Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 21

Seni sandėliukai įkaitino aistras

Klaipėda ėmėsi grandiozinių apsivalymo darbų – mieste pradėti griauti seni ir apšiurę sandėliukai. Praėjusią savaitę daugiau kaip 20 jų sulyginti su žeme prie Stomatologijos poliklinikos, Pievų Tako gatvėje.
A.Zalevskis teigė, kad jų šeimai sandėliukai yra labai naudingi, viename laikomos malkos, kitame – anglis, tad jei bus ketinama griauti – priešinsis.
A.Zalevskis teigė, kad jų šeimai sandėliukai yra labai naudingi, viename laikomos malkos, kitame – anglis, tad jei bus ketinama griauti – priešinsis. / J.Andriejauskaitės nuotr.
Temos: 1 Aistra

Tačiau tokiais darbais dalis gyventojų nepatenkinti – jie piktinasi nebeturėsiantys, kur laikyti malkų. Anot uostamiesčio valdininkų, dauguma sandėliukų paversti savotiškais sąvartynais ir vos keletas jų iš tiesų naudojami pagal paskirtį.

Gyventojai įniršo

Kelis dešimtmečius sandėliukais naudojęsi gyventojai, juos sugriovus, lentas ir malkas sukrovė kieme. Klaipėdietė Eglė Levan teigė, kad pradėjus griovimo darbus gyventojai ne juokais įniršo, nors iš pradžių sutiko su tokiu sprendimu. „Visi dabar supykę. Prieš tai mums pranešė, kad griaus, buvo atsiųstas laiškas, reikėjo pasirašyti. Tačiau mums žadėjo statyti pastatą malkoms susidėti, bet nelabai tuo betikime“, – sakė ji. Moteris teigė sandėliuke laikiusi ne tik malkas, bet ir įvairias smulkmenas. Be to, sandėliukų pastatas buvo lyg atitvaras nuo netoliese esančios H.Manto gatvės ir sudarė uždarą kiemą, kuriame žaidė vaikai.

J.Andriejauskaitės nuotr./Senų sandėliukų mieste yra daugelyje vietų.
Senų sandėliukų mieste yra daugelyje vietų.

Pievų Tako gatvėje, kaip ir daugelyje kitų uostamiesčio vietų, per 40 sandėliukų, įrengtų dviejuose pastatuose, stovėjo kelis dešimtmečius. Vieną pastatą nugriovus, turėtų ateiti laikas ir antrajam. Sandėliuku besinaudojantis Artūras Zalevskis su užuojauta žvelgė į kaimynus, kurių sandėliai jau virto plytų krūva. Vyras teigė stosiantis prieš, jei bus sumanyta ir šiuos sandėlius griauti.

„Mes viename sandėliuke laikome malkas, kitame anglis, yra šiek tiek likusių statybinių medžiagų. Dalis žmonių turi šiokių tokių sodo įrankių, žinoma, vertingų daiktų ten nelaikome. Sandėliukai iš esmės niekam nepriklauso, kaip vietos gyventojai pasidalija, taip ir naudojasi“, – pasakojo A.Zalevskis ir netrukus aprodė dvi jo šeimos naudojamas tokias patalpas.

Pasak jo, malkomis iš 16-os jo gyvenamame name esančių butų šildosi ne vienas kaimynas, dujos įvestos tik daliaigyventojų. „Jei jau ketins griauti ir šituos sandėliukus, protestuosime. Šiukšlių mes ten nelaikome ir tai tikrai nėra kokie nelegalūs sąvartynai. Savivaldybė mano, kad visi turi alternatyvų šildymą, bet taip nėra. Sandėliukus galime susitvarkyti, susitarti, kad nugriautų vieną aukštą, likusį suremontuotume“, – sprendimus siūlė gyventojas.

Griauna pamažu

J.Andriejauskaitės nuotr./Praėjusią savaitę per 20 sandėliukų buvo sulyginti su žeme.
Praėjusią savaitę per 20 sandėliukų buvo sulyginti su žeme.

Visą savaitę plušėję darbininkai griaudami sandėliukų pastatą rado net slaptą naminukės viryklą, tiesa, jau seną ir surūdijusią. „Gal koks senelis turėjo, mirė ir niekas nesužinojo“, – komentavo vyrai.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena I.Šakalienė pripažino, kad užvirus darbams Pievų Take sulaukta gyventojų pykčio, nors jie ir buvo sutikę nugriauti statinį. „Ten likę gal du ar trys gyventojai, kurie namus šildosi kūrendami malkas, vienas kaimynas įsipareigojo padaryti stoginę. Jis neapsikentė sandėlių kaimynystės, be to, jam tenka dalis žemės, ant kurios jie stovėjo. Iš sandėliukų sklido nekokie kvapai“, – pasakojo I.Šakalienė. Anot jos, likę sandėliukai irgi bus griaunami, tuo turi pasirūpinti viena įmonė, įsigijusi šalia stovintį pastatą.

„Sandėliukų mieste labai daug, griauname, kai randame lėšų, atsižvelgdami į tai, kur visiškai prasta situacija. Pievų Take buvo atlikta ekspertizė, statinys pripažintas avarinės būklės, be to, buvo didelis higienos normų neatitinkantis židinys. Išvežta keletas sunkvežimių komunalinių atliekų, kurios ten buvo suverstos. Žiurkėms, pelytėms tai buvo gera vieta, o asocialūs asmenys ja pasinaudodavo kaip tualetu“, – pasakojo I.Šakalienė.

Šie sandėliukai žiurkėms, pelytėms buvo gera vieta, o asocialūs asmenys pasinaudodavo kaip tualetu, – sakė I.Šakalienė.
Šie sandėliukai – antroji grupė sandėliukų, kuriuos savivaldybė ėmėsi griauti. Tai atsiėjo apie 60 tūkst. litų. Prieš porą metų pirmieji sandėliai buvo nugriauti netoli Lietuvininkų aikštės. „Eilėje laukia dar daugiau tokių sandėlių – Naikupės gatvėje, Kulių vartuose, prie viešbučio „Vecekrug“, jų yra pilnas miestas, reikia tik pinigų. Dauguma pagal paskirtį nenaudojami, tai tik vieta atliekoms kauptis“, – įsitikinusi valdininkė. I.Šakalienė vylėsi, kad bėgant laikui centre neliks žmonių, besinaudojančių krosniniu šildymu. „Šildymas kietuoju kuru – tai didžiulė tarša“, – sakė ji.

Kad sandėliai nepuošia miesto, įsitikusi ir Turto skyriaus vedėja Genovaitė Paulikienė. Pasak jos, yra sandėliukų, kuriuos gyventojai įsigijo su nekilnojamuoju turtu, yra ir savavališkai suręstų statinių, tad kiekvienu atveju prieš nugriaunant yra atidžiai išnagrinėjama situacija.

Stebina turistus

Viešbučio „Vecekrug“ direktorė Virginija Beliauskienė teigė, kad sutrešę sandėliukai pro langą  matomi jų svečiams. „Klientai fotografuoja kaip kokią relikviją, klausia, kas tai, nes vaizdas tikrai tragiškas“, – sakė ji.

Dėl 16 sandėliukų direktorė ne kartą kreipėsi į savivaldybę, ragindama juos nugriauti. „Šį klausimą būtina spręsti iš esmės, tačiau, matyt, bijoma konflikto su gyventojais. Galiu pasakyti, kad šildymo metu mūsų viešbutį pasiekia nekokie kvapai. Gyventojai kūrena ne tik malkas, bet ir atliekas“, – pasakojo direktorė. Ji teigė, kad viešbutis galėtų prisidėti prie pertvarkos sandėliukus bent jau pagražinant – apkalant naujesnėmis medžiagomis, uždengiant sutrūnijusį stogą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius