-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 24

Seimui dvejojant, kova dėl „w“ rašybos nesustoja

Spalio mėnesį dar du Lietuvos teismai priėmė galutinius sprendimus kovoje dėl „w“ ir „x“ raidžių Lietuvos Respublikos piliečių dokumentuose, praneša VšĮ „Europos žmogaus teisių fondas“ (EFHR).
Pasas
Pasas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Spalio 12 d. Varėnos rajono apylinkės teismas priėmė sprendimą „Bobrowski“ byloje, kuriuo įpareigojo Varėnos rajono Teisės ir civilinės metrikacijos skyrių įrašyti į Lietuvos pilietės, ištekėjusios už Vokietijos piliečio, santuokos liudijimą pavardę su „w“. Teismas atsižvelgė į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo išaiškinamus, kad „skirtingas tos pačios pavardės, taikomos dviem vienos sutuoktinių poros asmenims, užrašymas gali sukelti rimtų nepatogumų suinteresuotiems asmenims tiek profesiniame, tiek privačiame gyvenime. Jei tokia situacija lemtų asmens dokumentuose esančios informacijos teisingumo kvestionavimą ir sukeltų abejonių dėl šeimos tapatybės bei tarp jos narių esančių santykių, tai galėtų turėti rimtų pasekmių“.

Teismo vertinimu, draudimas įrašyti pavardę su „w“ yra neproporcingas nepatogumams, kuriuos patirtų pareiškėja neišdavus jai santuokos liudijimo vyro pasirinkta pavarde su raide „w“. Draudimas įtraukti į apskaitą vyro pasirinktą pavardę su raide „w“ taip pat sudarytų prielaidas pažeisti privataus ir šeimos gyvenimo neliečiamumo principą, teisės į vardą pažeidimą.

Spalio 17 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą Jacquet byloje ir įpareigojo išduoti naują pasą vaikui su „q“ raide. Lietuvės ir Prancūzijos piliečio vaikas dvylika metų gyvena Lietuvoje ir yra jos, kaip ir Prancūzijos pilietis. Nepilnametis turi lietuvišką gimimo liudijimą ir pasą, kuriuose jo pavardė užrašyta taisyklingai, su raide „q“. Tačiau pasibaigus paso galiojimo laikui, Migracijos valdyba atsisakė išduoti naują. Teismas priimdamas sprendimą rėmėsi Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudencija, kad „jeigu gyventojų registre jau įregistruoti tokie vardai ir nenustatyta jokio neigiamo poveikio kultūrinio ir kalbinio tapatumo išsaugojimui, tai nėra pagrindo ir atsisakyti registruoti tokį vardą“. Atsisakymas tai padaryti gali būti prilyginamas asmens teisių pažeidimui.

Pareiškėjus teisme atstovaujanti advokato padėjėja Evelina Baliko informuoja, kad kiekvieną savaitę į teismus yra paduodami asmenų, kovojančių dėl originalios pavardžių rašybos, nauji skundai. Vis daugiau Lietuvos piliečių, sudariusių santuoką su užsieniečiais, susiduria su pavardės rašybos problema. Kai kurios susiklosčius situacijos, jos nuomone, yra ne tik absurdiškos, bet ir keliančios nerimą – pvz. vaikas, gimęs Šveicarijoje su vardu, turinčiu „x“ raidę, negali išvykti iš šalies, nes Lietuva atsisako įtraukti į apskaitą jo gimimą ir išduoti Lietuvos pasą, kol vardas nebus registruojamas be raidės „x“ (ją pakeitus į „ks“).

Seime yra registruoti keli įstatymo projektai dėl originalios asmenvardžių rašybos. Kol Seimo nariai vis atidėlioja priimti sprendimą ir atsižvelgti į priimamus teismų sprendimus, visi asmenys, susiduriantys su šia problema, priversti individualiai kovoti teismuose.

EFHR penktadienį, spalio 28 d., organizuoja konferenciją „Tautinių mažumų teisės ir lūkesčiai Lietuvos Respublikos ir tarptautinės teisės kontekste“, kurioje bus pristatytos taip pat laimėtos bylos dėl asmenvardžių rašybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius