-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 16

Seimui siūloma dujų kainas leisti perskaičiuoti kas pusmetį

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė atitinkamoms Gamtinių dujų įstatymo pataisoms, kurias toliau Seimas svarstys gegužės 21 dieną.
Dujinė viryklė
Dujinė viryklė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pristatydamas pataisas energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtino, kad ateityje galėtų būti kainos perskaičiuojamos ir dažniau – kiekvieną ketvirtį. Jis aiškino, kad dažniau gyventojams reguliuoti dujų kainas būtų sunku dėl daugelio priežasčių.

„Jeigu gyventojai neatsiskaitytų – įsiskolintų, kaip jie turėtų mokėti delspinigius už praėjusį tarifo taikymo laikotarpį, kai įsigaliotų nauja kaina?“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, dėl dažno kainos perskaičiavimo išaugtų sąnaudos, jeigu apie kainų pokyčius gyventojus reikėtų informuoti kiekvieną mėnesį: „O išlaidos tam nueitų į tarifus“.

Pataisomis siūloma Kainų komisijai apskaičiuojant reguliuojamų dujų kainų viršutines ribas atsižvelgti tik į dujų įmonės licencijuojamoje veikloje naudojamo turto vertę, kurią ji pati įvertintų ir patvirtintų.

Pasak A.Sekmoko, dujų įmonių turto vertė atskirais atvejais „buvo lemiamas faktorius didinant dujų tarifą“.

„Būtent peržiūrėjus turto vertę, įmonės padidino tarifus“, – sakė ministras

Pasak jo, į tarifą, kuris bus taikomas gyventojams, gali būti įskaičiuojamos tik tos išlaidos, kurias įmonė patiria išlaikydama tik veikloje naudojamą turtą, pavyzdžiui, dujotiekius, kompresorines, dujų paskirstymo tinklus, o ne visą, net ir įmonei priklausančius poilsio namus.

Komisijai taip pat siūloma leisti dujų įmonėms nurodyti pakeisti dujų kainas vartotojams, jeigu jos dujas ims pirktis kita kaina ar keisis prognozuojami makroekonomikos rodikliai. Įmonės komisijos reikalavimus turės įgyvendinti per 15 dienų.

A.Sekmokas tvirtino, kad Kainų komisijai pataisomis siekiama suteikti didesnes galias peržiūrint tarifus: „Pasikeitus dujų kainoms, vartotojai irgi turėtų mokėti atitinkamą kainą, jie neturi būtų pririšti prie senesnių dujų kainų“.

Reguliuojamų dujų kainų viršutines ribas Kainų komisijai siūloma koreguoti, kai dujų įmonės įgyvendins su komisija suderintas investicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius