teisingi, o kiti – žeminami ir vadinami populistais, pabrėžiant, kaip sunku dirbti Algirdo Butkevičiaus Vyriausybei. Niekada neprieštaravome tam, ką siūlo mūsų koalicijos partneriai ir jie neprieštaravo mūsų siūlymams. Valdančioji koalicija dirba vieningai ir stabiliai, o jos partneriai yra vienodai lygūs“, – sako Seimo pirmininkas.

Komentuodama pri­dė­ti­nės ver­tės mo­kes­čio (PVM) leng­va­tą mė­sai, Prezidentė sakė: „Kai kalbame apie PVM lengvatą mėsai, mes puikiai žinome, kad tuo suinteresuotas vienas iš valdančiosios koalicijos partnerių. Tai jeigu kitas koalicijos partneris nori dovanoti 200 mln. litų – tiek kainuotų PVM lengvata mėsai – vienam iš savo partnerių.“

„Platindami šiuos D. Grybauskaitės žodžius žurnalistai aiškiai įvardijo, kad buvo kalbama apie Darbo partiją ir V.Uspaskichą. Labai įdomu būtų išgirsti ekspertų nuomonę, pvz., buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės komentarą, nes buvusi ministrė labai dažnai komentuoja ir net atvirai šaiposi iš kitų politikų pasisakymų. Man būtų sunku įsivaizduoti, kaip vienai įmonei iš visos Lietuvos mėsos perdirbimo šakos galėtų atitekti 200 mln. litų dėl tokių pataisų. Juk įstatyme neįrašyta konkreti V.Uspaskicho ar kieno nors kito įmonė. Be to, pats V.Uspaskichas plenarinio Seimo posėdžio metu pasakė, kad nebalsuos už šią pataisą, nes įstatymas yra nesubalansuotas. Jis pats agitavo Darbo partijos frakciją nebalsuoti už, todėl visa frakcija jos ir nepalaikė“, – pabrėžia V. Gedvilas.

Darbo partijos (leiboristų) pirmininko pavaduotojas pastebi, kad V.Uspaskicho pasisakymai plenariniame posėdyje ir frakcijos balsavimo rezultatai (kurie yra viešai prieinami internete) užkirto kelią bet kokioms spekuliacijoms apie menamą naudą, kurią galėtų gauti su jo šeima susijusios įmonės.

„Plenarinio posėdžio metu girdėjome daug interpretacijų dėl šių pataisų – vieni spekuliavo, kad jos yra svarstomos dėl to, kad Vytenis Andriukaitis išliko savo poste, kiti – kad V.Uspaskicho įmonėms tai atneš milijoninį pelną, taip pat daug kalbėta apie fiskalinės drausmės pažeidimus. Tad noriu patikinti, kad viskas vyko atvirkščiai – V.Uspaskichas nedalyvavo nei politinėje taryboje, kur buvo priimtas sprendimas dėl PVM lengvatų mėsai, nei kokiose nors derybose V.Andriukaičio klausimu. Maža to, agituodamas balsuoti prieš PVM lengvatą mėsai jis taip pat ragino atsisakyti ir kitų lengvatų. V.Uspaskichas net prašė, kad jam, kaip pasiturinčiam žmogui, netaikytų kokių nors lengvatų, nes jis nori visiškai apmokėti visų paslaugų kainas. Be to, jis ragino sukurti tinkamą kompensavimo mechanizmą socialiai remtiniems žmonėms, kuriems tikrai reikia tokios paramos. Taip pat jis agitavo visus Seimo narius atsisakyti tokių lengvatų ir mokėti visą paslaugų kainą, nes Seimo nariai nėra socialiai remtini žmonės. Tačiau Seimas vis tiek balsavo už šias lengvatas, tad apie kokią nors naudą konkrečioms pavienėms įmonėms negali būti net kalbos. Todėl arba prezidentė buvo suklaidinta, arba ji siekė suklaidinti žmones tokiais savo pareiškimais“, – pabrėžia V.Gedvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius