Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 04 /15:10

Seimo pirmininkė siūlo keisti Zenoną Vaigauską – VRK vadovu siūlo skirti Audrių Kasinską

Naujos kadencijos Vyriausiojo rinkimų komisijoje (VRK) turėtų dirbti nemažai naujokų, o senbuvių skaičių lems burtai.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo pirmininkei Irenai Degutienei siūlomus kandidatus į VRK narius jau yra pateikęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius, Lietuvos teisininkų draugija, daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusios partijos.

Parlamento vadovė kol kas nėra pranešusi, ką siūlys į komisijos vadovus. VRK pirmininką tvirtina Seimas parlamento vadovo teikimu.

BNS žiniomis, ilgametis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, komisijai vadovaujantis nuo 1994 metų, pirmadienį buvo susitikęs su I.Degutiene. Oficialiai susitikimas nekomentuojamas. Anksčiau parlamento vadovė, klausiama, ar siūlys keisti VRK pirmininką, BNS yra sakiusi, kad „pokyčiams savaime ateina laikas“.

Teisingumo ministras R.Šimašius į VRK siūlo šiuos teisininkus – Dalią Baležentę, Sigitą Groblį, Laurą Gumuliauskienę, Tautvydą Jakutį, Saulių Katuoką, Eleną Masnevaitę, Liutaurą Ulevičių ir Justiną Žilinską. Pagal įstatymą, iš teisingumo ministro pasirinkto aštuntuko burtų keliu į VRK narius bus atrinki keturi.

Kandidatus į VRK taip pat siūlo Lietuvos teisininkų draugija bei partijos, gavusios Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Iš teisingumo ministro pateiktų kandidatų vienintelis S.Katuoka šiuo metu yra VRK narys, pirmininko pavaduotojas-sekretorius.

Lietuvos teisininkų draugija į VRK siūlo Mindaugą Bilių, Julių Jasaitį, Laurą Matjošaitytę, Ligitą Klapavščiuk, Aušrą Pliaugienę, Edmundą Sakalauską, Svajonę Šaltauskienę, Joną Udrį. Iš šių kandidatų VRK nariais irgi taps keturi atrinkti burtų keliu.

Šiuo metu iš teisininkų pateiktų kandidatūrų VRK nariai yra trys – J.Jasaitis, E.Sakalauskas, J.Udris.

Savo atstovus į VRK deleguoja ir daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusios partijos. Lietuvos socialdemokratų partija į VRK siūlo ir šiuo metu jai komisijoje atstovaujančią Živilę Verbylaitę, „Tvarka ir teisingumas“ – dabartinę atstovę Danutę Markeliūnienę, Liberalų ir centro sąjunga – komisijoje ir šiuo metu dirbančią Ingą Milašiūtę, Darbo partija – dabartinę savo atstovę Redą Daniškevičiūtę.

Tuo metu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai atstovą keičia – vietoj dabartinio atstovo, premjero patarėjo Gintaro Kalinausko siūlo Valdą Benkunską, Liberalų sąjūdis vietoj Algirdo Radušio siūlo Roko Stabingio kandidatūrą.

Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymą, šią komisiją ketveriems metams sudaro Seimas. Naujieji nariai turi būti paskirti likus iki eilinių Seimo rinkimų dienos ne mažiau nei 120 dienų ir ne daugiau nei 140.

Kandidatus į VRK taip pat siūlo Lietuvos teisininkų draugija bei partijos, gavusios Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Vyriausiosios rinkimų komisijos narių pareigos nesuderinamos su pareigomis kitose rinkimų ar referendumo komisijose, taip pat su kandidato į Seimo narius, kandidato į prezidentus ir jo patikėtinio, kandidatų į savivaldybės tarybos narius bei jų atstovų, rinkimų ar referendumo stebėtojų statusu, taip pat su Lietuvos piliečių iniciatyvinės grupės referendumui surengti nario statusu.

Papildytas 15.10 val. Seimo pirmininkė teikia Seimui siūlymą Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininku skirti Audrių Kasinską.

Kaip praneša parlamento vadovės sekretoriatas, jokiai politinei partijai nepriklausantis A.Kasinskas šiuo metu vadovauja Vidaus reikalų ministerijos Teisės departamento Teisėkūros skyriui.

Kandidatas į VRK pirmininkus yra įgijęs Vilniaus universiteto vienpakopių teisės studijų diplomą, specializavosi Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės srityje.

Vadovaujantis Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymu, VRK turi būti naujai sudaryta, kai iki eilinių Seimo rinkimų dienos liko ne mažiau kaip 120 dienų ir ne daugiau kaip 140 dienų. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininką skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius