-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 08 08

Selemonas Paltanavičius: ši vasara bus viena ilgiausių

Lietuvoje tokia graži vasara. Negalime sakyti, kad tokios nesame matę, tačiau ši tikrai puiki. Šilta, nei sausa, nei per drėgna, žodžiu, turime puikią vasarą, kuria verta džiaugtis ir ją branginti. Kalendorinei vasarai lieka dar trys savaičių, o tikroji tęsis ilgiau.
Karščiausia šios vasaros diena sostinės gatvėse
Karščiausia šios vasaros diena sostinės gatvėse / Rūtos Strakšaitės nuotr.

Gamtininkai, meteorologai ir net skeptikai sako, kad ši vasara bus viena ilgiausių, nes prasidėjo labai anksti, gegužės viduryje. Jeigu ji užtruks bent iki rugsėjo 10-osios, turėsime nuostabią gamtos dovaną. Ar ją mokame įvertinti, ar ja džiaugiamės?

Žinodami, kad vasara dar tikrai niekur neišeina, negalime nematyti ir visai nevasariškų ženklų. Vienas jų – išskrendantys čiurliai. Dar galima juos regėti, bet jau ne tokiais pulkais, ne tokius triukšmingus. Kartais jie pradingsta visam pusdieniui ir nežinai – dar pasirodys, sugrįš ar ne. Keliauja ir kiti paukščiai, lyg žinodami, kad vasara nesitęs amžinai.

Laukuose pulkuojasi gandrai. Dabar jau galime sakyti, kad ši vasara jiems buvo gera, nors ir ne pati sėkmingiausia. Dažname lizde užaugo tik vienas du gandriukai. Laiminguose – trys ar net keturi. Iš Lenkijos, kur ypač gausi gandrų populiacija, gavome žinių, kad čia daugelyje lizdų jaunikliai žuvo.

Nuo ko, kodėl – neaišku. Žinoma, bendrajai populiacijos būklei ir gausumui tai didelės įtakos neturės. Mes manome, kad šiemet iš Lietuvos išskris ne mažiau kaip 60–70 tūkst. gandrų – suaugusių, jų jauniklių ir tų, kurie vasarojo neperėdami. Tiesa, daug gandrų jau išlėkė.

Žieduoti mūsų paukščiai pakeliui į žiemavietes Afrikoje būna stebimi pirmą rugpjūčio dekadą. Beje, prie gandrų kelionių registravimo galime prisidėti mes visi. Dalis mūsų paukščių žieduoti, gandrams žiedai dedami aukščiau kelio, taigi juos visada lengva pamatyti. Pro žiūroną perskaityti žiede įspaustas raides ar skaičius paprasta, o kas neturi žiūronų, gali gandrus nufotografuoti ir kompiuteryje padidinę vaizdą perskaityti šiuos įrašus.

Šiemet randama kaip niekada daug baravykų. Puikiai užderėjo bruknės – vasara dovanoja tiek daug saulės. Atrodo, kad turime puikią vasarą, tad labai norėtume, kad ji neskubėtų, pas mus užtruktų kuo ilgiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius