Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 17

Seimo Sveikatos reikalų komitetas apsisprendė dėl alkoholio prekybos apribojimų

Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė komiteto patobulintam Alkoholio kontrolės įstatymo 18 straipsnio 4 dalies pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma nustatyti, kad alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausantys alkoholiniai gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 7,5 procento, gali būti parduodami bet kokio dydžio stiklinėje, keraminėje, medinėje ar metalinėje taroje ir plastikinėje taroje, tačiau ne didesnėje nei 0,5 litro.
Alus
Alus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Silpnesnius alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančius alkoholinius gėrimus komitetas siūlo leisti parduoti bet kokioje stiklinėje, keraminėje, medinėje ar metalinėje taroje ir plastikinėje taroje iki 1 litro. Atsižvelgiant į verslo subjektų poreikį pasirengti naujajam reglamentavimui, įstatymo nuostatų, draudžiančių prekiauti fermentuotų gėrimų grupėms priklausančiais alkoholiniais gėrimais, įsigaliojimui nuspręsta numatyti 6 mėnesių pereinamąjį laikotarpį.

Įstatymo projektas inicijuotas Europos Komisijai kilus abejonių dėl 2013 m. sausio 1 d. įsigaliojusio Alkoholio kontrolės įstatymo (Nr. XI-1911) 3 straipsnio 5 ir 6 punktų tikslų, pagrindimo ir proporcingumo. Šiuose punktuose nustatyta, kad Lietuvos Respublikoje draudžiama parduoti alų, sidrą, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais, alkoholinius kokteilius, išpilstytus į didesnę negu vieno litro tarą, ir kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 7,5 procento.

Komitetas taip pat apsvarstė ir po svarstymo pritarė Seimo statuto pataisų projektui (Nr. XIIP-367), kuriomis siekiama pakeisti ir papildyti Seimo komitetų veiklos sritis ir įgaliojimus, susijusius su Europos Sąjungos reikalų svarstymu. Komitetas pasiūlė papildyti komiteto veiklos kryptis ir numatyti, kad komitetas, be kitų funkcijų, vykdo Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto vykdymo parlamentinę kontrolę.

Komitetas svarstė klausimą dėl pakeisto pasiūlymo dėl Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl priemonių, reglamentuojančių žmonėms skirtų vaistų kainas ir šių vaistų įtraukimą į valstybinių sveikatos draudimo sistemų taikymo sritį, skaidrumo COM/2013/168/2. Komiteto nuomone, Pasiūlymas iš esmės atitinka subsidiarumo principą. Pasiūlymo tikslas – patikslinti valstybių narių procedūrines prievoles ir užtikrinti direktyvos veiksmingumą, siekiant išvengti vilkinimo priimant sprendimus dėl kainų nustatymo ir kompensavimo, šalinant prekybos farmacijos produktais kliūtis, nustatant tinkamas ir veiksmingas sprendimų (dėl kainų nustatymo ir kompensavimo priemonių) priėmimo nacionalines skaidrumo taisykles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius