Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 23

Seimui teikiamos savivaldybių finansinę padėtį gerinančios įstatymų pataisos

Siekiant stiprinti savivaldybių finansinį savarankiškumą, motyvuoti jas plėsti ūkį bei mažinti pradelstus įsiskolinimus, siūloma tobulinti Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymą.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atitinkamoms Finansų ministerijos parengtoms pataisoms pritarė Vyriausybė, o šiandien numatyta jas pateikti Seimo plenariniame posėdyje.

Projekto esmė – pakeisti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) procento, tenkančio visų savivaldybių biudžetams nuo įplaukų į konsoliduotus valstybės biudžetą ir savivaldybių biudžetus, apskaičiavimą, atsižvelgiant į GPM pajamų padidėjimą dėl natūralaus ekonomikos augimo.

Apskaičiuota, kad, siūlomas pataisas priėmus, jau 2015 m. savivaldybių biudžetų pajamos savarankiškoms funkcijoms finansuoti padidėtų apie 100 mln. litų. 

Pasak finansų ministro Rimanto Šadžiaus, tuo siekiama, kad papildomas GPM pajamas, gautas dėl natūralaus ekonomikos augimo, teisingai pasidalytų valstybės biudžetas ir savivaldybių biudžetai. „Siūlomas šio mokesčio padalijimo tarp biudžetų principas neabejotinai sustiprins savivaldybių finansinę padėtį, todėl tikimės, kad papildomos pajamos motyvuos jas didinti užimtumą, skatinti verslumą, daugiau investuoti  ir taip stabdyti emigraciją“, – sako R.Šadžius.

Apskaičiuota, kad, siūlomas pataisas priėmus, jau 2015 m. savivaldybių biudžetų pajamos savarankiškoms funkcijoms finansuoti padidėtų apie 100 mln. litų. Atitinkamai tokios sumos netektų valstybės biudžetas.

Finansų ministerija primena, kad pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, skiriant GPM dalį savivaldybėms, nėra atsižvelgiama į jo bendros sumos augimą dėl natūralaus ekonomikos svyravimo, todėl visos prognozuojamo GPM prieaugio pajamos patenka į valstybės biudžetą. Savivaldybėms kompensuojamos tik pajamų ar išlaidų sumos, kurios pasikeitė dėl Seimo, Vyriausybės priimtų sprendimų. Pokytis išreiškiamas atitinkama sumine įplaukų išraiška, atitinkamai pakoreguojant GPM procentinę dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius