Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 17

Šeštadienį – į vargonų muzikos virtuozo, sekmadienį – į Ispanijos karalienės globojamo orkestro koncertus

Įpusėjęs XV Pažaislio muzikos festivalis pristato dar du naujus koncertus.
Europos Sąjungos kamerinis orkestras
Europos Sąjungos kamerinis orkestras / Organizatorių nuotr.

Liepos 17 d., šeštadienį, 16 val., Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje skambės fleitos ir vargonų garsai. Koncertą dovanos atlikėjų duetas iš Šveicarijos: fleitininkė Verena Steffen ir vargonininkas Olivier Eisenmann.

Jų parinkta programa alsuoja romantizmu, o jos koloritą paįvairina XX a. kūrėjų muzika. Greta žinomo Felixo Mendelssohno Bartholdy girdėsime jo sesers Fanny Hensel-Mendelssohn kūrybą, be žymiųjų romantizmo atstovų Roberto Schumanno ir Césaro Francko bus galima mėgautis jų amžininko, Vokietijos atstovo Franzo Lachnero „Elegija“. Vėlyvojo romantizmo dvasią bus galima pajusti klausantis švedo Otto Olssono „Romanso“ bei Hanso Hillerio „Andante religioso“. Ryškiomis moderniosios muzikos spalvomis sušvis sąskambių kolorito meistro, vokiečių – šveicarų kompozitoriaus, vargonininko Oliviero Eisenmanno tėvo, Willo Eisenmanno „Meditacijos“.

Organizatorių nuotr./Fleitininkė Verena Steffen ir vargonininkas Olivier Eisenmann
Organizatorių nuotr./Fleitininkė Verena Steffen ir vargonininkas Olivier Eisenmann

Olivier Eisenmann studijavo kompoziciją pas savo tėvą Liucernos konservatorijoje, lygiagrečiai įgydamas filosofijos daktaro laipsnį Ciūricho universitete. Kaip vargonininkas koncertuoja visoje Europoje, žymiausiose jos miestų bažnyčiose, kuriose įrengti garsiausių meistrų gamybos vargonai. Jo koncertiniai maršrutai driekiasi po visą pasaulį – nuo JAV ar Meksikos iki Naujosios Zelandijos ar Singapūro. Baltijos šalyse muzikas svečiuojasi jau nebe pirmą kartą. Prieš metus jį girdėjo Vilniaus publika, o šiemet jį išgirsime ir Kaune.

Išskirtinis atlikėjo požymis – vargonų, kuriais tenka groti viename ar kitame mieste, galimybių atskleidimas ir pilnas jų resursų išnaudojimas koncerto metu. Greta šiuolaikinės šveicarų muzikos populiarinimo viena ryškesnių jo veiklos sričių – muzikos fleitai ir vargonams propagavimas.

Nuolatinė vargonininko partnerė Verena Steffen – Liucernos konservatorijos absolventė. Ji koncertuoja kaip solistė su įvairiais orkestrais ir kamerinių ansamblių sudėtyje. Jos koncertiniai maršrutai driekiasi po visą Europą, Rusiją, Australiją, Naująją Zelandiją, Meksiką, JAV ir kt.

Orkestras, į kurio koncertus skuba karaliai

Liepos 18 d., sekmadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje klausytojams bus suteikta proga pasiklausyti Europos sąjungos kamerinio orkestro (EUCO) muzikavimo. Orkestras įkurtas 1981 m., o jo globėja – Ispanijos karalienė Sofija. Todėl kolektyvo koncertuose neretai galima išvysti įvairių karališkųjų šeimų atstovų.

Iki 2004 m. koncertuodamas po visą pasaulį orkestras pelnė muzikinio Europos sąjungos ambasadoriaus reputaciją. Nuo 2005 m. orkestras koncentruojasi Europos koncertinėje erdvėje, didelį dėmesį skirdamas naujosioms Europos sąjungos narėms.

Orkestras koncertuoja žymiausiose pasaulio salėse, kartu su ryškiausiais atlikėjais, jo repertuare ypatingą vietą užima Europos kompozitorių kūryba.

Šiame koncertiniame ture orkestrui vadovauja smuikininkas Zoltan Tuska, kurį koncerto metu matysime ne tik dirigento, bet ir solisto amplua kartu su iš Suomijos kilusia smuikininke Laura Rajanen.

Koncerte Kaune skambės įvairių epochų kūriniai: nuo baroko iki XX a. Įdomesni programos akcentai: išraiškinga vokiečių baroko meistro Georgo Philippo Telemanno „Don Kichoto siuita“, XIX – XX amžių sandūroje gyvenusio anglų kompozitoriaus bei muzikos istoriko Huberto Parry „Ledi Radnor siuita“, sukurta kompozitoriaus pažįstamai damai, turėjusiai savo orkestrą ir jam dirigavusiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius