Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 24

Seimo valdyba neatšaukė žurnalistų darbą ribojančios tvarkos ir slapstosi nuo žiniasklaidos (atnaujinta 13.00 val.)

Nors dvi didžiausios parlamento frakcijos ragino Seimo valdybą atšaukti žurnalistų darbo parlamente suvaržymus, Seimo valdyba šio klausimo neįtraukė į trečiadienio posėdžio darbotvarkę.
A.Valinskas laukiamajame
Valdybos posėdis vyko Seimo pirmininko kabinete, kad negalėtų jo stebėti žurnalistai. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Trečiadienio valdybos posėdis vyko Seimo pirmininko kabinete, o ne tam skirtoje valdybos salėje, kad posėdžio negalėtų stebėti žurnalistai. Pamatęs, kad į posėdį atėjo ir žurnalistų, Seimo kancleris Gintautas Vilkelis valdybos narius pakvietė į parlamento vadovo kabinetą kavos.

Sąlygos nedemokratiškos, bet neatšauks

Kaip žurnalistams sakė pirmoji Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė, dabartinės žurnalistų darbo sąlygos Seime nėra demokratiškos, tačiau jos kol kas atšauktos nebus.

„Naujoji tvarka galios, kol valdyba negaus pasiūlymų iš Žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus. Taip pat nutarėme sulaukti, ką konkrečiau pasakys Seimo Etikos ir procedūrų komisija“, – sakė I.Degutienė.

Anot jos, prie šio klausimo gali būti grįžta sausio 12-ąją, kai Seimas rinksis į neeilinę sesiją. Konservatorės teigimu, iki tol žurnalistams nebus ką veikti parlamente.

„Sprendimas, kuris priimtas, valdyboje, kaip ir buvo kalbama, ne iš gero gyvenimo, o dėl abipusio nesusipratimo. Dalykai, kurie vyko Seime, nebuvo civilizuoti ir neatitiko nustatytų santykių tarp žurnalistinės etikos ir kultūros“, – sakė už žurnalistų darbo suvaržymą Seime balsavusi politikė.

Dalykai, kurie vyko Seime, nebuvo civilizuoti , – I.Degutienė

Ji neslėpė, kad labiausiai naujoji Seimo valdžia parlamento rūmuose nenori matyti TV pramoginių laidų.

„Jūs turėtumėte skleisti, kas čia vyksta, bet dabar Seimas tapo filmavimo aikštele tokių laidų kaip "Paparacai", "Kakadu". Šaukštas deguto pagadino statinę, dėl to ir išėjo per griežtas, galbūt per kategoriškas apribojimas, – kalbėjo I.Degutienė. – () Nežinau kitos valstybės, kur tyčiojamasi iš Seimo narių. Kas vyksta šiandien Lietuvoje yra pasityčiojimas iš savo valstybės. Jūs ne iš Seimo narių tyčiojatės.“

Priminus, kad dabar valdančiajai koalicijai priklausančios Tautos prisikėlimo partijos atstovai patys į Seimą traukti rinkimų numerio buvo atvykę persirengę laidos personažais, I.Degutienė pareiškė, kad jie jau pakeitė nuomonę.

„Manau, Seimo pirmininkas dabar pamatė, kad čia valstybės institucija, dirbanti savo darbą, ir iš jos negalima tyčiotis“, – tvirtino konservatorė.

Bijo visuomenės

Valdybos posėdyje dalyvaujantis opozicijos lyderis socialdemokratas Gediminas Kirkilas trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė, kad iš tiesų valdančiajai daugumai priklausantys konservatoriai, liberalcentristai, liberalai ir Tautos prisikėlimo partijos nariai palaiko naująją žurnalistų darbo tvarką.

„Kai žurnalistai pradėjo kelti klausimus, dabar tik mėginama rodyti, kad neva vyksta konsultacijos. Konsultacijos – tik imitacija", – teigė G.Kirkilas.

I. Gelūnas/kirkilassc
I. Gelūno nuotr./G.Kirkilas sako, kad konsultacijos – tik imitacija.

Jis atkreipė dėmesį, kad Permainų koalicija ėmėsi varžyti ir Seimo narių teises. Nutarta įvesti limitą, kiek vienas tautos išrinktasis gali turėti visuomeninių padėjėjų.

„Bijomasi ne tik žiniasklaidos, bet ir visuomenės“, – sakė opozicijos lyderis.

Seimo valdyba praėjusį penktadienį patvirtino Viešosios informacijos rengėjų atstovų akreditavimo tvarkos aprašo pakeitimus, kurie numato, kad darbui Seime kiekvienas viešosios informacijos rengėjas savo nuožiūra akredituoti galės po 3 reporterius, operatorius, fotografus, kurių skaičius iki šiol nebuvo ribojamas. Šis skaičius taip pat neribojamas nei Vyriausybėje, nei Prezidentūroje.

Kur kreipimasis?

Tarytum konfliktų su žiniasklaida dar būtų mažai, Seimo valdyboje buvo pateikta neteisinga informacija apie tai, jog Seimo pirmininkas jau kreipėsi į Lietuvos žurnalistų sąjungą tam, kad ši pateiktų savo siūlymus dėl žurnalistų darbo tvarkos.

Tačiau pats Žurnalistų sąjungos pirmininkas tvirtino jokio kreipimosi negavęs. Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė naujienų portalui 15min.lt teigė, jog kreipimasis iš tiesų dar neišsiųstas, tačiau bus išsiųstas artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius