Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 24

Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės bandymui apsaugoti žurnalistus nuo kalėjimo priešinasi Teisingumo ministerija

Teisingumo ministerija (TM) siūlo Vyriausybei nepritarti Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės teiktoms Baudžiamojo kodekso (BK) pataisoms, kuriomis siūloma atsisakyti baudžiamosios atsakomybės už įžeidimą, o už šmeižtą bausti tik bauda.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Į Vyriausybę išvadų dėl šių pataisų kreipėsi Seimas, projektui pritaręs po pateikimo.

Įstatymo projekte siūloma kad šmeižtas būtų laikomas ne nusikaltimu, o baudžiamuoju nusižengimu, už kurį nėra numatyta laisvės atėmimo bausmė. Siūloma, kad už šmeižimą būtų baudžiama tik tuo atveju, kai asmuo paskleidžia apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, neva šis padarė nusikaltimą.

Kaip rašoma ministerijos išvadose, nusikaltimu laikyti šmeižtą įpareigoja jau Konstitucija, numatanti, kad laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją yra nesuderinama su neapykantos, prievartos ir diskriminacijos kurstymu, taip pat su šmeižtu ir dezinformacija.

Ministerijos atstovai argumentuoja, kad atsisakius už šmeižtą laisvės atėmimo ir palikus tik baudą, būtų apribota teismų teisė „paskirti teisingą ir individualizuotą bausmę įvertinus visas bylos aplinkybes, kaltininko asmenybę, veikos pavojingumo laipsnį ir pan.“

Kaip rašoma ministerijos išvadose, nusikaltimu laikyti šmeižtą įpareigoja jau Konstitucija, numatanti, kad laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją yra nesuderinama su neapykantos, prievartos ir diskriminacijos kurstymu.

TM teigimu, palikus baudžiamąją atsakomybę tik už šmeižikišką informaciją, neva asmuo padarė nusikaltimą, visais kitais atvejais nebebūtų traktuojama, kad paskleista melaginga informacija gali paniekinti ar pažeminti asmenį bei pakirsti pasitikėjimą juo.

Ministerija taip pat teigia, kad iš BK išbraukus įžeidimą, ne visais atvejais būtų galima gintis dėl garbės ir orumo pažeminimo civilinės teisės priemonėmis.

„Nukentėjęs asmuo dažnai net negalėtų pats nustatyti kalto asmens ir jo teisės negalėtų būti apgintos“, – rašoma nutarimo projekte.

Susidorojimo su kritikais įrankis

Šias BK pataisas Seimo pirmininkė registravo pasitarusi su Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) atstovais.

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius tvirtino, kad siūloma atsisakyti BK relikto, kuris, anot jo, „kartu su privataus kaltinimo instrumentu šiandien yra de fakto tapęs susidorojimo su kritika įrankiu".

Jis taip pat lygino, kad, pavyzdžiui, už vairavimą neblaiviam nėra numatyta baudžiamosios atsakomybės.

Už vieną vienintelį įžeidų žodį teoriškai yra baudžiamoji atsakomybė. Ir tai jau yra pritaikyta ne vienam žmogui. Tad bausmės ir traktavimas yra tikrai neadekvatus.

„Tuo metu už vieną vienintelį įžeidų žodį teoriškai yra baudžiamoji atsakomybė. Ir tai jau yra pritaikyta ne vienam žmogui. Tad bausmės ir traktavimas yra tikrai neadekvatus“, – sakė jis.

Minėtų BK pataisų svarstymą Seime sveikino ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos atstovė, atsakinga už žiniasklaidą Dunja Mijatovič.

Šiuo metu už šmeižtą BK numato baudą arba areštą, laisvės apribojimą arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Už įžeidimą, be baudos, viešųjų darbų arba arešto BK maksimali numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Už teismo, taip pat ir valstybės tarnautojo įžeidimą griežčiausia numatoma bausmė – taip pat dveji metai laisvės atėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius