Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 22

Šeimos problemos nėra pastebimos laiku, teigia vaiko teisių apsaugą įvertinusi Valstybės kontrolė

Vaiko teisių apsaugos sistema veikia neefektyviai – šeimos problemos pamatomos pavėluotai ir grėsmė vaiko saugumui laiku neidentifikuojama, teigia vaiko teisių apsaugą įvertinusi Valstybės kontrolė (VK).
Suaugusiųjų pasilinksminimai, kurių metu vartojamas alkoholis, turi įtakos šeimoje augančiam vaikui.
Vaiko teisių apsaugos sistema veikia neefektyviai / 123RF.com nuotr.

VK mato trūkumų, kaip vykdoma socialinės rizikos šeimų stebėsena, nes ne visi duomenys apie rizikos šeimas kaupiami centralizuotai, problemines šeimas vengiama įtraukti į socialinės rizikos šeimų apskaitą, jos nėra skirstomos pagal problemų sudėtingumo lygį.

Auditoriai trečiadienį paskelbtoje pažymoje taip pat teigia, kad neretai socialinių darbuotojų darbas su socialinės rizikos šeimomis yra nerezultatyvus, nes neišnyksta priežastys, dėl kurių šeimos yra įtrauktos į socialinės rizikos šeimų sąrašą.

Kontrolieriai nurodo teikę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) siūlymus dėl socialinės rizikos šeimų stebėsenos, jų įtraukimo į apskaitą tobulinimo, aiškaus termino reaguojant į gautą pranešimą apie galimus vaiko teisių pažeidimus ir t.t.

VK vertinimu, nors vaiko teisių apsaugos sistemos pokyčiams reikalingi teisės aktų projektai yra parengti, šios srities problemų sprendimas negali būti atidedamas siejant tik su Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo ir kitų susijusių teisės aktų pakeitimais.

„Turime užtikrinti, kad veiks visa vaiko teisių apsaugos sistema, bus laiku identifikuojama kilusi grėsmė vaiko saugumui , vykdomas visuomenės švietimas , skleidžiama informacija, kaip elgtis sužinojus ar įtariant smurto atvejus, bendruomenės skatinamos nelikti abejingomis siekiant apsaugoti pažeidžiamiausią visuomenės dalį – vaikus“, – rašoma pažymoje.

Auditoriai savo pažymoje patvirtina sulaukę SADM patikinimo, kad tam tikri pakeitimai bus atlikti ir nelaukiant naujos redakcijos Vaiko teisų apsaugos pagrindų įstatymo priėmimo. Ketinama pakeisti darbo su šeimomis tvarkos aprašą, nustatyti vienos dienos terminą vaiko teisų apsaugos skyriams susisiekti su vaikais, kurie patyrė smurtą ar gyvena aplinkoje, kurioje buvo smurtauta

Pasak VK, tokiais pakeitimais būtų sudarytos teisinės prielaidos, skatinančios savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrius operatyviau reaguoti į pranešimus apie vaikus, taip pat pažymi, kad turėtų būti numatytas ir kontrolės mechanizmas, užtikrinantis vaiko teisių apsaugos skyrių operatyvų reagavimą.

Per neeilinę Seimo sesiją praėjusią savaitę buvo pateiktas SADM parengtas naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kuriuo centralizuojama vaiko teisių apsaugos sistema, nustatoma bendra schema, kaip turi elgtis institucijos, gavusios pranešimą apie nerimo signalus šeimoje, nustatomas vaiko situacijos grėsmės lygis, detalizuojama, kokių veiksmų priklausomai nuo grėsmės lygio turi imtis vaiko teisių apsaugos specialistai.

Naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą buvo pateikusi dar praėjusios kadencijos Vyriausybė, tačiau naujai susirinkęs Seimas projektą pasiūlė įvertinti iš naujo. Praėjusią savaitę Seime po pateikimo pritarus naujai įstatymo redakcijai dėl vaiko teisių apsaugos, toliau pertvarkos siūlymus svarstys Seimo komitetai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius