Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 08

Seimo teisininkai kritiškai įvertino siūlymą dėl Lukiškių aikštės priimti įstatymą

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas kritiškai įvertino konservatoriaus Audroniaus Ažubalio siūlymą priimti įstatymą dėl Lukiškių aikštės.
Lukiškių aikštėje – rekordinio dydžio Vyčio vėliava.
Lukiškių aikštėje – rekordinio dydžio Vyčio vėliava. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Projektą įvertinę parlamento teisininkai pažymi, kad Lukiškių aikštė nėra įstatymo reguliavimo dalykas ir registruotas projektas nedera su šiuo metu galiojančiais teisės aktais.

A.Ažubalis pasiūlė priimti Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymą, kuriuo ši aikštė būtų paskelbta pagrindine reprezentacine Lietuvos valstybės aikšte, o rūpintis jos sutvarkymu būtų pavesta Vyriausybei.

A.Ažubalis pasiūlė priimti Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymą, kuriuo ši aikštė būtų paskelbta pagrindine reprezentacine Lietuvos valstybės aikšte, o rūpintis jos sutvarkymu būtų pavesta Vyriausybei

Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotame projekte pažymima, kad „iki šiol nėra deramai įvertintas Lukiškių aikštės memorialinis statusas, o aikštės dabartinė būklė neatitinka jos istorinės ir galimos urbanistinės reikšmės“.

Projektą įvertinę Seimo teisininkai atkreipia dėmesį, kad Lukiškių aikštė yra įtraukta į kultūros vertybių registrą ir turi valstybės saugomo objekto statusą, ir toks Lukiškių aikštės statusas nustatytas vadovaujantis Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymu.

Teisininkai atkreipia dėmesį, kad projektas labiau panašėja į individualaus pobūdžio aktą, kuriuo siekiama reglamentuoti išskirtinai tik vienos, o ne visų Lietuvoje esančių ypatingo istorinio ar kitokio statuso aikščių, statusą. Tuo tarpu įstatymui kaip norminiam teisės aktui būdinga tai, kad jis nustato bendrąsias elgesio taisykles, numatytas taikyti daug kartų.

„Įstatymai paprastai yra adresuoti neapibrėžtam juridinių ir fizinių asmenų ratui ir apima platų visuomeninių santykių ratą. Tuo jie skiriasi nuo individualių teisės aktų, kuriuose esantys nurodymai yra individualaus pobūdžio“, – rašoma teisininkų išvadoje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Audronis Ažubalis (380)
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Audronis Ažubalis (380)

Konservatorius Lukiškių aikštės įstatymo projektą sako teikiantis tam, kad ji būtų deramai tvarkoma. Pagal projektą, Vyriausybė būtų iki metų pabaigos įpareigota patvirtinti Lukiškių aikštės projektavimo ir sutvarkymo darbų programą, pagal kurią Lukiškių aikštė sutvarkoma ir Lietuvos Laisvės kovos įamžinamos ne vėliau kaip iki 2017 metų pabaigos, „deramai pasitinkant Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio jubiliejų“.

„Lukiškių aikštės likimu turi pasirūpinti ne vietos savivaldybė, o aukščiausios valstybinės institucijos, organizuojant ir prižiūrint Vyriausybei“, – tvirtina konservatorius.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. Pernai buvo išrinktas nugalėtojas aikštės sutvarkymo pasiūlymui, jame numatyta vieta žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimo monumentui. Taip pat pernai buvo išrinktas Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje Vilniuje konkurso nugalėtojas – projektas „Tautos dvasia“, vaizduojantis skrendantį paukštį.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas bolševikų lyderiui Leninui, 1991 metais jis demontuotas. Nuo to laiko aikštė nebuvo tvarkyta..

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius