Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 13

Šį savaitgalį Kauno Santakoje vyks Kariuomenės šventė

Šeštadienį, 15 val., Kauno Santakoje prasidės Kariuomenės ir visuomenės šventė. Joje tradiciškai prisistatys visos keturios kariuomenės pajėgų rūšys, bus eksponuojama karinė technika ir ginkluotė, vyks karinės operacijos, veiks specialios stovyklos, kariniai atrakcionai, bus prisiminta karinė istorija, garuos kareiviška košė. Taip pat pirmą kartą šventėje pasirodys šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Prancūzijos kariai.
Parašiutininkas
Parašiutininkas / KAM nuotr.

„Vieną kartą per metus vienoje vietoje mobilizuojame visas pajėgas tam, kad visuomenė iš arti galėtų pamatyti, kuo gyvena ir kokius iššūkius nugali dabartinė Lietuvos kariuomenė. Šiemet vėl grįžtame į Kauną ir tikiuosi, kad kauniečiai ir miesto svečiai vėl aktyviai domėsis kariuomenės gyvenimu“, – sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

„Kiekvienas atėjęs į šventę galės išbandyti save ir pabūti Lietuvos kariu bent vieną dieną. Nors labai didelė dalis visuomenės pasitiki Lietuvos kariuomene ir gerai vertina, tai ką darome, tačiau tęsdami tradicijas norime žmonėms parodyti, kokie mes esame ir ką mokame. Kariuomenė yra Lietuvos visuomenės dalis, todėl norime būti arčiau savo šalies gyventojų, arčiau žmonių, kuriuos ruošiamės ginti,“ – kviesdamas visus atvykti į šventę, sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius.

Šventės įžanga – teatralizuota istorine eisena nuo Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios link Santakos, kur išvyks pagrindiniai šventės renginiai. Šioje eisenoje – XIV amžiaus Lietuvos kariai, Vytautas Didysis su viduramžių riterių palyda, 1831 m. sukilėliai ir karžygė Emilija Pliaterytė, 1918 m. savanoriai, pokario partizanai ir nūdienos kariai.

Vienas pagrindinių šiųmetinės šventės akcentų – karinė operacija, kurios metu kariams teks vaduoti diversantų į nelaisvę paimtą žurnalistę, operacijos  kulminacija – diversantų stovyklos šturmas.

Šiemet Kauno Santakoje įsikurs didelė savanorių stovykla „Tapk savanoriu vienai dienai“. Netoli jos – tarptautinių operacijų stovykla, kur apie Lietuvos misiją Afganistane pasakos ne tik kariai, bet ir Užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Šventės svečiai galės pabendrauti su kariais, apžiūrėti karinę techniką ir ginkluotę: šarvuočius M113, visureigius HMMWV su ginkluote, sunkvežimius SISU, UNIMOG, artilerijos pabūklus, prieštankinių sistemų JAVELIN simuliatorių, priešlėktuvinę raketinę sistemą STINGER, lengvuosius šaulio ginklus, sraigtasparnį MI-8, povandeninių veiksmų komandos įrangą, dykumos džipą su įranga ir ginkluote, kt.

Šventėje bus galima išbandyti jėgas įvairiuose kariniuose atrakcionuose. Karo inžinieriai pademonstruos išminavimo roboto Teodoro sugebėjimus. Taip pat bus galima apžiūrėti karo lauko ligoninę, vandens valymo įrangą, susipažinti su karo kartografijos galimybėmis.

Šventėje kariai pakvies svečius sužaisti šachmatų simultaną su didmeistriu, stebėti Garbės sargybos kuopos, karinių orkestrų pasirodymus, kariuomenės parašiutininkų šuolius ir įspūdingus jų nusileidimus tiesiai į Santaką. Kaip ir visuomet per šią šventę bus galima pasivaišinti kareiviška koše ir arbata.

Kariuomenės ir visuomenės šventėse jau kelerius metus pabrėžiama karinės istorijos svarba. Šių metų naujovė – šventėje prisiminsime 1831 m. sukilimą ir jos dalyvę, vieną iš sukilimo vadų, grafaitę Emiliją Pliaterytę. Taip pat šventėje – pernai didelio atgarsio susilaukęs Žalgirio mūšio paminėjimas ir Vytautas Didysis su savo raita palyda, bus demonstruojamos istorinės ekspozicijos.

Jau trečius metus iš eilės ypatingas dėmesys šventėje bus skiriamas pokario laikų partizaninės kovos temai. Santakos parke vėl įsikurs partizanų giraitė su bunkeriais ir inscenizuotu 1945 – 1953 m. partizanų gyvenimu. Partizanų giraitėje galėsite pamatyti to meto buitį, partizanų ginklus, uniformas, kitus partizaninės ekipuotės elementus. Bus galima pažiūrėti dokumentinius filmus,  apžiūrėti parodą apie partizaninį karą. Partizaninio pasirodymo kulminacija – partizanų operacija prieš NKVD pajėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius