Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 28

Seimo valdyba neišleidžia Emanuelio Zingerio į Ukrainą, o Rasos Juknevičienės – į Lenkiją

Seimo valdyba šią savaitę nusprendė, kad į tarptautines konferencijas Ukrainoje ir Lenkijoje nėra reikalo vykti Seimo nariams, opozicinės Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovams Emanueliui Zingeriui ir Rasai Juknevičienei. Esą užteks, jei Lietuvai ten atstovaus po vieną valdančiųjų ir opozicijos atstovą. Tačiau opozicijos lyderis Andrius Kubilius įsitikinęs, kad įgyvendinant Rytų partnerystės politiką taupyti nereikėtų.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią savaitę susirinkusi Seimo valdyba sprendė, ką siųsti dalyvauti 12-oje Jaltos europinės strategijos konferencijoje Kijeve ir Lenkijoje vyksiantį  Ekonomikos forumą.

Kvietimus dalyvauti konferencijoje Ukrainoje buvo gavę keturi Seimo nariai: socialdemokratai Gediminas Kirkilas ir Benediktas Juodka bei konservatoriai Andrius Kubilius ir Emanuelis Zingeris. Tačiau valdantieji pareiškė, kad komandiruotėn siųsti keturis Seimo narius parlamentui per brangu. Tuomet G.Kirkilas savanoriškai išvykos atsisakė.

Tačiau opozocija norėjo, kad galimybę sudalyvauti konferencijoje rugsėjo 10-13 dienomis turėtų ir A.Kubilius, ir E.Zingeris. Valdantieji balsavimu nutarė, kad E.Zingeris į Ukrainą nebus išleidžiamas.

Panaši situacija susidarė ir sprendžiant, ką siųsti į Ekonomikos forumą Lenkijoje rugsėjo 8-11 dienomis. Ten vykti buvo pakviestas socialdemokratas Juras Požela ir du konservatoriai A.Kubilius ir Rasa Juknevičienė. Valdantieji nurodė, kad forume pakaks vieno opozicijos atstovo. Ar tai bus R.Juknevičienė, ar A.Kubilius opozicijai leista pasirinkti pačiai.

Konferencijos – aukščiausio lygio

Opozicijos lyderis A.Kubilius 15min.lt sakė pats vyksiantis į abu renginius. Kartu A.Kubilius piktinosi, kad Seimo valdantieji ėmėsi varžyti Seimo narių galimybes dalyvauti labai svarbiuose tarptautiniuose renginiuose.

Valdyboje pažiūrėta biurokratiškai. G.Kirkilas pats atsisakė, o Emanuelį iš sąrašo išmetė taupydami, – sakė A.Kubilius.

„Aš protestavau. Sakiau, kad, jeigu turime valstybės politiką labai aiškią visomis pastangomis rūpintis Rytų partnerystės valstybėmis, tai ten reikia ir važiuoti. Taupymas čia nėra labai racionalus. Tai nėra eiliniai renginiai. Ukrainoje vyks labai svarbi tradicinė Jaltos konferencija. Tai svarbiausias per keletą metų susiformavęs forumas, kuriame renkasi pasaulio ekspertai ir politikai. Valdyboje pažiūrėta biurokratiškai. G.Kirkilas pats atsisakė, o Emanuelį iš sąrašo išmetė taupydami“, – apgailestavo A.Kubilius.

Į Lenkijoje vyksiantį Ekonomikos forumą, pasak opozicijos lyderio, taip pat galėtų vykti ne du, o trys Seimo nariai. Visi jie asmeniškai kviesti skaityti pranešimus diskusijose.

„Šis forumas yra tradicinis ir labai svarbus. Lenkai jį laiko savo Davosu. Vėl pažiūrėta atsainiai, kad kam čia tiek važiuoti. Didžiausia problema, kad valdyboje yra daug narių, kurie nedirba užsienio politikoje, nekeliauja ir nedalyvauja tarptautiniuose forumuose, todėl yra daug paviršutiniško požiūrio“, – teigė A.Kubilius.

E.Zingeris bandys išvykti už savus

Užsienio reikalų komiteto narys E.Zingeris nesupranta, kodėl Seimo valdyba nutarė nefinansuoti jo ir G.Kirkilo komandiruotės į Ukrainą. E.Zingeris sako, kad Lietuvai šiame renginyje svarbu turėti kuo daugiau atstovų, nes taip dar kartą bus pademonstruota, kad Ukrainos klausimas Lietuvai iš tiesų prioritetinis.

„Ta kasmetinė konferencija yra viena iš pagrindinių, skirtų Ukrainos likimui. Tai rimtas renginys. Jei valdyba nenori finansuoti, ne bėda. Bandysiu važiuoti už savo pinigus. Čia kainuos 50-80 eurų. Nakvynė ten nieko nekainuos išvis, nes galiu apsistoti pas bet kurį iš šimtų savo draugų“, – skaičiavo E.Zingeris.

Taupyti Seimui, žinoma, reikia, bet gal ne Rytų kaimynystės reikalų sąskaita, – sakė E.Zingeris.

Tačiau politikas stebėjosi, kodėl Lietuvos parlamentas, ką tik nusprendęs, kad Rytų partnerystė yra pagrindinė Lietuvos užsienio politikos kryptis, staiga ima varžyti politikų galimybes ta politika užsiimti.

„Taupyti Seimui, žinoma, reikia, bet gal ne Rytų kaimynystės reikalų sąskaita. Be to, pinigai čia yra juokingi, palyginti su kitomis komandiruotėmis į egzotiškas šalis. Nežinau, kas čia jiems užėjo. Aš sutiksiu su bet kokiu valdybos sprendimu ir jį vykdysiu, bet šiuo atveju būtų ganėtinai keista“, – sakė E.Zingeris.

A.Sysas: „Reikia dirbti Lietuvoje“

Socialdemokratas Algirdas Sysas yra vienas iš tų Seimo valdybos narių, kurie įsitikinę, kad į konferencijas Lenkijoje ir Ukrainoje pakanka siųsti po vieną valdančiųjų ir vieną opozicijos atstovą.

Seimo pagrindinė pareiga, ypatingai sesijos metu, yra dalyvauti posėdžiuose, – sako A.Sysas.

„Ten nėra kažkoks labai rimtas renginys ar konferencija. Tų konferencijų būna labai daug, todėl vienas iš pozicijos, vienas iš opozicijos užtektinai, kad atstovautų Lietuvai. Be to, visai neseniai buvo Seimo pirmininkė Ukrainoje susitikusi su vadovais, dabar vieši ministras pirmininkas. Seimo nariams reikia dirbti čia, Lietuvoje“, – sakė A.Sysas.

Pasak jo, pinigų Seimas komandiruotėms kol kas turi, tačiau, jei visi vyks, kur tik panorėję, tai metų pabaigoje trūkumas gali pasijusti.

„Seimo pagrindinė pareiga, ypatingai sesijos metu, yra dalyvauti posėdžiuose, o ne keliauti. Dirbkite Lietuvai ir Lietuvos žmonėms. Ne sesijos metu išvykų neribojome, bet dabar jau prasidės sesija“, – aiškino jis.

A.Sysas sakė prieštarausiąs E.Zingerio kelionei į Ukrainą net ir tokiu atveju, jei išlaidas Seimo narys apmokės pats.

„Jei mes nutarėme, kad važiuoja po vieną, tai tegu taip ir būna. E.Zingeris apskritai yra vienas iš didesnių keliautojų Seime. Paprasčiausiai laikausi tos nuomonės, kad reikia važiuoti ten, kur tikrai reikia važiuoti. O į įvairias konferencijas  kvietimų gauname šimtus. Aš nepritariu net, jei sumokės pats“, – tvirtino A.Sysas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius