Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 29 /11:57

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas nepaisydamas ministerijos pritarė VDU ir LEU sujungimui

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas (ŠMK) trečiadienį pritarė, kad Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) ir Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) susijungtų. Dėl šių aukštųjų mokyklų susijungimo dar žodį turės tarti Seimas. Komitetas nepaisė švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės nepritarimo. Ministrė buvo šokiruota, nes susijungimo planą, kuriam pritarė, gavo tik šįryt ir net ne iš universitetų.
Švietimo ir mokslo komitetas sprendžiadėl LEU ir VDU susijungimo
Švietimo ir mokslo komitetas sprendžia dėl LEU ir VDU susijungimo / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už nutarimo projektą, kuriame pritariama universitetų susijungimui, balsavo 7 Seimo nariai, trys susilaikė. Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius pasiūlė šio klausimo sprendime padaryti pertrauką, tačiau balsavime nuspręsta pertraukos nedaryti.

„Iš principo, kas buvo padaryta – tai yra ir premjerui, ir jo suburtai ekspertų komandai, švelniai tariant, jie buvo pasiųsti po velnių“, – po balsavimo sakė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, posėdyje pavadavęs savo partijos kolegą Mantą Adomėną.

Iš principo, kas buvo padaryta – tai yra ir premjerui, ir jo suburtai ekspertų komandai, švelniai tariant, jie buvo pasiųsti po velnių.

„Aš tokių nenaudoju žodžių“, – įsižeidė komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša.

„Valstietis“, komiteto narys Arūnas Gumuliauskas teigė, kad, jo manymu, niekas nieko po velnių nesiuntė: „Mes kviečiame spartinti procesą – ir viskas. Čia aš nematau jokios problemos.“

Planą atnešė tik posėdžio išvakarėse

Švietimo ir mokslo ministrės sudaryta darbo grupė iki balandžio pabaigos turi nuspręsti dėl aukštojo mokslo pertvarkos, aukštųjų mokyklų sujungimo. Tačiau VDU ir LEU susijungimo klausimas Seime skubinamas nepaisant šios darbo grupės.

Trečiadienio posėdyje susijungimo planą pateikė VDU rektorius Juozas Augutis. Posėdyje dalyvavęs LEU rektorius nepratarė nei žodžio.

Komiteto posėdyje J.Augutis pakartojo, ką yra sakęs 15min, jog universitetai neketina susijungimui išleisti 54 mln. eurų – nuspręsta susijungimą daryti paprastą, savo lėšomis.

Tačiau kada naujas planas buvo parengtas, lieka neaišku, nes Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pateiktame plane nurodytos didelės išlaidos.

ŠMK darbuotoja 15min prasitarė, kad naujasis planas komitetui buvo pateiktas komiteto posėdžio išvakarėse – antradienį. Jas esą atnešė pats rektorius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša

G.Landsbergis teiravosi, ar šio klausimo pateikimas Seimui buvo suderintas su premjeru Sauliumi Skverneliu ir su švietimo ir mokslo ministre J.Petrauskiene.

E.Jovaiša sakė, kad tai yra rūpestis pedagogais, kad mokytojų rengimas pagaliau išjudėtų iš tos padėties, kurioje jis dabar yra atsidūręs.

Jis priminė, kad jungimosi projektas svarstomas nuo 2015 metų, o jo pateikimas komitetui – dėsninga procesų tąsa.

E.Jovaiša yra buvęs LEU Istorijos fakulteto dekanas.

Ministrė neslėpė įsižeidimo

Komiteto posėdyje dalyvavusi J.Petrauskienė sakė, reikia atsakingai priimti sprendimus. Ministrė vardijo pedagogų rengimo problemas ir pabrėžė, kad dėl aukštojo mokslo bėdų ir buvo sudaryta darbo grupė ir dėl to labai svarbu yra žiūrėti į visumą.

„Manyčiau, kad dviejų universitetų jungimosi iniciatyva – didžiulis darbas. Bet turėtų būti žiūrima bendro tinklo kontekste. Mes esame gavę pasiūlymą VDU ir LEU jungimosi, šiandien yra svarstomas kitas pasiūlymas, kuris ministerijai nėra pateiktas. Mes norėtume su juo ne per dvidešimt minučių, bet išsamiai susipažinti. Deja, šios informacijos mes neturime, todėl manau, kad turime labai atsakingai priimti tuos sprendimus“, – kalbėjo ji.

J.Petrauskienė pabrėžė, kad siūlymą, kuris buvo komiteto posėdyje pristatytas, ji gavusi trečiadienio rytą ne iš universiteto.

J.Augutis: viskas taip pat, tik pinigai kiti

J.Augutis replikavo, kad pateiktas projektas esą nėra naujas, nes vis tiek kalbama apie universitetų jungimąsi: „Tai, ką mes pristatėme 2016 metų liepos mėnesį ministerijai, tai yra esmė visa ta pati, galbūt tik finansinė dalis... Jis yra gana platus ir prie jo vis tiek reikės grįžti – ten yra struktūrinių fondų projektai įtraukti, todėl ir tos sumos yra tokios didelės.“

Apie naują susijungimo projektą, kuriame numatytos išlaidos siekia tik 4 mln. eurų, o ne 54 mln., ministerijos jis teigė neinformavęs dėl to, kad ministerijos nei buvusi, nei dabartinė vadovybė į šį dokumentą esą niekaip nereagavo.

„Mes supratome, kad nepritariama, arba dėl finansų, arba dėl ko nors. O kadangi sprendimas dėl universitetų pagal prerogatyvą priklauso Seimui, mes ir kreipėmės į Seimą su tuo. Kadangi neturime iš ministerijos patvirtinimo, kad bus finansai, arba patvirtinimo, kad nebus, mes tada sujungimą darome savomis lėšomis, kadangi matome, kad šią problemą reikia spręsti. O daugiau tame plane niekas, jo esmė, nesikeičia – mes kaip prašėme sujungimo 2016-ais, taip ir dabar liekame prie to prašymo“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius