Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 20

Seimo teisininkai stabdo bandymus neleisti padidinti politikų algų

Opozicinių konservatorių bandymą sustabdyti nuo sausio 1 dienos turintį įsigalioti Seimo ir Vyriausybės narių bei kitų politikų ir valstybės tarnautotojų atlyginimų padidinimą niekais verčia Seimo teisininkai, paskelbę išvadą, kad konservatorių siūlymai gali prieštarauti Konstitucijai.
Seime
Konservatorių siūlymus sukiritikavo Seimo teisininkai. / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoją Jurgį Razmą stebina Seimo Teisės departamento išvados, kad frakcijos teikiami projektai dėl Seimo narių bei ministrų atlyginimų laikino „įšaldymo“ gali prieštarauti Konstitucijai, motyvuojant tuo, kad tai būtų daroma tik vienai viešojo sektoriaus darbuotojų kategorijai – politikams.

J.Razma kreipėsi į Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą, atkreipdamas dėmesį, kad komitetas trečiadienį rengiasi patvirtinti išvadą, ar Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo priedėlio pakeitimo įstatymo 2 straipsnio pakeitimo įstatymo bei Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo priedėlio pakeitimo įstatymo 3 straipsnio pakeitimo ir papildymo įstatymo projektai, kuriuos pateikė TS-LKD vadovai Andrius Kubilius, Irena Degutienė ir J. Razma, neprieštarauja Konstitucijai.

„Komiteto išvada labai svarbi, nes Seimo posėdyje sudėtinga surinkti 71 balsą, norint įveikti neigiamą komiteto išvadą ir gauti galimybę pateikti projektus, grindžiamus aiškiais teisingumo principais“, – pažymi parlamentaras.

J.Razma komiteto nariams pateikia papildomus argumentus, kurių, jo nuomone, neįvertino Seimo Teisės departamentas, įžvelgdamas galimą prieštaravimą Konstitucijai.

J.Razma komiteto nariams pateikia papildomus argumentus, kurių, jo nuomone, neįvertino Seimo Teisės departamentas, įžvelgdamas galimą prieštaravimą Konstitucijai. 2008 metais, jau išryškėjus krizės pasekmėms, Seimo nariai ir ministrai buvo vienintelė valstybės tarnyboje dirbančių asmenų kategorija, kuriems tarpuvaldžiu, keičiantis Seimo kadencijoms, buvo padidinti (iš esmės padvigubinti) atlyginimų koeficientai. Tad po to sekęs progresinis koeficientų sumažinimas politikų atlyginimų iš esmės nepakoregavo. Pažymėtina, kad dėl minėto išskirtinio atlyginimų koeficientų padidinimo ministrams ir Seimo nariams 2008 m. lapkričio 13 d. priimtu įstatymu „Dėl Lietuvos Respublikos valstybės politikų, teisėjų ir valstybės pareigūnų Darbo apmokėjimo įstatymo priedėlio I skirsnio pakeitimo“ Seimo Teisės departamentas jokių prieštaravimų Konstitucijai neįžvelgė. Tad po 2009 m. padaryto atlyginimų koeficientų sumažinimo jie net liko aukštesni negu buvo iki 2008 m. lapkričio.

„Todėl dabar TS-LKD frakcijos narių teikiamas atlyginimų koeficientų „įšaldymas“, bent kol bus atkurti atlyginimų baziniai dydžiai ir tuo pačiu atlyginimai, atitinka visuotinius teisingumo principus ir, mano nuomone, nereikėtų čia įžvelgti prieštaravimų Konstitucijai, – tvirtina J.Razma. – Taigi labai svarbu, kaip dėl minėtos Seimo Teisės departamento išvados pasisakys Teisės ir teisėtvarkos komitetas, kurio pritarimas Teisės departamentui iš esmės užblokuotų politikų atlyginimų įšaldymo pateikimą.“

Seimo valdančioji koalicija teigia, kad, jei žinotų kaip, mielai sustabdytų politikų atlyginimų augimą, tačiau to esą neįmanoma padaryti nepažeidžiant Konstitucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius