Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 05

Seimo vadovybė domisi žurnalistų laisvėmis ES šalių parlamentuose

Darbą pradėjusi naujojo Seimo valdyba susidomėjo žurnalistų darbo reglamentavimu. Nuo to pradėjo ir pirmuosius darbus – jau pirmajame posėdyje sutarė uždrausti žurnalistams su įrašymo įranga įeiti į valgyklas, rūkyklas bei tualetus.
Seime
Seime / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Žurnalistų darbo reglamentavimo klausimais domimasi ir toliau – Seimo valdybos pavedimu surinkta informacija apie žiniasklaidos atstovų judėjimo ir veiksmų laisvę Europos Sąjungos valstybių nacionaliniuose parlamentuose.

Nors Seimo statutas numato, jog komitetų posėdžiai yra atviri, penktadienį žurnalistus norėta išprašyti iš Ekonomikos komiteto posėdžio, kuriame buvo svarstomi „Leo LT“ bendrovės veiklos rezultatai.

Žurnalistams argumentuojant Statuto nuostatomis, o „Leo LT“ vadovams patikinus, kad konfidencialios informacijos nebus, posėdis vyko atvirai.

Nors Seimo statutas numato, jog komitetų posėdžiai yra atviri, penktadienį žurnalistus norėta išprašyti iš Ekonomikos komiteto posėdžio, kuriame buvo svarstomi „Leo LT“ bendrovės veiklos rezultatai.

Seimo statutas numato, kad komitetų posėdžiai yra atviri visuomenės informavimo priemonių atstovams, išskyrus uždarus posėdžius. Komitetai gali rengti uždarus posėdžius, kai svarstymo metu pateikiama informacija, susijusi su valstybės ar komercine paslaptimi, bei kita informacija, kurios naudojimą bei platinimą riboja įstatymai.

Lietuvos parlamente žurnalistų darbo reglamentavimo tvarka, kai žurnalistai gali laisvai judėti Seime, stebėti parlamento ir komitetų posėdžius – ne išimtis Europoje.

Daugelyje Europos parlamentų žurnalistų judėjimas nėra ribojimas, tačiau kai kuriuose nustatytos atskiros taisyklės dėl filmavimo ir fotografavimo.

Kaip rodo Seimo kanceliarijos Parlamentinių tyrimų departamento atlikta analizė, bene laisviausios žurnalistų darbo sąlygos – Danijos parlamente, čia net nereikalaujama akreditacijos, o filmuoti galima, jei ši veikla susijusi su tikslu informuoti apie politinius procesus, vykstančius parlamente. Žurnalistai, kurių darbas susijęs su parlamentu ir čia lankosi beveik kasdien, gauna privilegijuotą leidimą ir gali naudotis parlamentarams skirtais restoranais, biblioteka, automobilių stovėjimo aikštelėmis, sporto sale, kitais patogumais.

Panaši tvarka ir Estijoje, kur akredituoti žurnalistai parlamente be apribojimų gali vaikščioti, fotografuoti, naudotis įvairiais parlamente esančiais patogumais.

Graikijoje akredituoti žurnalistai gali laisvai judėti parlamento pastate bei aplink jį esančioje teritorijoje, naudotis visais parlamente esančiais patogumais, tarp jų ir vaikų darželiu. Tačiau Graikijos parlamente neleidžiama filmuoti ir fotografuoti.

Griežtesnė tvarka yra Ispanijos Deputatų rūmuose, čia žurnalistai gali patekti į visas parlamento patalpas, išskyrus valgyklas, restoranus, poilsio kambarius, be atitinkamo leidimo – parlamentarų ir tarnautojų kabinetus, kai kuriuos aukštus, skirtus parlamentarams. Tuo tarpu Italijos senate leidžiama eiti visur, išskyrus patalpas, kuriose vyksta Senato vadovybės ir valdybos susirinkimai.

Kai kuriuose parlamentuose išskiriamos dviejų lygių akreditacijos – nuolatines akreditacijas turintiems žurnalistams parlamento rūmai atviri, tuo tarpu vienkartinį leidimą turintys gali būti tik tam skirtose patalpose.

Jungtinėje Karalystėje žurnalistų judėjimo laisvė apribota, jie gali būti jiems skirtose, taip pat kai kuriose viešose patalpose, tačiau „vestibiulio žurnalistams“, kurių yra apie 120, leidžiama patekti į parlamentaro vestibiulį, į kurį negali patekti kiti parlamentarai ir kai kurie tarnautojai.

Kai kuriuose parlamentuose – Nyderlanduose, Suomijoje, Jungtinėje Karalystėje – galioja taisyklė, kad draudžiama filmuoti ar fotografuoti parlamentarą prieš jo valią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius