Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 10

Senus automobilius vagia ir savaip pasilinksminti mėgstantys jauni vandalai

Uostamiestyje pastebima nauja tendencija – į senus automobilius taikosi ne tik pasipelnyti siekiantys ilgapirščiai, bet ir jauni vandalai, kuriems terūpi pavogtą mašiną panaudoti linksmybėms.
Automobilius linksmybėms dažniausiai vagia nepilnamečių grupės, vėliau apdaužytą automobilį paliekančios likimo valiai.
Automobilius linksmybėms dažniausiai vagia nepilnamečių grupės, vėliau apdaužytą automobilį paliekančios likimo valiai. / 15min nuotr.

Klaipėdoje pastaruoju metu policijai įkliuvo jaunimo grupių, siautėjančių svetimais senais automobiliais. Dažniausiai sulaikytieji būna neblaivūs.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus viršininko Edmundo Tautavičiaus teigimu, vien šiemet pagautos jau trys nepilnamečių grupės, kurios linksminosi svetimomis mašinomis.

„Jaunuoliai pavartoja alkoholio, pasivažinėja vogtomis mašinomis, o kai baigiasi degalai, jas palieka. Neretai automobilius jie aplamdo, padaro avarijų, važiuodami jomis apsiverčia“, – pasakojo E.Tautavičius.

Dažniausiai jaunieji vandalai kėsinasi į senus automobilius, kurie neturi signalizacijos, yra lengvai užvedami. Tokių vagysčių dažniau pasitaiko šventinėmis dienomis, per studentų ar moksleivių atostogas.

Pasilinksminti ne savo mašinomis dažniausiai bando 14–18 metų jaunuoliai – tiek vaikinai, tiek merginos. Kai kurios grupės sulaikomos ne vieną kartą.

Pareigūnai pasakojo vieną šiųmetį atvejį, kai pietinėje Klaipėdos dalyje sulaikyta jaunuolių kompanija, važinėjusi naktį pavogtu automobiliu. Pareigūnai užtvėrė Smiltelės ir Mogiliovo gatvių sankryžą ir joje laukė pasirodančio jaunimo.

Automobilio vairuotojas bandė išvengti pasalos, ėmė vinguriuoti mašina, tačiau nepaspruko. Mašina važiavo keturi nepilnamečiai – du vaikinai ir dvi merginos. Jie važinėjo mašina su išdaužtu priekinių durelių stiklu. Vogtą automobilį vairavusiam vos 14 metų paaugliui nustatytas 1,64 promilės girtumas. Įsodintas į policijos automobilį, jis sušilo ir užmigo.

Pasilinksminimams grobė tik „VW Golf“

Šiais metais taip pat sulaikytas aštuoniolikmetis, kuris įtariamas kelis kartus vogęs automobilius vien tam, kad galėtų pasilinksminti. Ši istorija ėmė aiškėti, kai policijos patruliai Klaipėdos centre pastebėjo ir bandė sustabdyti įtartiną seno modelio automobilį „VW Golf“, tačiau vairuotojas nestojo ir bandė sprukti.

Miesto gatvėmis prasidėjo gaudynės, į pagalbą pasitelktos bemaž visos patrulių rinktinės pajėgos. Patrulių ekipažams Baltijos prospekte pavyko mašiną įsprausti į kampą, todėl vairuotojas vieno namo kieme nesuvaldė mašinos ir trenkėsi į sniego pusnį, nedidelį medelį. Iššokęs iš automobilio, vaikinas bandė sprukti pėsčiomis, tačiau greitai buvo nutvertas.

Išaiškėjo, kad jaunuolis nuo policijos patrulių spruko ne be priežasties. Pasirodo, šį uostamiesčio gyventoją kriminalistai jau senokai įtarė grobiant mašinas, tik iki šiol vis nepavykdavo jo nutverti su įkalčiais.

Pradėjus tirti šį įvykį, greitai gauta pakankamai svarių įrodymų, kad sulaikytasis šiemet uostamiestyje gali būti pagrobęs dar bent keturis ar daugiau automobilius „VW Golf“. Prispaustas faktų, jis prisipažino įvykdęs minėtus nusikaltimus. Visas mašinas vaikinas vogdavo norėdamas pasilinksminti, o vėliau palikdavo nuošaliose gatvelėse. Šiuo metu visi automobiliai jau rasti.

Sunkiai sekasi parduoti

Anot Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus viršininko E.Tautavičiaus, dar viena pastaruoju metu aktuali su automobiliais susijusi problema – vagysčių inscenizavimas. „Ekonominio pakilimo metu žmonės prisipirko amerikietiškų benzinu varomų mašinų. O dabar jų niekas neperka. Automobiliai apdraudžiami kasko draudimu. Savininkai praneša apie neva pavogtą mašiną ir taip siekia gauti draudimo išmoką“, – pasakojo E.Tautavičius.

Kad mašinų pirkėjai tapo visiškai pasyvūs, patvirtino ir Klaipėdos Tilžės turgaus komercijos direktorius Nauris Burneika. „Prekeiviai automobilių šiuo metu pardavinėja mažiau, taip yra tiek dėl sezono, tiek dėl sunkmečio. Aktyviausiai perkamos dyzelinu varomos mašinos“, – teigė pašnekovas.

Anot įmonės „Regitra“ Klaipėdos filialo viršininko Sauliaus Budino, pastaruoju metu apskrityje įregistruojama mažiau automobilių. Jis taip pat tvirtino, jog pagrindinės priežastys – ekonominės. Per šių metų sausį uostamiestyje nupirktos ir užregistruotos 614 mašinų. „Registruojamos senesnės mašinos, naujų perka labai mažai žmonių“, – sakė S.Budinas. Populiariausi yra „Volkswagen“, „Toyota“, „Audi“, „Opel“ markių automobiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius