Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 23

Seimo teisininkai išpeikė prezidentės siūlymą drausti valdininkams prisidurti prie algos

Seimo teisininkai sukritikavo prezidentės Dalios Grybauskaitės pataisas, kuriomis ji siūlo neleisti valstybės tarnautojams papildomai užsidirbti sudarant atskiras sutartis. Tai dažniausiai vyksta dirbant su Europos Sąjungos (ES) projektais. Parlamento Teisės departamentas teigia, kad prezidentės siūlymas gali prieštarauti Konstitucijai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Paaiškėjus, kad kai kurių ministerijų tarnautojai papildomai užsidirba šimtus ir tūkstančius eurų, D.Grybauskaitė įregistravo Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimus, kuriuos priėmus, valdininkai galėtų gauti tik pareiginę algą, priedus už papildomų užduočių atlikimą ir viršvalandžius.

Seimo Teisės departamento išvadoje teigiama, kad tai gali prieštarauti Pagrindinio šalies įstatymo nuostatai, kad kiekvienas žmogus gali pasirinkti darbą, Konstitucijos garantuojamam asmenų lygiateisiškumo principui ir Konstitucinio Teismo suformuluotai doktrinai dėl valstybės tarnautojų teisės dirbti kitą darbą.

Jeigu yra pasipelnymo faktų, dėl to kaltus asmenis reikėtų traukti atsakomybėn, tačiau už tinkamai atliktą darbą sumokėtas darbo užmokestis negali būti kvalifikuojamas kaip pasipelnijimas.

Išvadoje rašoma, kad darbo sutartis su asmeniu, nepaisant to, ar jis yra valstybės tarnautojas, ar nėra, sudaroma dėl tam tikro darbo, kuris reguliuojamas darbo teisės, o ne valstybės tarnybos normų.

Todėl Valstybės tarnybos įstatymo nustatytos priemokos už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą ar už papildomų užduočių atlikimą, negali būti skiriamos apmokėti už tą darbą, kurio teisinė prigimtis kyla iš darbo teisinių santykių. O lėšos, skirtos valstybės tarnybos funkcijoms, anot jų, negali būti naudojamos apmokėti kito pobūdžio darbui.

Taip pat aiškinama, kad dirbant su ES projektais reikia tam tikros kompetencijos. Be to, teisininkams užkliuvo projekto Aiškinamajame rašte vartojamas žodis „pasipelnymas“:  „Jei yra pasipelnymo faktų, dėl to kaltus asmenis reikėtų traukti atsakomybėn, tačiau už tinkamai atliktą darbą sumokėtas darbo užmokestis negali būti kvalifikuojamas kaip pasipelnijimas“.

Parlamentarai kol kas santūrūs

Seimui  prezidentės pataisos bus pateiktos tik prasidėjus pavasario sesijai, todėl parlamentarai jų ir Teisės departamento pastabų vertinti kol kas nedrįsta.

Parlamento Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas 15min.lt sakė nespėjęs įsigilinti į dokumentus, tačiau, jo nuomone, Seimo teisininkai gali būti teisūs: „Manau, kad jie atkreipia dėmesį rimtai. Valstybės tarnybos įstatyme reglamentuota valstybės tarnautojo galimybė dirbti kitą darbą, tai tiek.“

Jeigu tarnautojas ne darbo metu atlieka į jo funkcijas neįeinantį darbą, Valstybės tarnybos įstatymas to nedraudžia.

Panašiai šnekėjo ir jo pavaduotojas, konservatorius Stasys Šedbaras. Jis aiškino nenorintis nieko komentuoti, kol nesusipažino su dokumentais.

„Vienareikšmiškai nesinori sakyti. Valstybės tarnautojui yra nedraudžiama dirbti kitą darbą, bet ne tarnybos laiku. Jei jis gauna leidimą, nurodomas grafikas, kada jis atliks tiesioginį darbą. Tačiau jeigu tuo pat metu valstybės tarnautojas gauna atlyginimą ir darbo metu atlieka tas funkcijas, kurios jam priklausytų, ir su juo sudaroma kita sutartis, nėra viskas tame gerai. Bet jeigu tarnautojas ne darbo metu atlieka į jo funkcijas neįeinantį darbą, Valstybės tarnybos įstatymas to nedraudžia“, – sakė politikas.

D.Grybauskaitė pavadino lėšų plovimu

Pasipiktinimas dėl papildomo valdininkų uždarbio kilo paaiškėjus, kad 14 Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbuotojų už darbą su Lietuvos socialinio modelio sukūrimo projektu buvo išmokėti beveik 40 tūkst. eurų.

Tai D.Grybauskaitė pavadino lėšų plovimu.

Prezidentūros duomenimis, Sveikatos apsaugos ministerijoje 21 tarnautojas turi papildomas darbo sutartis finansuojamas iš ES projektams skirtų lėšų, pagal jas pernai išmokėta 63 tūkst. eurų. Ūkio ministerijoje – 7 darbuotojai užsidirba papildomai.

Tokia praktika populiari ir įstaigose prie ministerijų – Valstybinė mokesčių inspekcija papildomas sutartis yra sudariusi su 52 tarnautojais, pernai jiems išmokėta 63,8 tūkst. eurų, Informacinės visuomenės plėtros komitete papildomai uždarbiauja 10 tarnautojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius