-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 04

Sekmadienį Vilniaus Vingio parke – daug diskusijų kelianti Rusų kultūros diena

Rusų kultūros diena Vilniaus Vingio parke vyks jau 13-ąjį kartą. Tačiau pastaraisiais metais ji kelia itin daug diskusijų ir klausimų, kadangi kultūros diena pavadinta šventė dėl besiplaikstančių Rusijos vėliavų, dalyvių marškinėlių su Rusijos simbolika ar net Georgijaus juostelių atlapuose labai primena kaimyninės šalies valstybės dienos minėjimą.
Vilniaus Vingio parke – Rusijos diena
Vilniaus Vingio parke – Rusijos diena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šių metų Rusų kultūros diena numatyta sekmadienį, pradžia – 13 val. Į renginį kviečiančiame plakate teigiama, kad nuo tada vyks knygų, paveikslų, suvenyrų paroda-mugė, galima bus paragauti nacionalinės virtuvės patiekalų. 

Iškilmingas atidarymas – 14 val., jame žodį turėtų tarti Rusijos ambasadorius ir Vilniaus merui atstovausiantis jo patarėjas Aleksandras Zubriakovas. Pats Remigijus Šimašius renginyje negalės dalyvauti dėl asmeninių priežasčių.

„Yra nuspręsta siųsti mane pasveikinti šventės dalyvius, stengsimės užmegzti ryšį su bendruomene“, – teigė A.Zubriakovas.

Vilniaus savivaldybė yra išdavusi leidimą šiam renginiui, bet su tam tikromis sąlygomis. Visų viešų renginių metu organizatoriai privalo rūpintis viešąja tvarka ir švara, tačiau šio rengėjams įrašytas ir toks punktas: „užtikrinti, kad renginio metu nebūtų kurstoma nesantaika, tautinė, rasinė ar kitokio pobūdžio diskriminacija, nebūtų keliama grėsmė valstybės ar visuomenės saugumui“.

Užtikrinti, kad renginio metu nebūtų kurstoma nesantaika, tautinė, rasinė ar kitokio pobūdžio diskriminacija, nebūtų keliama grėsmė valstybės ar visuomenės saugumui.

Kasmet Vilniaus savivaldybė paremdavo šią šventę ir finansiškai, tuo pastaruosius ketverius metus rūpinosi buvusi tarybos narė Olga Gorškova, kuri yra ir viena iš Rusų kultūros dienos organizatorių. Į naująją tarybą ji nebuvo išrinkta, tačiau miestas vis tiek paramos suteikti neatsisakė – nuspręsta kompensuoti dalį organizatorių išlaidų, kas sudarys apie 5 tūkst. eurų.

O.Gorškova yra turėjusi dėl šio renginio ir nemalonumų. Pernai Vilniaus savivaldybė renginį parėmė 26 tūkst. Lt (7,5 tūkst. eurų), tokiam sprendimui tuomet pritarė ir tarybos Tautinių bendrijų ir savivaldos plėtojimo komitetas, kuriam pirmininkavo pati O.Gorškova. Dėl tokio savo žingsnio jai teko aiškintis Vilniaus savivaldybės tarybos Etikos komisijai, kuri nusprendė, kad politikė supainiojo interesus. O.Gorškova praeitos kadencijos taryboje rėmė merą Artūrą Zuoką ir priklausė valdančiajai daugumai.

Šiemetinėje šventėje žiūrovus linksmins, kaip žadama, kolektyvai iš Vilniaus, Minsko, Karaliaučiaus, Pabradės, Lentvario, Visagino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius