Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 28

Sezono išvakarėse netrūksta rūpesčių

Klaipėda aktyviai ruošiasi po kelių savaičių prasidėsiančiam kruizinės laivybos sezonui. Į uostamiestį šiemet žada užsukti pusšimtis kruizinių laivų. Pirmojo laukiama jau gegužės viduryje.
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorės R.Savickienės teigimu, šiemet kai kurie kruiziniai laivai atplauks net po tris kartus.
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorės R.Savickienės teigimu, šiemet kai kurie kruiziniai laivai atplauks net po tris kartus. / G.Kubiliūtės nuotr.
Temos: 1 Laivyba

Pagrindinė turizmo sektoriaus atstovų užduotis šiuo metu – pasirūpinti, kad turistams pakaktų pramogų, o viešnagei mieste netrukdytų įvairūs čia vykstantys ar dar tik vyksiantys remonto darbai. Pavyzdžiui, šiek tiek nerimo kelia tai, kad trukdžių gali atsirasti dėl pokyčių Kruizinių laivų terminale, senamiesčio Teatro aikštėje.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė patvirtino, kad išties susiduriama su problemomis. Mat šiuo metu pradėta Dramos teatro rekonstrukcija, dalis teatro aikštės bus atitverta. „Turistams nebus patraukli tvora atitverta viena lankomiausių Klaipėdos vietų – Teatro aikštė. Diskutuojame, kaip ją papuošti. Be to, juk šioje aikštėje vyks ir mugės“, – sakė R.Savickienė.
 

Sauliaus Žiūros nuotr./Kruizai patrauklūs tuo, kad tai yra poilsio ir pažintinė kelionė vienu metu.
Sauliaus Žiūros nuotr./Kruizai 


Dėl mugių organizavimo darbų taip pat dar tariamasi su savivaldybe. Kad Klaipėdos senamiestyje sėkmingai vyktų amatininkų mugės, prekeivius prašoma atleisti nuo mokesčių už vietą prekybai. 

Šiemet didžiųjų kruizinių laivų atvykimo metu senamiestyje planuojama rengti specialias muges, kuriose prekiautų liaudies meistrai. Anot R.Savickienės, vienam prekeiviui vieta dienai kainuoja 10–20 litų. Anot jos, savivaldybė greičiausiai atleis amatininkus nuo šio mokesčio. Tikimasi, kad šios mugės bus patrauklios ne tik turistams, bet ir patiems klaipėdiečiams ar miesto svečiams. Anot R.Savickienės, tai būtų originalus miesto gyvenimo elementas, kuris galėtų prisidėti ir prie Klaipėdos senamiesčio atgaivinimo.

Švartuojantis problemų nekils


Šiemet pokyčiai neaplenkė ir Kruizinių laivų terminalo – šiuo metu čia yra perkelta „Senoji perkėla“. Nors keltai nesutrukdys prisišvartuoti kruiziniams laivams, tačiau iškyla kitų problemų.
„Baiminamės, kad čia dabar daug kas statosi automobilius ir daro tai bet kurioje vietoje. Tai gali sutrukdyti privažiuoti autobusams ir paimti turistus iš laivų“, – problemomis dalinosi R.Savickienė. Viliamasi, kad policijai nuo gegužės pavyks įvesti tvarką.

Jau suplanuota, kad kai kuriomis dienomis į uostamiestį per dieną užsuks net po 2–3 laivus. Jiems teks švartuotis kitose vietose. „Aišku, nėra gerai, kai kruiziniai laivai prisišvartuoja už miesto, tačiau turistai apie tai yra perspėti“, – sakė R.Savickienė.

Klaipėdos jūrų uosto direkcijos rinkodaros specialistas Haroldas Kovsas tikino, kad jokių nesklandumų neiškils. Anot jo, laivais pasirūpins kaip jų agentės veikiančios kompanijos. „Mūsų darbas – garantuoti laivo priėmimą, saugią laivybą. Žinoma, svarbu, kad turistai išplauktų kuo geresnės nuotaikos, tada ir daugiau laivų sulauksime“, – sakė H.Kovsas.

Jo teigimu, šiemet tikimasi sulaukti apie 50 laivų, kurie atplukdys apie 36 tūkstančius turistų.
Jais paprastai rūpinasi Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras bei kelios turizmo bendrovės.

Pasigenda pramogų ir tvarkos

Dažniausiai užsieniečiams siūloma aplankyti Palangą, Kuršių neriją, Ventės ragą, Klaipėdos senamiestį. Anot kelionių agentūros „Klaipėdos Mėja“ atstovės Simonos Simonavičiūtės, populiarėja kelionės dviračiu į Kuršių neriją, taip pat maršrutas į Ylakių kaimą. Ši pašnekovė taip pat nuogąstavo, kad ne itin gerai šiais metais atrodys aptverta Teatro aikštė, be to, ji pridūrė, kad turistams Klaipėdoje vis dar trūksta pramogų.

Kruizinių laivų turistais besirūpinančios kitos kelionių agentūros „Krantas travel“ vadybininkas Marius Serapinas įžvelgė dar vieną problemą – lankytinose vietose trūksta tvarkos. Kaip tik šiuo metu yra iškasinėtas Palangos Botanikos parkas, kuriame atliekami rekonstrukcijos darbai.

„Turistams Teatro aikštė gero įspūdžio tikrai nepadarys. Apskritai Klaipėdos senamiestis netvarkingas, sienos kai kur išmargintos fašistiniais ženklais“, – kalbėjo pašnekovas. Tačiau kita vertus, anot jo, užsieniečiams Klaipėda yra tarsi kruizinės kelionės pabaigos desertas. Jei laivas parplaukia iš Talino, Rygos – Klaipėda yra kaip paskutinė stotelė. „Mažas miestelis prie pat kranto. Čia nėra jokio streso, galima tiesiog ramiai pasivaikščioti po Kuršių neriją“, – sakė M.Serapinas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius