Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 23

Sendaikčiai gali būti nesaugūs, įspėja radiacinės saugos specialistai

Radiacinės saugos centro specialistai perspėja, kad sendaikčiuose gali būti nesaugių medžiagų.
Sendaikčiai
Sendaikčiai / E.Garnelytės nuotr.

„Įsigijus senovinį laikrodį, kompasą ar barometrą, gali paaiškėti, kad jame įmontuota skalė švyti dėl jos gamybai panaudoto radžio ar fosforo radionuklido. Spinduliuotės lygis prietaiso paviršiuje gali siekti iki 10-50 mikrorentgenų per valandą“, – teigiama antradienį išplatintame centro pranešime.

Kilus įtarimui, kad įsigytas daiktas ar prietaisas gali skleisti jonizuojančiąją spinduliuotę, rekomenduojama šių prietaisų neardyti ir neišmesti į buitinių atliekų sąvartyną, o pranešti apie radinį Radiacinės saugos centrui.

„Svarbu žinoti, kad minėtuose prietaisuose esantys radioaktyviųjų medžiagų kiekiai yra nedideli, todėl paprastai nesukelia iškart matomos žalos žmogaus sveikatai, pavyzdžiui, odos nudegimų, tačiau nekenksmingos jonizuojančiosios spinduliuotės nėra, todėl jos poveikis gali pasireikšti po ilgo laiko“, – teigiama pranešime.

Pasak centro, radioaktyviosios medžiagos įvairių prietaisų gamyboje pradėtos naudoti praėjusio šimtmečio pradžioje. Tada apie radiaciją bei radiacinę saugą žinota dar labai nedaug, todėl neigiamas jonizuojančiosios spinduliuotės poveikis žmogaus organizmui nebuvo įvertintas. Radioaktyvios medžiagos naudotos laikrodžių, laivų ir lėktuvų dalių (prietaisų skalių) gamybai, taikant šių medžiagų savybę švytėti tamsoje.

Šiais laikais reikalavimai dėl radioaktyviųjų medžiagų naudojimo labai griežti – dėti radioaktyviąsias medžiagas į maisto produktus, žaislus, papuošalus, kosmetiką ir tokius gaminius parduoti, importuoti, eksportuoti draudžiama.

Siekiant užtikrinti Lietuvos gyventojų ir aplinkos radiacinę saugą nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio, Radiacinės saugos centro specialistai periodiškai atlieka pamestų, paliktų ar kitaip kontrolės netekusių jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių paieškas.

Per 2011 metų pirmą pusmetį tokia paieška atlikta Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių miestų sendaikčių prekybos vietose: turguose, sendaikčių mugėse, antikvariatuose. Nustatyta, kad sendaikčių prekybos vietose dozės galia svyravo nuo 0,07 iki 0,12 mikrorentgenų per valandą ir neviršijo gamtinio fono.

Panašias akcijas planuojama tęsti ir ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius