Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 08

Seimo teisininkai: Lenko korta susijusi su pasižadėjimu kitai valstybei

Seimo Teisės departamentas mato požymių, jog Lenko korta, kurią turi du Seimo nariai, susijusi su pasižadėjimu kitai valstybei, klausimas perduodamas parlamentiniam Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK).
Seime
Seime / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Teisės departamento išvada bus perduota TTK ir po jo išvados bus žiūrima, ar kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT). Departamentas parengė išvadas, jog yra požymių, kad Lenko kortoje visgi yra požymių pasižadėjimo, ir tai šiek tiek tą problemą aštrina“, – pirmadienį žurnalistams sakė A.Valinskas.

Prezidentui bei Seimui kreiptis į KT išaiškinimo dėl Lenko kortos, kurią turi du Seimo nariai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis ir kitas šios partijos atstovas Michalas Mackevičius, pasiūlė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Anot VRK pirmininko Zenono Vaigausko, jei bus kreiptasi į KT ir jei pastarasis išaiškintų, kad Lenko kortos turėjimas susaisto priesaika su kita valstybe, tokiu atveju prisiekusiesiems parlamentarams, turintiems Lenko kortas, grėstų apkalta.

KT 1998 metų lapkričio 11 dieną yra priėmęs nutarimą, kurio viena nuostatų skelbia, jog asmuo, pretenduojantis būti Seimo nariu, neturi būti susijęs jokiu pasižadėjimu su užsienio valstybe.

Skundą VRK dėl Lenko kortos parašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas, Seimo narys Gintaras Songaila. Anot jo, V.Tomaševskis ir M.Mackevičius nuslėpė savo ryšius su užsienio valstybe ir taip galėjo pažeisti Konstituciją.

Konstitucija numato, kad „Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei“.

„Lenko korta – tai dokumentas, patvirtinantis, jog esate lenkų kilmės. Ši korta savininkui suteikia Lenkijos Seime 2007 m. rugsėjo 7 d. įstatymu dėl Lenko kortos patvirtintas teises“, – rašoma oficialiame lankstinuke, kur pristatoma Lenko korta.

Asmuo, turintis kortą, gali nemokamai gauti ilgalaikę vizą, legaliai dirbti Lenkijoje, gali vykdyti ūkinę veiklą tokiomis pat sąlygomis kaip Lenkijos piliečiai, turi teisę į nemokamą švietimą, ūmios ligos atveju gali gauti būtiną medicinos pagalbą, turi teisę gauti 37 proc. nuolaidą geležinkelio bilietams, nemokamai lankytis valstybiniuose muziejuose, turi pirmumo teisę prašydami finansinės paramos iš Lenkijos valstybės ir savivaldybės biudžeto skirto užsienyje gyvenantiems lenkams paremti.

Tuo pačiu lankstinuke pabrėžiama, kad korta nėra pilietybė.

Lenko kortą gauna asmenys, kurie raštu pareiškia savo valią priklausyti lenkų tautai, galintys įrodyti, kad bent vienas iš tėvų, senelių, prosenelių buvo lenkų tautybės arba turėjo Lenkijos pilietybę, kurie pateikia raštišką užsienio lenkų arba polonijos organizacijos liudijimą, patvirtinantį aktyvią veiklą lenkų kultūros ir kalbos ar tautinių mažumų labui mažiausiai tris mėnesius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius