Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 26

Seimo teisininkai teigia, kad Konstitucija dėl Rolando Pakso kandidatavimo keičiama netinkamai

Konstitucija dėl „tvarkiečių“ vadovo Rolando Pakso kandidatavimo keičiama netinkamai, mano Seimo teisininkai. Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė Konstitucijos pataisai, kuri leistų per apkaltą pašalintam asmeniui kandidatuoti į Seimo narius ir prezidentus praėjus dešimčiai metų nuo pašalinimo iš pareigų.
Akimirka iš apdovanojimo
Akimirka iš apdovanojimo / Alfredo Pliadžio / KAM nuotr.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento manymu, toks pakeitimas kertasi su Konstitucinio Teismo (KT) doktrina.

Išvadoje dėl šimto parlamentarų pateikto projekto teisininkai cituoja 2012 metų KT nutarimą, kad „asmuo, kuris apkaltos proceso tvarka buvo pašalintas iš prezidento pareigų ar buvo panaikintas jo Seimo nario mandatas, pagal Konstituciją niekada negali būti renkamas prezidentu, Seimo nariu, (...) t. y. niekada negali užimti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu“.

Seimo kanceliarijos teisininkų vertinimu, norint sudaryti teisę asmeniui kandidatuoti po apkaltos reikia iš esmės keisti Konstitucijoje numatytą apkaltos institutą.

„Teikiamas projektas neatitinka konstitucinėje doktrinoje suformuluotos Konstitucijoje numatytos priesaikos aprėpties ir reikšmės, o jį priėmus susidarytų situacija, kad asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, galėtų būti renkamas Seimo nariu ar prezidentu, tačiau pagal Konstituciją jam išliktų draudimas eiti kitas Konstitucijoje numatytas pareigas, kurias asmuo gali pradėti eiti tik po to, kai duoda Konstitucijoje numatytą priesaiką“, – rašoma išvadoje.

Pasak jos, Konstitucija turėtų būti keičiama „ne pasirinktinai keičiant sąlygas kandidatams eiti tam tikras Konstitucijoje numatytas pareigas, o iš esmės tikslinant Konstitucijoje numatytą apkaltos institutą (Konstitucijos 74 straipsnis)“.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė Konstitucijos pataisai, kuri atvertų kelią per apkaltą iš prezidento posto pašalintam partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiui R.Paksui dalyvauti Seimo ir prezidento rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius