Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 09

Seimo pirmininkė Irena Degutienė: užregistruota daug įstatymų pataisų, kurios yra absoliučiai populistinės

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pastebi, kad parlamentarai prieš sesiją kaip niekad aktyviai registruoja teisės aktus, tačiau atkreipia dėmesį, jog neretai tai daroma chaotiškai ir populistiškai.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak parlamento vadovės, Seimo narių aktyvumas teisėkūros srityje prieš šią rudens sesiją –  „negirdėtas“, todėl ji sakė nematant galimybių apdoroti visus įregistruotus pasiūlymus, turint omenyje ir tai, kad rudenį parlamentui teks priimti kitų metų biudžetą. 

„Jeigu Vyriausybės siūlomų teisės aktų projektų yra 109, tai Seimo narių – daugiau kaip 400 projektų. Mes turėsime 49 plenarinius posėdžius. Kyla klausimas, ar įmanoma įstatymus ir pataisas, kurie yra registruoti, priimti, todėl kad realiai vidutiniškai per sesiją yra priimami 250 – 300 įstatymų. Pavasario sesijoje priėmime 320 teisės aktų, įskaitant ir įvairius Seimo nutarimus“, – sakė parlamento vadovė. Ji pabrėžė, kad kiekvienas Seimo narys turi įstatymų iniciatyvos teisę, tačiau vylėsi, jog pavyks su komitetų vadovais ir frakcijų seniūnais susitarti, kad parlamentarus įtikintų, jog šie peržiūrėtų savo pasiūlymus.

Yra daug įstatymų pataisų, kurios absoliučiai yra populistinės – tam, kad tiesiog padėtų pliusiuką, kad esu aktyvus Seimo narys, kad savo apygardai padedu.Seimo pirmininkė neslėpė, jog vasarį vyksiantis savivaldos rinkimai jau kursto parlamentarų fantaziją teisėkūros srityje. „Yra daug įstatymų pataisų, kurios absoliučiai yra populistinės – tam,  kad tiesiog padėtų pliusiuką, kad esu aktyvus Seimo narys, kad savo apygardai padedu“,  – kalbėjo ji. Pasak parlamento vadovės, be kitos žalos, tokiu būdu dar painiojami rinkėjai, kuriems darosi sunku atskirti, kur yra savivaldybių, o kur – Seimo darbų sritys.

Pasak I.Degutienės, užregistruoti parlamentarų pasiūlymai nebūtinai susiję su biudžetu, tačiau neretai kuriami chaotiškai: „Praktiškai net negali atrasti sistemos, ar tendencijų, kur yra tie prioritetai. <...> Padrikas registravimas vienos ar kitos įstatymo pataisos, kur nelabai suvoki, kodėl jis registravo tą, o iš kitos pusės – kitą.“ Esą Seimo nariai, dirbantys vienos srities komitete, taikosi  taisyti kitas sritis reglamentuojančius įstatymus: „Kada žmogus dirba Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitete, o registruoja apie žemės ūkį ar dar kažką, tikrai negali suvokti, kodėl tas daroma“.

Teigiama, kad svarbiausi Seimo darbai šį rudenį bus kova su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu, nedarbo mažinimas, „Sodros“ reforma, elektros ir dujų rinkos kūrimas ir plėtra, valstybės biudžeto patvirtinimas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius