Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 28

Šeštadienis – tylos apie sekmadienį vyksiantį referendumą diena

Šeštadienį draudžiama agituoti referendume dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams bei juridiniams asmenims.
Dirbama žemė
Dirbama žemė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Referendumo įstatymas numato, kad agitacija draudžiama likus 30 valandų iki balsavimo referendume pradžios ir balsavimo dieną iki balsavimo pabaigos. Leidžiama palikti tik nuolatinę vaizdinę agitaciją tam skirtose vietose, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki balsavimo pradžios.

Referendumo agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių referendumo agitacijos priemonių, išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija, negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Sekmadienį Lietuvoje vyks referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams bei juridiniams asmenims. Privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių pakeitimo Seimas paskelbė piliečių reikalavimu, iniciatoriams surinkus reikiamus parašus.

Referendume dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams iš anksto balsavo 20,4 tūkst. arba 0,81 proc. visų rinkėjų. Tai – triskart mažiau nei per Prezidento rinkimus.

Konstitucijos 9 bei 147 straipsnius referendumu siūloma keisti nustatant, kad referendumas skelbiamas ne mažiau kaip 100 tūkst. piliečių reikalavimu. Šiuo metu referendumui inicijuoti reikia ne mažiau kaip 300 tūkst. piliečių parašų.

Konstitucijos 47 straipsnį siūloma keisti nustatant, kad žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip uždraudžiant žemę parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims.

Referendume dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams iš anksto balsavo 20,4 tūkst. arba 0,81 proc. visų rinkėjų. Tai – triskart mažiau nei per Prezidento rinkimus.

Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija, 12,4 tūkst. rinkėjų balsavo iš anksto savivaldybėse, o dar 8 tūkst. – specialiuose paštuose. Užsienyje esančiuose kariniuose vienetuose balsavo 91 Lietuvos pilietis.

Didžiausias aktyvumas per išankstinį balsavimą buvo Neringoje – čia savo valią pareiškė 2,14 proc. rinkėjų, o mažiausias Mažeikių rajone, kur balsavo 0,43 proc. rinkėjų.

Iš viso referendume savo nuomonę gali pareikšti 2,532 mln. Lietuvos piliečių. Referendumas laikomas įvykusiu, jei jame dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius