Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 01

Sezoną pratęs tik ištvermingiausi

Šiandien sostinėje oficialiai baigiasi lauko kavinių sezonas. Praėjusią vasarą verslininkai vertina skirtingai, tačiau pernelyg nesiskundžia. Vis dėlto tik nedaugelis kavinių ketina pratęsti vasaros sezoną, mat termometro stulpeliui nukritus žemiau nei 15 laipsnių, net ir speciali šildymo įranga nevilioja vilniečių lauke gerti kavą ar pietauti.
Pilies gatvėje esančios lauko kavinės vakar buvo tuščios. Net ir šviečiant rudeninei saulei tik prie vieno kito staliuko sėdėjo po kelis žmones.
Pilies gatvėje esančios lauko kavinės vakar buvo tuščios. Net ir šviečiant rudeninei saulei tik prie vieno kito staliuko sėdėjo po kelis žmones. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rotušės aikštėje įsikūrusio restorano „Amatininkų užeiga“ savininkė Irena Marozienė pasakojo, kad Lietuvoje nėra kultūros lankytis lauko kavinėse šaltuoju metų laiku. „Mes esame įrengę specialius šildytuvus prie staliukų, tačiau tai lankytojų neprivilioja. Vos lauke pasidaro šalčiau, lankytojų nebėra. Mes – ne Paryžius“, – teigė pašnekovė. Būtent dėl šios priežasties „Amatininkų užeiga“ neketina pratęsti vasaros sezono ir lauko kavinę jau uždarė.

Vilniaus savivaldybė iki rugsėjo 30-osios iš kavinių nesulaukė nė vieno prašymo pratęsti sezoną. Tačiau kai kurie verslininkai yra pasiryžę ilgiau išlaikyti staliukus lauke ir dar kažkiek atsigriebti už ne itin didelį vasaros uždarbį.

Bendrovės „Kava tau“ direktorė Indrė Kuklytė praėjusį vasaros sezoną vertina normaliai. „Aišku, prekyba kritusi, tačiau sezoną vertinčiau normaliai: nebuvo kažkoks stebuklas, bet ir nebuvo labai prastai, – teigė I.Kuklytė. – Matosi, kad perkamumo krepšelis sumažėjo apie trečdaliu. Žmonės ateidavo išgerti kavos, pamėgo mažus mūsų sumuštinukus – matyt, juos tenkino kaina.“

Vos lauke pasidaro šalčiau, lankytojų nebėra. Mes – ne Paryžius.

Subačiaus gatvėje prie apžvalgos aikštelės įsikūrusios kavinės direktorė prisipažino, kad kavinė šiemet pasiryžo eksperimentui ir pratęsė sezoną mėnesiui. „Sezoną pratęsime iki lapkričio 1 d., gal dar sulauksime lankytojų ir orui šiek tiek atšalus. Žinoma, kitais metais būtinai atidarysime vėl, galbūt atidarysime dar vieną lauko kavinę“, – kalbėjo I.Kuklytė.

„Amatininkų užeigos“ savininkė I.Marozienė atskleidė, kad praėjęs vasaros sezonas buvo galbūt paskutinis pelningas restorano etapas. „Žmonių srautas tikrai nebuvo sumažėjęs ir sezonas niekuo nesiskyrė nuo ankstesnių. Jei oras būdavo geras, pas mus nebūdavo tuščių vietų. Tačiau bijau, kad kitais metais, uždarius įvažiavimą į senamiestį, lankytojų nebeturėsime“, – sakė I.Marozienė.

Pašnekovė pastebėjo, kad, apmokestinus įvažiavimą į senamiestį, vartotojai nebeturės kur pasistatyti automobilių. „Jei atvažiuoja žmonių iš miegamųjų mikrorajonų pasivaikščioti po senamiestį, kur jie paliks tuos automobilius? Vilnius neturi tam pritaikytų stovėjimo aikštelių“, – teigė I.Marozienė. Ji stebėjosi, kad Vilniaus valdžia nesimoko iš kaimynų. „Ryga šią vasarą nuėmė visas užkardas, kurios stovėjo senamiestyje: nusprendė, jog eksperimentas nepasiteisino. O mes bandysime įgyvendinti šią idėją“, – kalbėjo pašnekovė.

Išpopuliarėjo terasos

Šią vasarą senamiestyje atidaryta kaip niekad daug naujų terasų, kiemelių. Kiemelyje prie Technikos bibliotekos lauko terasą atidaręs „La Boheme“ bendraturtis Aidas Akcijonaitis prisipažino, kad sumanymas pasiteisino. „Šiemet nusprendėme atidaryti kiemelį lauke, nes visi žmonės per 9 mėnesius tiek prisisėdi viduje, kad vasarą ten tikrai nebenori. Ir tai pasiteisino: staliukai kiemelyje pritraukė naujų lankytojų“, – atviravo A.Akcijonaitis. Dėl prastų orų jau spalio 1-ąją „La Boheme“ staliukai bus sunešti į vidų, tačiau kavinės savininkas tikino, jog kitais metais lankytojai vėl bus aptarnaujami lauke.

Vasaros sezonui persiritus į antrą pusę – rugpjūčio 15 d. – Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje buvo atidaryta terasa „Boom boom“. Ją įkūręs restorano „Blusynė“ ir baro „Bobo“ direktorius Darius Rutkys prisipažino, kad terasos atidarymas užtruko dėl biurokratinių kliūčių. Dėl pavėlavusio atidarymo lauke ir po arkomis įrengta terasa visą spalį dirbs įprastu ritmu. „Neatmetame galimybės ir žiemą organizuoti savaitgalinių vakarėlių. Turime įrangą, kuri padės lankytojams nesušalti – infraraudonuosius spindulius skleidžiančius šildytuvus“, – teigė D.Rutkys. Jo tvirtinimu, šildytuvai yra nešiojamieji, todėl juos galima statyti prie bet kurio staliuko.

Vaišina savo prekėmis

Neatsispyrė pagundai lankytojus lauke pasodinti ir Užupyje įsikūrusios „Užupio krautuvės“ savininkai. „Pas mus dažnai ateina lankytojų, prašančių paragauti pardavinėjamų gėrybių. Dėl to ir kilo idėja vasarą įrengti staliukus lauke, šalia esančiame skverelyje“, – apie mini kavinės įkūrimą pasakojo „Užupio krautuvės“ savininkė Edita Skripskaitė. Paprašyta įvertinti rugsėjo viduryje uždarytos lauko kavinės naudą, pašnekovė prisipažino, kad tai padaryti gana sudėtinga.

„Visų pirma dar visko iki galo nesuskaičiavome. Tačiau naudos tikrai buvo. Gal kasdien ir nelabai daug lankytojų ateidavo, tačiau teminiai vakarai – sūrio, vyno degustacijos, domino žaidimai – sulaukė didelio susidomėjimo. Be to, daug kas tiesiog sužinojo apie pačią krautuvę“, – teigė E.Skripskaitė.

Krautuvininkai neturėjo atskiros virtuvės ir kavinės lankytojams siūlydavo tik savo pardavinėjamų produktų. Po sėkmingo eksperimento lauke krautuvininkai staliukus perkėlė į vidų ir lankytojus šaltuoju metų laiku kviečia sušilti čia.

Neturi informacijos

„15min“ bandė išsiaiškinti, kiek Vilniaus miesto savivaldybė šiemet surinko rinkliavų iš lauko kavinių. Tačiau nei Finansų departamento direktorius Edmundas Kačkus, nei Turto departamento Verslo ir paslaugų skyriaus atstovai to pasakyti negalėjo. Savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius tik pateikė informaciją, jog mėnesinė rinkliava už maitinimo paslaugas lauko kavinėse reprezentacinėse vietose siekia 5 Lt už 1 kv.m, o kitose – 2 Lt už 1 kv.m. Tačiau duomenų, kiek lauko kavinių buvo visame mieste, savivaldybės specialistai pateikti nesugebėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius