Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 02

Šiauliuose spalvingos Užgavėnės varė žiemą, bet prišaukė kelias snaiges

Šiauliuose, prie senojo Žaliūkių malūno, tradiciškai vyko Užgavėnių šventė. Šiemet jos tematika susieta su Kristijono Donelaičio kūryba. Dainos, šokiai ir blynų kvapas prišaukė kelias snaiges. Žiemos varyti iš kiemo jau senokai nėra prasmės.
uzgavenes siauliuosei_292
Šiauliuose, prie senojo Žaliūkių malūno, tradiciškai vyko Užgavėnių šventė.

Užgavėnės prie Žaliūkių vėjo malūno vyko pagal Kristijono Donelaičio poemos „Metai“ pirmą dalį „Pavasario linksmybės“. Gausiai susirinkę šiauliečiai šoko su kaukėtais persirengėliais.

Vaikai suposi įvairiausiose karuselėse. Juos vežiojo žirgas su „brikele“. Ne mažesnį džiaugsmą suteikė ir paprasčiausios šieno kupetos. Mažiesiems buvo smagu jose pasivolioti.

Programoje, kaip ir priklauso, buvo Lašininio ir Kanapinio kova. Žmonės vaišinosi Žaliūkių duonele, blynais, šiupiniu. Skanavo karšto alaus. Kai kurie raukėsi, bet vis tiek gėrė – demonstravo, jog turi subtilų skonį.

Pritemus ant sudegė ant laužo patupdyta Morė, o iš dangaus nukrito kelios snaigės – lyg paskutiniai žiemos bučiniai ir atsisveikinimas.

Pritemus sudegė ant laužo patupdyta Morė, o iš dangaus nukrito kelios snaigės – lyg paskutiniai žiemos bučiniai ir atsisveikinimas – juk pavasaris.

Etnologai pataria Užgavėnes kuo labiau pritaikyti nūdienai. Šiauliuose jau keletą metų į Užgavėnes ateina studentų su politikų kaukėmis. Gerai įsižiūrėjus galima atpažinti ne tik velnius ir raganas, bet ir Algirdą Brazauską, Antaną Nedzinską ir net Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį.

Svarbiausias Užgavėnių atributas, anot etnologų, ne vien gamtos virsmas, bet ir tiesos sakymas įvairiomis „dainuškomis“ ir žaidimais. Per Užgavėnes liaudis baudžia viešumu ir, prisidengusi kaukėmis, vaidina piktadarybes.

Žmonės su kaukėmis gali išsakyti viską savo skriaudėjams – ypač politikams. O šie turėtų nepykti ir... pasitaisyti. Užgavėnės bus tikros tik tuomet, kai jausime dvasinį pasitenkinimą, o ne vien kartosime tradicijas.

Užgavėnės taip pat yra ir gana erotiška šventė. Su kauke visas drovumas išgaruoja. Etnologai siūlo per šią šventę nevengti elgtis kuo seksualiau – juk reikia pažadinti žemės vaisingumą.

Ant scenos lipo ir koncertavo Šiaulių kultūros centro folkloro ansambliai „Auda“, „Rėda“ (vad. J.Lipinskienė), „Sidabrinė gija“ (vad. V.Taučienė), liaudiška kapela „Šelmiai“ (vad. A.Šliauteris), ŠU folkloro ansamblis „Vaiguva“ (vad. D.Martinaitienė), Šiaulių kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblis „Salduvė“ (vad. V.Daknienė ir D.Daknys), LTS Šiaulių skyriaus folkloro ansamblis „Margulis“ (vad. B.Poškienė), Šiaulių raj. Raudėnų folkloro ansamblis „Gerviki“ (vad. J.Lubienė), vienadienė Užgavėnių kapelija „Morės išlydėtuvės“ (vad. J.Aldukevičiūtė-Janauskienė, I.Valčiukienė), grupė „Kitava“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius