-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 26

„Sergantis“ sergančios Europos vakcinavimas: gamintojai pervertino savo pajėgumus

Europos Sąjunga (ES) neatsisako ambicingų planų iki vasaros 70 proc. suaugusių gyventojų paskiepyti nuo COVID-19, nors vakcinos tiekiamos ne tokiu tempu, kokį buvo pažadėję gamintojai. Šie teisinasi nenumatę, kaip sunku bus staiga pagaminti milžiniškus kiekius naujų skiepų, – trūksta įrangos, technologijų, parengtų specialistų. Be to, tenka vykdyti įsipareigojimus tiems, kurie finansavo vakcinų kūrimą.
Laminaro spintoje rengiamas tiriamosios vakcinos nuo koronaviruso mėginys
Laminaro spintoje rengiamas tiriamosios vakcinos nuo koronaviruso mėginys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, nauji vakcinos nuo COVID-19 tiekimo grafikai sudaro galimybę iki vidurvasario paskiepyti 70 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų.

Ketvirtadienį po Europos Vadovų Tarybos posėdžio jis pranešė, kad patvirtintas naujas skiepų tiekimo planas pirmą ir antrą šių metų ketvirčiais.

Pagal jį, ES iš įvairių gamintojų pirmą ketvirtį turėtų gauti 100 mln. dozių, antrąjį – dar 480 mln. dozių vakcinos. Lietuvai iš jų turėtų tekti atitinkamai 600 tūkst. ir 3 mln. dozių.

„Ambicingas, bet pasiekiamas tikslas“

Vakcinų gamyba ir stringantis tiekimas Bendrijos valstybėms ketvirtadienio vakarą buvo aptartas bendrame dviejų Europarlamento (EP) komitetų – Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos (ENVI) bei Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos (ITRE) – posėdyje.

Jame nuotoliniu būdu dalyvavo septynių kompanijų, jau sukūrusių ar tebekuriančių vakcinas nuo COVID-19, – „AstraZeneca“, „CureVac“, „Johnson & Johnson“, „Moderna“, „Novavax“, „Pfizer“ ir „Sanofi“ – vadovai.

Posėdžio pradžioje kalbėjusi už sveikatą ir maisto saugą atsakinga eurokomisarė Stella Kyriakides pabrėžė, kad būtina skiepyti gyventojus kaip galima greičiau. „Esame nustatę bendrą tikslą valstybėms narėms – 70 proc. suaugusiųjų turi būti paskiepyta iki vasaros. Tai yra ambicingas tikslas, bet jį pasiekti įmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius